Daten in 2021: vrouwen die de eerste stap zetten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Jarenlang was online dating iets voor ouderen die het niet voor elkaar kregen om iemand het echte leven te ontmoeten. Hopeloos, wanhopig en ten einde raad. Dat was de perceptie van online daten toen er nog maar een handjevol datingsites waren. Het was nieuw en onbekend terrein.

Het is nog niet eens zo lang geleden dat een stel, dat elkaar online had ontmoet, dit feitje “per ongeluk” achterwege liet tijdens de huwelijkstoespraak. Het was niet de romantische ontmoeting waar ze beiden op hadden gehoopt. Het was geen spontane klik op de verjaardag van een gemeenschappelijke vriend. Maar de datingsite of app kreeg het wel voor elkaar om de twee geliefden te matchen.

Nu we bijna in 2021 zijn beland, kijkt niemand er meer van op. 20 jaren geleden was het taboe, nu is het de norm. Times are changing. Om deze evolutie van online dating te onderzoeken werd een groep Nederlanders door datingsite Lexa ondervraagd over hun ervaringen en hoe online dating voor hen is veranderd. Wat ze ontdekten?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Vrouwen zetten vaker de eerste stap

In de moderne wereld van nu is het niet meer zo vanzelfsprekend dat de man het initiatief neemt. Vrouwen mogen de eerste stap zetten, zoals mannen dat ook mogen. Sterker nog: 55% van de ondervraagden is blij te zien dat vrouwen vaker het initiatief nemen. Het traditionele beeld dat vooral mannen de eerste stap moeten zetten gaat dus niet meer op.

Als we het over een traditionele rolverdeling hebben tijdens online daten, dan kunnen we ook de rekening van de eerste date niet negeren. Wie betaalt? In 2017 deden we er zelf onderzoek naar en toen bleek al dat de rekening steeds vaker wordt gedeeld. Het onderzoek van Lexa sluit daarop aan, want vrouwen staan hun mannetje: ruim driekwart split met alle liefde de rekening.

Geen taboes en minder druk

Met de feestdagen voor de deur maken singles zich zorgen over de lastige gesprekken die gaan volgen. “Waarom ben jij nog single?” Familie die om een update vraagt over het liefdesleven… we kennen het allemaal. Maar gelukkig is de druk van familie om een relatie te beginnen veel lager dan jaren geleden. Waar eerst 55% van de singles de druk van familieleden voelde om een ​​relatie te zoeken, is dat nu slechts 30%.

Over het algemeen zijn de singles bovendien vaker tevreden over hun dateleven. Singles die nu online daten geven hun dateleven vaker een 7 of hoger dan singles in de beginjaren van online daten actief waren – 54% nu ten opzichte van slechts 29% vroeger. Waarom? De singles noemen het grotere aanbod van leuke singles als de belangrijkste reden, zo blijkt uit het onderzoek. Wat ook fijn is om te weten, is dat ruim 8 op de 10 Nederlanders zegt dat er nu minder taboe kleeft aan online daten dan vroeger.

Datingregels blijven lastig

Hoewel veel van de datingregels ongeschreven zijn, hebben singles wel te maken met verwachtingen en online date-etiquette. Als we daarover hebben, dan blijkt dat het vooral de mannen zijn die er moeite mee hebben: 65% van hen vindt de ‘dateregels’ onduidelijker geworden ten opzichte van slechts 20% van de vrouwen. En daarom ging het onderzoek ook wat dieper in op drie belangrijke date-onderwerpen: ghosting, zoenen en seks.

Seks op de eerste date is (nog altijd) een no go. Dit was vroeger al onderdeel van de gedragscode en tegenwoordig is dat niet veel veranderd. Seks op een eerste date wordt nog steeds als een rood licht gezien, zowel vroeger als nu. Van de singles die de beginjaren van online dating hebben meegemaakt is 53% van mening dat het ontoelaatbaar is versus 45% van de hedendaagse singles.

Zoenen op een eerste date lijkt daarentegen van alle tijden te zijn. Het werd toen als nu geaccepteerd met 74% en 71% van de ondervraagden die daar geen probleem in zag. Als we kijken naar ghosting, een term die sinds enkele jaren bestaat, dan is iedereen het erover eens: het is not done (90% versus 89%).

Dat neemt niet weg dat singles de toekomst van online daten positief tegemoet zien. Zo’n 6 op de 10 denkt zelfs dat het vinden van een nieuwe liefde via dating apps in de toekomst alleen nog maar makkelijker wordt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie