Alleenstaande vader daten? Dit moet je weten als je hem wilt daten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Laten we eerlijk zijn: daten is moeilijk. In de huidige datingwereld worden we om de kleinste details afgewezen, ook al zijn we de perfecte match. Het aanbod is te groot, de keuzes te moeilijk. Als je dan ook nog de alleenstaande ouders, hun ex-partners en kinderen erbij rekent. dan kun je het zelf wel invullen – het wordt alleen maar moeilijker.

Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om een relatie te hebben met een alleenstaande vader. Aantrekkelijke single mannen met kinderen hebben namelijk een aantal aangename kenmerken die in trek zijn bij vrouwen. Heb je een alleenstaande vader op het oog? Dan zijn dit de dingen die je moet weten.

1. Alleenstaande vaders zijn gewild

Volgens onderzoek van datingsite Zoosk zijn single vaders behoorlijk populair. Om meer te weten te komen over hoe dating als een alleenstaande vader eruit ziet, ondervroeg het datingplatform 3.051 alleenstaande vrouwen en analyseerde het 301.242 berichten. Wat blijkt? Maar liefst 92% van de single vrouwen staat ervoor open om te daten met een alleenstaande vader. 55% van deze sames staat zelfs “erg” open voor het idee.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Tel de pluspunten bij elkaar op

Alleenstaande vaders hebben iets wat de kindloze mannen niet hebben. Volgens hetzelfde onderzoek zijn er een aantal redenen waarom alleenstaande vaders zo interessant zijn. De meest populaire reden genoemd door vrouwen? Dat alleenstaande vaders gewend zijn om aan iemand anders te denken en niet alleen aan zichzelf. Dit zijn de andere redenen waarom vrouwen een alleenstaande vader meer geschikt vinden voor een relatie:

Wat vrouwen waarderen aan een single vader
  1. Hij heeft meer verantwoordelijkheidsgevoel: 41%
  2. Hij weet dat hij niet langer het middelpunt van het universum is: 26%
  3. Hij is zorgzamer: 15%
  4. Hij is geduldiger: 9%
  5. Hij is attenter: 9%

De conclusie? Volgens deze vrouwen is de single vader een man, hij is geen jongen meer. Hij weet waar zijn verantwoordelijkheden liggen en geeft prioriteit aan wat belangrijk is in zijn leven. Hij is het voorbeeld en gedraagt zich naar deze rol. Hoewel alleenstaande vaders allerlei geliefde kenmerken hebben is het niet alleen rozengeur en maneschijn.

3. Hij heeft minder tijd

Alleenstaande mannen hebben één ding gemeen: ze hebben minder tijd voor je. Kinderen opvoeden kost nu eenmaal veel tijd. Deze tijd moet ergens vandaan komen en je raadt het al, dit gaat ten koste van de tijd die je met hem wilt doorbrengen. Flexibiliteit is daarom wel nodig. Kinderen zijn onvoorspelbaar en hun behoeften komen altijd op de eerste plaats. Als je dacht dat spontaan uit eten gaan of last-minute plannen de norm waren, think again.

Time is money, maar in het geval van een single vader is tijd vooral schaars. Dat betekent niet dat hij je niet belangrijk vindt, maar de tijd die jullie hebben zal van hoge kwaliteit moeten zijn. Je zult moeten de kleine, kostbare momenten te waarderen.

Houd er rekening mee dat hij tussen 17.00 en 20.00 behoorlijk druk is om alles in goede banen te leiden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. De prioriteiten liggen anders

Je bent misschien gewend om iemand te daten die zijn aandacht alleen aan jou besteedt. Met een alleenstaande vader is de situatie compleet anders. Je bent niet prioriteit nummer één. Zijn kinderen komen eerst en waarschijnlijk krijg je nooit de hoogste prioriteit. Ben je bereid om te settelen voor de tweede plek?

Houd er rekening mee dat je date-night niet doorgaat als zijn zoontje plotseling ziek wordt.

Flexibiliteit zal je nieuwe beste vriend moeten worden. Kinderen worden ziek, schoolprojecten komen uit het niets opduiken en oppassers cancelen soms. Als je een relatie met een single vader overweegt, zul je je beste flexibele voetje voor moeten zetten. Kun je je aanpassen?

5. Jaloezie is onvermijdelijk

Een relatie met een alleenstaande vader draait niet alleen om jou en hem. Er zijn allerlei mensen in zijn leven, die er al waren voordat jij er was. Je kunt zelf jaloers worden, hij kan jaloers worden, zijn kinderen, de moeder van de kinderen. Er zijn veel partijen die stuk voor stuk jaloers kunnen worden. Met andere woorden, jaloezie is te verwachten.

Houd er rekening mee dat hij contact wil blijven houden met de moeder van de kinderen.

Het is niet altijd makkelijk, maar de ex zal er zijn. Ze is immers de moeder van z’n kinderen. Je zult moeten proberen de situatie vanuit zijn perspectief te zien en volwassen zijn in je benadering. Het is in ieders belang dat je er volwassen mee omgaat – het is niet anders.

6. Het is een totaalpakket

Een relatie tussen een man en vrouw is soms al gecompliceerd, maar met een kind erbij krijgt het een nieuwe dimensie. Ben je daar wel klaar voor? De complexiteit neemt alleen maar toe als er meer mensen in het spel zijn. Je begint niet alleen een relatie met de alleenstaande vader, maar ook met zijn kind(eren). Zie het alsof hij en het kind één zijn; het gaat niet werken als je slechts 50 procent van het totaalpakket leuk vindt. Dat terwijl hij waarschijnlijk niet eens wil dat je het kind snel ontmoet.

Houd er rekening mee dat je het kind niet meteen mag ontmoeten.

Je kunt het niet vermijden: als de relatie serieus wordt, kom je ook in het leven van zijn kinderen. Dat kan spannend zijn, maar ook verrijkend. Je hoeft geen tweede moeder of vader te zijn, maar je bent wel een extra volwassene die om ze geeft. Dat is een mooie positie, als je het goed bekijkt. Maar zit jij daar wel op te wachten?

7. Het is in de portemonnee te voelen

Kinderen kosten geld, veel geld. Daar kan elke ouder over meepraten. Voor een alleenstaande vader betekent het extra uitgaven voor kleding, eten en cadeaus voor het kind. Tot het kind 18 jaar is moeten de ouders de kosten van verzorgen en opvoeding betalen, dus ook de vader. Als ze getrouwd zijn geweest dan is er mogelijk ook nog de partneralimentatie. Kortom, er blijft heel wat minder geld over om leuke dingen te doen.

Houd er rekening mee dat hij het zich niet kan veroorloven om je als een prinses te behandelen met romantische cadeaus en dure sieraden.

Een alleenstaande vader kan woest aantrekkelijk zijn met alle kenmerken van een echte man, maar tegelijkertijd zijn er ook heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Het ouderschap van een betrokken vader is niet alleen voor op de woensdagavond en om het weekend, maar 24/7. Als je daar geen rekening mee houdt, dan kom je thuis van een koude kermis.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie