Home Dating apps The Tinder™ stamp: ‘Tinder-gebruikers zijn minder betrouwbaar’

The Tinder™ stamp: ‘Tinder-gebruikers zijn minder betrouwbaar’

1 minuten leestijd
0
Tinder Rewind

Ooit moest je je ervoor schamen, als je op een verjaardag vertelde dat je iemand via het internet had ontmoet. Je verzon samen een alibi-ontmoeting, om het stigma van online dating te ontwijken. Maar terwijl je misschien denkt dat dit verleden tijd is, heeft het gebruik van een dating app zoals Tinder nog steeds een negatieve klank.

Mensen beschouwen Tinder-gebruikers namelijk als onbetrouwbaar, dat blijkt uit nieuw onderzoek uit Duitsland. Als nietsvermoedende gebruiker van de Tinder-app krijg je namelijk een stempel opgedrukt: The Tinder™ stamp, aldus de onderzoekers.

Minder betrouwbaar?

Hoewel Tinder niet zozeer wordt gebruikt voor casual seks, zoals eerder onderzoek heeft aangetoond, heeft het datingplatform nog wel degelijk de reputatie van een “hook-up”-app. En daarom waren de onderzoekers geïnteresseerd in de vraag of de associatie met Tinder en de bijbehorende reputatie van invloed op is de waargenomen betrouwbaarheid van een persoon. Met andere woorden: ben je minder betrouwbaar als je op Tinder zit?

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Om de stelling te testen werden Tinder-gebruikers vergeleken met de gebruikers van Parship en Facebook. Parship is een dating app voor serieuze relaties, met een keurige reputatie, terwijl Facebook algemeen bekend is als het sociale netwerk. De gebruikers van de social media en dating apps werden vervolgens in vijf online onderzoeken beoordeeld door anderen.

Tinder < Parship < Facebook

Uit het eerste online onderzoek met 223 deelnemers komt naar voren dat Tinder-gebruikers als minder betrouwbaar worden beoordeeld dan gebruikers van Parship, die op hun beurt als minder betrouwbaar worden beoordeeld dan Facebook-gebruikers.

De onderzoekers lieten vervolgens nog eens 108 deelnemers kijken naar echte profielen van Tinder-, Parship- en Facebook-gebruikers. Ook zij mochten beoordelen hoe betrouwbaar ze de gebruikers van deze apps beschouwen. En net als bij de vorige resultaten blijkt uit dit onderzoek dat mensen die op Tinder-profielen getoond worden, als minder betrouwbaar worden beschouwd dan mensen die op Parship- en Facebook-profielen staan.

Het is tijdelijk

De Tinder-stempel is echter geen blijvend brandmerk. De onderzoekers toetsten namelijk ook of deze eerste indruk na verloop van tijd blijft bestaan. In de laatste twee onderzoeken, met in totaal 308 deelnemers, bekeken de onderzoekers of het Tinder-effect minder wordt na een korte of lange interval.

Daaruit blijkt dat een relatief korte interval niet helpt om als Tinder-gebruiker een betere betrouwbaarheidsbeoordeling te krijgen. Pas na een lange interval van 10 minuten afleiding is er geen verschil met de gebruikers van de andere apps. Zo blijkt uit dit onderzoek dat Tinder-gebruikers als minder betrouwbaar worden bestempeld, alleen is dit een tijdelijk effect.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Lexa alternatief: 8 dating apps om te overwegen als vervanging

In Nederland zijn er maar weinig datingpartijen die de naamsbekendheid van Lexa kunnen eve…