Home Dating Onderzoek: ‘Stereotypen bestaan nog steeds in de virtuele datingwereld’

Onderzoek: ‘Stereotypen bestaan nog steeds in de virtuele datingwereld’

2 minuten leestijd
0
dating man vrouw

Terwijl werd gedacht dat datingapps hard zouden moeten vechten om de coronacrisis te overleven, gebeurde juist het tegenovergestelde. Normale, persoonlijke dates werd weliswaar uitgesteld, maar singles gingen niet bij de pakken neerzitten. Integendeel zelfs: ze bleven daten, meer dan ooit.

Singles hadden blijkbaar weinig zin om hun liefdesleven op pauze te zetten voor een virus. Ze toonden zich veerkrachtig en lieten zien dat ze zich snel kunnen aanpassen naar een nieuwe situatie – hoe moeilijk dat voor sommigen ook was. Virtuele videodates werden de norm voor vrijgezellen die tijdens de lockdown toch wilden daten. Maar hoewel de manier waarop de singles vandaag de dag daten is veranderd, bestaan er nog steeds traditionele stereotypen. Een van die hardnekkige stereotypen is dat mannen de voorkeur geven aan jongere vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van de Universities of Lincoln and Swansea.

Mannen zoeken een jongere vrouw

Psychologen van de twee universiteiten bestudeerden 120.000 datingprofielen van datingapp eHarmony om erachter te komen of mannen tegenwoordig nog steeds de voorkeur geven aan een jongere vrouw. En dat bleek nog steeds het geval te zijn. Ze ontdekten dat het stereotype nog steeds waar is – tot op zekere hoogte.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De psychologen die samen de data bestudeerden ontdekten dat 1 op de 5 mannen een relatie wil met een vrouw die minstens 5 jaar jonger is. De single mannen noemen het uiterlijk en gezondheid als de belangrijkste factoren waarom ze willen daten met een jongere vrouw. Maar het stereotype gaat niet op voor alle mannen.

Mannen die vader zijn staan er meer voor open om te daten met vrouwen van hun eigen leeftijd. Mogelijk omdat de prioriteiten en kernwaarden van deze mannen veranderen als ze vader zijn, zo denken de onderzoekers. Gemiddeld gezien zoeken mannen volgens het onderzoek naar een partner die 2 jaar jonger is dan zijzelf.

Vrouwen daten oudere mannen

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen – gemiddeld gezien – de voorkeur geven aan een man die minstens 18 maanden ouder is. De redenen die zij daarvoor hebben? Ze zijn vaker op zoek naar een partner die emotioneel volwassen is en ze verlangen meer naar een serieuze relatie.

Het onderzoek sluit grotendeels op de realiteit: het gemiddelde leeftijdsverschil tussen een vrouw en haar partner is 20 maanden, terwijl mannen een relatie hebben met iemand die 13 maanden jonger is. Voor mannen die geen kinderen willen, maakt de leeftijd niet zoveel uit. Deze mannen hebben gemiddeld gezien geen leeftijdsverschil met hun partners – wat aangeeft dat vruchtbaarheid een belangrijk onderdeel is.

Dr. Robin Kramer, een van de psychologen, zegt: “Zelfs ogenschijnlijk simpele factoren in aantrekkingskracht, zoals het uiterlijk van een partner, hebben vaak hun oorsprong in de evolutionaire psychologie. De taille-tot-heupverhouding bij vrouwen – ook wel bekend als het zandloperfiguur – kan wijzen op hoge niveaus van oestrogeen en testosteron, wat een teken kan zijn van een goede voortplantingsgenen, terwijl emotionele volwassenheid bij mannen duidt op een grotere bereidheid om bij de partner te blijven en nakomelingen groot te brengen.

Het onderzoek, dat tijdens de coronapandemie is uitgevoerd, laat zien dat er veel kan veranderen in de datingwereld, maar dat de stereotypes niet zo snel verdwijnen. De onderzoekers zijn van mening dat het kiezen van een partner een complexe zaak is, maar dat we ‘nog steeds worden gedreven door fundamentele behoeften’.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke …