Waargebeurd: ‘The Tinder Swindler’ is aangrijpende wraakthriller over online daten

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Cecilie heeft geen succes in de liefde. Ze is 29 en woonachtig in Londen, maar oorspronkelijk komt ze uit de Noorse gemeente Lillestrøm. Zoals de meeste mensen van haar leeftijd zou ze zich graag willen settelen. Maar met wie? Haar eenzaamheid groeit met de dag.

In een poging het lot een handje te helpen installeert Cecilie datingapp Tinder op haar telefoon. Ze veegt naar links, naar rechts en ze veegt nog wat meer. Het lijkt geen succes te worden, totdat ze matcht met een man genaamd Simon Leviev. In zijn datingprofiel zegt hij de CEO te zijn van een diamantbedrijf.

Simon maakt een allerbeste indruk met flashy foto’s van een interessante levensstijl. “Hij ziet er goed uit”, denkt Cecilie en ze veegt naar rechts. Op het scherm wordt het bekende “It’s a match!” getoond en ze hebben een kort gesprek om eigenlijk meteen daarna over te gaan op WhatsApp.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Simon en Cecilie ontwikkelen snel een band. Ze worden ‘internetgeliefden’ en beginnen dagelijks te chatten. Dagelijks appen verandert in meerdere keren per dag, wat al snel verandert in een non-stop chatgesprek tussen de twee.

Naarmate ze elkaar beter leren kennen via de chatapp en de tijd vordert, besluiten ze om af te spreken. In Londen, waar Cecilie woont. Ze spreken af in de lobby van een vijfsterrenhotel.

De eerste date

Wanneer ze elkaar voor het eerst in de ogen kijken, vertelt de knappe Simon tegen Cecilie dat hij een hardwerkende diamanthandelaar is. Hij zegt dat zijn vader de ‘King of Diamonds’ wordt genoemd, wat van hem de ‘Prince of Diamonds’ zou maken. Hij vertelt haar over zijn jetsetleven en successen, terwijl zij hem vertelt over de verschillen tussen Londen en Oslo en waar ze precies vandaan komt.

Na de date komt zijn team samen, want hij staat op het punt te vertrekken naar Sofia (Bulgarije) waar hij een afspraak heeft. “Ga je mee?”, zegt hij tegen Cecilie. Ze is sprakeloos, want je wordt niet zomaar meegevraagd om met een privéjet naar een andere stad te gaan.

Hij stelt haar gerust. Zijn team gaat mee, inclusief de bodyguard. Cecilie zegt: “Oké, ja, ik ga mee.” Ze vindt het geruststellend dat er andere mensen bij zijn. Cecilie vliegt de volgende dag terug naar haar huis in Londen. Simon reist verder.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Zal ik hem weer zien?

Cecilie is overweldigd. Ze vraagt zich af: “Zal ik hem weer zien?” Ze flirten dagelijks. De volgende week keert hij terug naar Londen om haar te bezoeken. Elke ochtend wordt ze wakker met een bericht van Simon: “Goedemorgen, lieve schat. Heb je fijn geslapen?” Ze praten elke dag. “Ik heb mij nog nooit zo gevoeld bij iemand”, zegt hij tegen haar in een spraaknotitie.

“Het zit goed”, denkt Cecilie. Er is alleen een probleem: Simon’s team heeft hem geadviseerd geen digitale sporen achter te laten. En als de Israëlische versie van Christian Grey haar dan vraagt om een creditcard voor hem aan te vragen, twijfelt ze geen moment. Ze geeft toe aan de overtuigingskunsten van de Israëliër. In de dagen die volgen geeft Simon twee miljoen Noorse kronen uit met de creditcard, omgerekend bijna 200.000 euro, op kosten van Cecilie.

De waarheid

Helaas is Simon geen echt persoon. Of eigenlijk is hij dat wel, maar zijn naam is niet Simon, en hij is geen diamanthandelaar. En hij is ook zeker geen zoon van een miljardair. Hij is een datingfraudeur die vrouwen oplicht via Tinder. Cecilie krijgt het geld nooit terug. De hele relatie… was nep.

Het verhaal van Simon Leviev is het onderwerp van The Tinder Swindler, de nieuwe Netflix-documentaire over de oplichtingspraktijken van een man die in werkelijkheid Shimon Yehuda Hayut heet. The Tinder Swindler laat zien dat elke vrouw zou kunnen vallen voor de valstrikken van de notoire oplichter die zich voordeed als een miljardair.

Tegelijkertijd onthult de documentaire ook dat wraak een gerecht is dat je best koud serveert. Cecilie en medeslachtoffers besluiten om Shimon te gaan zoeken en hem te confronteren. Wat dus begint als een klassiek verhaal van datingfraude, eindigt in een kat-en-muis-thriller om hem te laten boeten voor zijn misdaden. En ja, dit is een waargebeurd verhaal dat vanaf vandaag 9.00 uur te zien is op Netflix.

Trailer

Officiële samenvatting

“Swipe, swipe, swipe… Het is niet eenvoudig om liefde online te vinden, dus wanneer Cecilie met een knappe miljardair playboy matcht, kan ze het niet helemaal geloven als hij de man van haar dromen blijkt te zijn. Maar dromen zijn geen realiteit en tegen de tijd dat ze ontdekt dat deze internationale zakenman niet is wie hij zegt dat hij is, is het te laat. Hij ontneemt haar alles.

Waar dit sprookje eindigt, begint een wraakthriller. Cecilie ontdekt zijn andere doelwitten en zodra ze samenwerken, zijn ze geen slachtoffers meer: The Tinder Swindler ontmoet zijn gelijke. Van de producenten van ‘The Imposter’ en ‘Don’t F**k with Cats’ is deze meeslepende documentaire waarin ze zijn ware identiteit blootleggen en strijden om hem voor het gerecht te brengen.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie