Verliefd op de liefde: 11 signalen dat je dit bent

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

De één wordt er meer door geprikkeld dan de ander: een romantische komedie, een gevoelig liedje of een zoetsappig liefdesbericht. Het zijn op dit soort momenten dat je even helemaal wegzwijmelt en al voor je ziet hoe je met je ideale partner het huwelijksbootje instapt. Je vrienden en vriendinnen worden helemaal gek van je, maar moeten er stiekem wel om lachen om te zien hoe romantisch jij bent aangelegd.

Of misschien beter gezegd: hoe verliefd jij bent op het idee van de liefde. Maar, terwijl Cupido in jou een verrekt goeie partner zou hebben om de wereld te domineren met nog meer liefde en genegenheid, vinden de mensen in je omgeving je maar een dromer zonder realiteitsbesef. Toch laat jij je niet van je stuk brengen en blijf je geloven in de liefde. Komt dit scenario jou bekend voor? Dan ben ook jij verliefd op de liefde zelf. En je bent niet de enige.

Wat is ‘verliefd op de liefde’?

Toegegeven, eigenlijk vinden we het allemaal stiekem wel fijn om verliefd te zijn. Want hoe stoer en stoïcijns je als mens ook mag zijn, iedereen heeft wel een plekje over voor de liefde. Allemaal zijn we op zoek naar onze soulmate en bouwen we uiteindelijk graag een toekomst op met iemand die ons completeert. Toch heeft niet iedereen daar een al te realistisch beeld over, want we stellen soms wel erg hoge eisen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

We zijn in dit geval namelijk op zoek naar de perfecte liefde die aan dat perfecte plaatje voldoet. Dat komt omdat we ons teveel storten op hoe volmaakt de liefde kan zijn en daar vervolgens de eisen van de ideale partner op af gaan lopen stemmen.

Als we verliefd zijn op de liefde, dan proberen we alles wat relaties betreft af te stemmen op het ideaalbeeld en dat kan soms averechts werken. De liefde kan in het mooiste liefdesgedicht namelijk perfect zijn, maar in de praktijk is dat het zelden.

11 signalen dat je dit ook bent

Reden om met een aantal signalen te komen die laten zien dat je misschien net iets te verliefd bent op dat droombeeld van de liefde zelf in plaats van op de persoon zelf.

1. Het leven begint pas mét een partner

Je gelooft heilig dat jouw leven begint zodra je de liefde van je leven hebt gevonden. Je gelooft dat als je eenmaal die ene speciale persoon vindt, dat elke dag die daarna komt perfect zal zijn. Pas als jij die partner aan de haak hebt geslagen ben je voldaan, tevreden en blij.

De liefde is iets dat je tevredenheid biedt en vreugde geeft, sterker nog: het laat een droom in vervulling gaan. Al is de liefde in de praktijk natuurlijk niet zo perfect als dat plaatje.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

wensen eisen

2. Dromen over het huwelijk

Je droomt voortdurend over je huwelijk en het perfecte leventje dat je met iemand zult hebben. Omdat je zo dromerig bent en tot in de kleinste detail weet wat je wilt, ben je op zoek naar iemand die helemaal in die rol past.

Je bent gefixeerd op wat de relatie allemaal voor jou kan doen en in veel mindere mate wat jouw eigen inbreng kan zijn in de relatie. Je werkt in je hoofd met voltallige checklists waar jouw partner en jouw relatie allemaal aan moet voldoen. Juist om die reden kom je in de praktijk nogal bedrogen uit, want in de werkelijkheid kun je lang niet alle punten uit jouw lijstje afvinken.

Pas als je echt een relatie hebt, merk je dat je behoeften niet worden vervuld en scheep je de ander op met een vals en gemeen minderwaardigheidscomplex. Allemaal omdat hij of zij niet aan jouw sprookje wil deelnemen.

3. Eigenlijk houd je niet eens zoveel van je partner

Om diezelfde reden houd jij in de werkelijkheid eigenlijk helemaal niet zoveel van je partner als dat jij jezelf voorhoudt. Op lang niet alle vlakken voldoet hij of zij namelijk aan jouw ideaalbeeld en dat stoot je tegen het zere been. Toch overtuig jij jezelf op een bepaalde manier dat jij wel van diegene houdt en dat heeft ermee te maken dat jij in het concept van de liefde gelooft en dat het daardoor wel goed moet komen. Je probeert je partner daarom voortdurend te sturen en te smeden in de hoop dat ‘ie alsnog aan het plaatje gaat voldoen.

4. Je wilt je partner alsmaar perfectioneren

Je hebt daardoor dus ook meteen de neiging om je partner continu te willen veranderen, ondanks het feit dat je misschien al weet dat het op de lange termijn niet zal gaan lukken. Toch blijf je afwachtend en hoop je dat de ander jou in elk geval zo af en toe die gevoelens kan geven waar je naar op zoek bent. Je relatie krabbelt daardoor maar voort op dit soort zeldzame hoogtepuntjes. Eigenlijk verliezen jij en je partner hierbij alleen maar een hoop tijd en energie.

5. Je blijft hopen op een betere vervanger

Je fantaseert en maakt je voortdurend zorgen dat er iemand ‘beter’ langskomt. Wanneer je alleen de eigenschappen van iemand zoekt in plaats van daadwerkelijk verliefd te worden op iemand om wie hij of zij is, ben je altijd op zoek naar meer. En omdat je niet wordt bevredigd in je behoeften sta je stiekem open voor anderen die wel aan dat ideaalbeeld voldoen.

6. Zelden vrijgezel

Je bent ook nooit lang vrijgezel. Je neemt niet de benodigde tijd om te genezen en bij te komen na de zoveelste mislukte relatie. Als de ene relatie voorbij is probeer je je zo snel mogelijk weer te storten op de volgende relatie: de rebound. Je springt als het ware van de ene naar de andere relatie. Het vrijgezellenbestaan is niets voor je, al zou het wel een goed idee zijn om zo nu en dan even wat stoom af te blazen.

7. Eigenbelang voorop

De kwaliteiten waar je je het meest zorgen over maakt in een partner zijn eigenlijk niets anders dan eigenschappen die zijn geworteld in in jouw eigenbelang. Je wilt iemand die je behandelt als een prins of prinses, iemand die je verwent, iemand die je alsmaar op een voetstuk plaatst, en iemand die je een bijna verslavend gevoel geeft. Wat de ander daarvoor terug krijgt? Dat interesseert je allemaal niet zo. Zolang jij maar aan jouw behoeften wordt voldaan.

hart gebroken divider

8. Met een partner voel je je als mens geliefd

Je gelooft dat jij als mens pas wat waard bent als je een partner hebt. Natuurlijk, je vrienden en familie houden ook van je en dat waardeer je ook, maar dan nog: het is niet dezelfde soort liefde. Om je als individu geliefd te voelen heb je de liefde en genegenheid nodig van een partner. Besef echter ook dat je geliefd wordt door heel veel andere mensen in je omgeving en probeer dat ook te waarderen. Ook zonder partner ben je niet alleen.

9. Onzeker als de pest

Je hebt ook weinig zelfvertrouwen, gebrek aan positieve rolmodellen en je voelt je onbemind door familieleden zoals ouders, broers en zussen. Uiteindelijk begint de stabiliteit in ons leven bijna altijd met de liefde en zorg die je uit je familiaire omgeving krijgt.

We benoemden hierboven al dat je je als mens pas geliefd voelt als je door een partner geliefd voelt en dat heeft dus voor een groot deel met dit punt te maken. Een partner maakt je daarentegen wel compleet. Vooral als je in jouw leven weinig steun hebt gehad van je directe familieleden.

love bombing

10. Je gaat overspel niet uit de weg

Je hebt de neiging om nogal ontrouw te zijn en affaires te beginnen. De reden daarvoor is vrij simpel: je kunt namelijk niet zo goed kiezen tussen twee mensen en weegt zelfs alle kenmerken van die twee (of meer) mensen tegen elkaar af. Die checklist waar we het hierboven over hadden, komt nu wel heel erg goed van pas.

Je blijft daardoor maar heen en weer huppelen, want bij Jantje word je bevredigd op een x-aantal punten, maar bij Pietje word je dat ook. En toch word je noch bij Jantje, noch bij Pietje bevredigd op alle punten die in jouw checklist staan.

11. Vol gas

Voor jou is het alles of niets. Je houdt er niet van om het rustig aan te doen en stort je vol op de ander als je het gevoel hebt dat hij of zij wel eens de ware zou kunnen zijn. Je hebt er dan ook een hekel aan als de ander loopt te treuzelen en het contact tussen jullie rustig probeert op te bouwen.

Het liefst ben je zoveel mogelijk bij de ander en leer je diegene in recordtempo zo goed mogelijk kennen. Het is een soort van verslaving voor je die uiteindelijk gericht is op het zo snel mogelijk verwezenlijken van één doel: samen het huwelijksbootje instappen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie