Home Algemeen Ultraslank en mager: vrouwen overschatten aantrekkelijkheid van “ideale” lichaam

Ultraslank en mager: vrouwen overschatten aantrekkelijkheid van “ideale” lichaam

2 minuten leestijd
0
slank modellen

Maatje 34? Een heupmaat van maximaal 90 cm? Het dunne schoonheidsideaal voor het vrouwelijke lichaamstype blijft de (sociale) media beheersen. Maar is dat wel het juiste schoonheidsideaal om na te streven? Onderzoekers zeggen van niet. Volgens hen is het dunne lichaamstype dat in de media heerst minder in trek bij mannen dan wat vrouwen denken. Zij baseren deze conclusie op basis van recent onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Sex Roles.

Dankzij de onrealistische weergave van vrouwelijke lichamen in de media komt ontevredenheid over het eigen lichaam nog steeds voor bij veel vrouwen. De verheerlijking van de zeer magere vrouwenlichamen heeft een ideaal gecreëerd waaraan vrouwen moeten voldoen. Althans, zo denken ze. Want als de kledingmerken je laten zien wat het ideaal is, dan ga je vanzelf denken dat dit het lichaamstype is dat als aantrekkelijk wordt beschouwd voor potentiële partners.

Wat vrouwen denken dat mannen denken

Terwijl vrouwen denken dat mannen van de ultraslanke modellenlichamen houden, is er een overvloed aan bewijs dat mannen dit lichaamstype niet het aantrekkelijkst vinden. Vrouwen denken dat mannen meer de voorkeur geven aan dit lichaamstype dan ze in werkelijkheid doen. In nieuw onderzoek wordt dit nogmaals onderstreept.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Voor het onderzoek werden 548 universiteitsstudenten, zowel mannen als vrouwen, gevraagd om 13 afbeeldingen van vrouwelijke modellen te beoordelen. Geen silhouetten van vrouwelijke lichamen, zoals in eerdere onderzoeken, maar beelden van echte vrouwen die in de media zijn verschenen. Deze afbeeldingen werden zorgvuldig gekozen om representatief te zijn voor de soorten lichamen die in vrouwenbladen worden getoond.

Veel te dun of veel te dik?

Alle deelnemers aan het onderzoek mochten de grootte van de modellenlichamen beoordelen op een schaal van 1 “veel te dun” tot 7 “veel te dik”. Om ook hun voorkeur vast te leggen werden ze ook gevraagd om aan te geven hoe aantrekkelijk ze het lichaam vinden op een schaal van 1 “buitengewoon onaantrekkelijk” tot 7 “buitengewoon aantrekkelijk”. En tot slot mochten ze dezelfde beoordelingen nog een keer invullen, maar dit keer om aan te geven hoe zij dachten dat deelnemers van het andere geslacht de lichamen zouden beoordelen.

De onderzoekers ontdekten dat mannen en vrouwen vergelijkbare beoordelingen aan de modellen gaven. Maar tegelijkertijd ontdekten ze ook dat geen van beide geslachten nauwkeurig was in het raden hoe de ander de modellen zou beoordelen. Zowel de mannen als de vrouwen dachten dat het andere geslacht de modellen minder snel als “te mager” zou beoordelen. En dat niet alleen: ze dachten ook dat het andere geslacht de modellen aantrekkelijker zou vinden dan ze in werkelijkheid doen.

Waar dit door komt? Volgens de onderzoekers is er een naam voor. “Ze noemen dit een ‘parallelle misvatting’,” meldt PsyPost. “Mannen overschatten de mate waarin vrouwen de lichamen van modellen idealiseren. Aan de andere kant overschatten vrouwen de mate waarin mannen de lichamen van de modellen bewonderen.”

Een nieuwe poging

Om dit alles nog een keer te bevestigen, voerden de onderzoekers een tweede onderzoek uit onder 707 Amerikanen met een leeftijd tussen de 18 en 86 jaar, een groter leeftijdsbereik dus. Deze keer was er wel een verschil tussen de beoordelingen van de modellen door mannen en vrouwen. De vrouwelijke deelnemers gaven de modellen beoordelingen die dichter bij de ‘te dunne’ kant van de schaal lagen. De mannen, daarentegen, gaven de modellen hogere beoordelingen voor aantrekkelijkheid.

Maar toen alle deelnemers werden gevraagd om te raden hoe het andere geslacht de lichamen zou beoordelen, kwam hetzelfde patroon naar voren als bij het eerste onderzoek. Mannen én vrouwen overschatten hoe ideaal de ander het lichaam van de modellen vindt – zowel de dunheid als aantrekkelijkheid.

Wat dit voor nut heeft om te weten? De onderzoekers zeggen dat het delen van de bevindingen kan helpen om de negatieve impact van ongezonde schoonheidsnormen te verminderen. Volgens hen moeten vrouwen weten dat de vrouwenlichamen die in de media geportretteerd worden onrealistisch zijn. Met het onderzoek maken de onderzoekers bovendien duidelijk dat vrouwen de voorkeuren van mannen voor deze ‘ideale’ lichamen overschatten.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit is de beste ‘pick-up line’ die vrouwen kunnen gebruiken

Zodra je het woord ‘pick-up line’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een afgezaagde …