De slow fade: wat het is en waarom het erger is dan ghosting

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Het lijkt alsof elk jaar een nieuwe datingterm wordt verzonnen voor een bestaande situatie. De term die kwam vanuit het niets en zich inmiddels heeft verankerd in het datingwoordenboek is ghosting: de handeling om per direct alle communicatie te staken. Als een geest, omdat je vanuit het niets niet meer reageert op berichten en telefoontjes – zonder een reden te geven. Terwijl die reden er wel is, maar niet open en eerlijk wordt gedeeld.

Ghosting gebeurt vaak in eerste fases van een relatie. Na slechts een paar dates of wat later. Het is de moderne equivalent van een ‘pakje sigaretten kopen’ om nooit meer terug te komen. Als iemand het doet, dan is het alsof ze er nooit zijn geweest. Je appjes blijven ongelezen, telefoontjes worden niet beantwoord en er volgt geen uitleg over wat er is gebeurd. Niets.

De reden? Omdat het nooit makkelijk is om een ​​relatie met iemand te beëindigen – hoe kort of lang die relatie ook was. Of het nu een drietal dates zijn geweest of een vaste relatie, de beëindiging van een relatie gaat bijna altijd samen met gekwetste gevoelens. En vaak worden de gevoelens aan één kant van de relatie gekrenkt, niet aan beide zijden. Maar volgens psycholoog Jennice Vilhauer is er een andere manier om een ​​relatie te beëindigen die eigenlijk nog pijnlijker is dan ghosting: de slow fade, oftewel, de langzame vervaging.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is de slow fade?

Met de term slow fade wordt de situatie bedoeld waarin iemand langzaam bij je vandaan drijft. Deze persoon heeft de beslissing genomen om de relatie te beëindigen, maar deelt deze beslissing vervolgens niet. In plaats van te vertellen dat het over en uit is, blijft diegene doen alsof er niets aan de hand is. Ondertussen worden er gemengde signalen verstuurd en wordt het contact geleidelijk verminderd, in de hoop dat je de hint snapt.

“Dit is iets anders dan een slow fade die van nature optreedt wanneer beide mensen stoppen met het in stand houden van de vriendschap vanwege verschillende factoren, zoals verhuizen, school verlaten of van baan veranderen”, zegt Vilhauer in een artikel op Psychology Today.

“Mensen die de slow fade gebruiken als de beslissing om de relatie te beëindigen eenzijdig is, denken vaak dat ze aardig zijn door iemand langzaam in plaats van abrupt af te sluiten,” voegt ze eraan toe. “Ze krijgen een goed gevoel over zichzelf omdat ze proberen aardig te zijn en hebben ook niet te maken met het emotionele ongemak van een moeilijk gesprek of de gekwetste emoties van de ander.”

Waarom het erger is dan ghosting

Terwijl er bij ghosting sprake is van een abrupte communicatiestop, blijft het contact bij de slow fade intact. Het leidt niet tot de heftige realisatie dat de relatie terstond voorbij is. Het geeft het gevoel dat het veel zachter is dan ghosting. En als er sprake is van twijfels, dan is het niet veel anders dan een reservebank waar de ander even op mag plaatsnemen.

Wat er echter gebeurt, is dat de slow fade voor nog meer verwarring zorgt dan ghosting. Het is niet duidelijk, zoals ghosting dat wel is, want het geeft een vorm van valse hoop. En die onzekerheid over de toekomst van de relatie doet geen goed, het is slecht.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Duidelijkheid en zekerheid helpen iemand om een ​​psychologische gebeurtenis te verwerken,” zegt Vilhauer. “Onderzoek heeft aangetoond dat onzekerheid een emotionele situatie kan verergeren, waardoor een onaangename situatie nog onaangenamer wordt.”

Wanneer degene die het slachtoffer is erachter komt wat er aan de hand is, dan is het nog beroerder. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze zijn voorgelogen en bedrogen. Het is niet aardig om iemand het gevoel te geven dat ze voor de gek zijn gehouden. En ook tijdens de slow fade gaat het slachtoffer aan zichzelf twijfelen, aan de relatie en zich afvragen of de ander nog wel wil. De slow fade maakt een lijdensweg van het beëindigen van een relatie.

Hoe wil jij het: snel of langzaam?

Vergelijk ghosting en de slow fade als het verwijderen van een pleister. Bij ghosting trek je de pleister er snel af: het doet in eerste instantie meer pijn, maar het is wel van hele korte duur. Maar omdat het zoveel pijn doet, onthoud je het langer en denk je de volgende keer wel na voordat je een nieuwe pleister op je huid plakt.

Bij de slow fade martel je de ander door de pleister langzaam en met sadistische passie te verwijderen. En steeds als de ander denkt dat het voorbij is, trek je de pleister weer iets meer van de huid af. Ghosting is wellicht beter dan de slow fade, maar geen van beiden zijn ideaal. Want hoe je de pleister ook verwijdert: het doet altijd pijn.

De beste manier om de liefde van een ander af te wijzen is nog altijd de open en eerlijke verklaring voor je gevoelens, hoe moeilijk het ook kan zijn. Volgens Vilhauer is dat de beste keuze: “Vriendelijk iemand duidelijkheid geven dat de relatie voorbij is, zodat ze de gebeurtenis kunnen verwerken en verder kunnen gaan.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie