Home Relatie 5 tips voor wat je niet moet doen in een relatie

5 tips voor wat je niet moet doen in een relatie

2 minuten leestijd
0
relatie loslaten

Een goede relatie is niet alleen “go with the flow”, maar er moet over nagedacht worden. Welke richting wil je op met de relatie en hoe ziet de toekomst eruit? Veel mensen denken er niet over na en laten een relatie beetje bij beetje verslonzen. Dit is zonde als het om een relatie gaat waarin toekomst zit.

Het komt vaak voor dat een relatie al vroeg in negatieve patronen terechtkomt zonder dat men het doorheeft. Deze patronen ontstaan doordat niet wordt nagedacht over wat men doet binnen de relatie. De volgende punten zijn ervoor bedoeld om je ergens van bewust te maken. Als je één van de punten herkent, denk er dan over na hoe je dit kunt verbeteren.

1. Niet vaak over de ex praten

Als je het te vaak over de ex hebt dan is het mogelijk dat je er nog niet overheen bent. Dit is slecht nieuws voor de nieuwe relatie. Het is immers bijna niet mogelijk om dan een gezonde relatie te beginnen en te onderhouden. De nieuwe partner kan er dan ook niet volledig voor gaan uit zelfbescherming. De persoon kan ook erg achterdochtig worden zodat dit tot ruzies leidt. Zorg ervoor dat je het niet vaak over een ex hebt als je er wel overheen bent. Laat duidelijk merken dat je ex geen factor in je leven meer is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

2. Jaloers zijn

Veel relaties hebben dagelijks te maken met jaloezie. Dit is niet alleen stressvol voor beide personen in de relatie maar het leidt vaak ook tot slechte argumenten. Iemand die snel jaloers is mist zelfvertrouwen doordat men bang is dat de ander vreemdgaat of dingen doet die men niet wil. Dit zorgt voor een ongezonde situatie waarbij de één de ander geregeld wantrouwt. Als de jaloerse persoon de ander beticht van vreemdgaan terwijl dit niet zo is dan komt de relatie onder vuur te liggen.

3. Vreemdgaan

Het spreekt voor zich maar vreemdgaan is in 99% van de relaties niet gewenst. Als je vreemdgaat dan is de kans groot dat de relatie voorbij is als de ander erachter komt. Als je bent vreemdgegaan maar toch met de relatie doorgaat dan is het vertrouwen nooit meer hetzelfde. Als de ander je vergeven heeft dan is het moeilijk om hetzelfde vertrouwen op te bouwen. De persoon zal het nooit vergeten dat je het gedaan hebt met alle gevolgen van dien.

4. Niets vergeten en vergeven

Een relatie kan verziekt worden als de één de ander niet kan vergeven. Er wordt bijvoorbeeld wel eens wat verkeerds gezegd tijdens een meningsverschil. De kunst is om het een plekje te geven en de ander te vergeven. Doe je best om het te vergeten. Dit kan natuurlijk niet in alle gevallen, zoals wanneer iemand vreemdgaat, maar in veel gevallen wel. De kans is groot dat de ander hetzelfde doet.

5. De ander de schuld geven

Iemand anders de schuld geven is makkelijk. Mensen geloven het vaak niet dat ze zelf iet verkeerd gedaan hebben. Het is in dat geval eenvoudiger om de ander de schuld te geven. Voor sommige mensen is het bijna onmogelijk om toe te geven dat men fout zat. Dit is een slechte eigenschap die een negatief effect heeft op de relatie. Probeer erop te letten voordat je iemand anders de schuld heeft, terwijl je het misschien zelf wel gedaan hebt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Passie: 11 tekenen van een gepassioneerde relatie 

Passie, hartstocht, liefde, onstuimigheid, begeerte. Je kunt er verschillende namen aan ge…