Seks tegen betaling: mag dat of is het illegaal?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
5 minuten leestijd

Seks tegen betaling; je komt het niet alleen tegen op de Amsterdamse Wallen maar soms ook op seksdatingsites of dating apps. Is dat nu verboden of mag je zomaar seks tegen betaling hebben als iemand dat aanbiedt? En hoe zit het als je zelf seks wilt aanbieden in ruil voor geld? Mag dat of is het verboden? In het kort is seks tegen betaling niet verboden maar er zijn wel regels waar de klant en aanbieder zich aan moeten houden.

Het oudste beroep ter wereld

Geld in ruil voor seks; het komt al eeuwen voor en niet alleen onder mensen. Zelfs apen zijn in staat om seksuele gemeenschap te ruilen voor een materiële tegenprestatie. In de periodes voor Christus werd er al betaald voor seks. Beroepsmatige prostitutie is terug te leiden naar meer dan 2000 voor Christus volgens het Oude Testament. Het wordt in de volksmond niet voor niets het “oudste beroep ter wereld” genoemd. In de periodes daarna kwam dit in sommige gebieden van de wereld minder voor, in andere gebieden juist meer. Door velen werd het als een noodzakelijk kwaad gezien. Prostitutie was nodig om de orde in de stad te bewaren en de veiligheid van alle andere vrouwen in de stad te waarborgen1. In Nederland is prostitutie altijd aanwezig geweest; soms verboden, soms legaal maar vaker gedogen.

Mannen en vrouwen

Waar het van oudsher bijna altijd vrouwen waren die seks tegen betaling aanboden is dat nu niet meer het geval. Er zijn inmiddels ook mannen die seksdiensten aanbieden tegen een vergoeding. Dit zijn mannelijke prostituees die seks hebben met vrouwen, stellen of met andere mannen. Tegenwoordig komt het ook voor dat er incidenteel afgesproken wordt voor seks in ruil voor een vergoeding. Zo komt het geregeld voor dat een man een vrouw (of man) geld aanbiedt in ruil voor seks. Degene die het aangeboden krijgt en erop in gaat is dan niet meteen een prostituee maar het valt wel onder de noemer sekswerk.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Sekswerk is niet strafbaar in Nederland

Klant

Als klant betaal je voor de seks. Dit is niet strafbaar als het volgens de regels verloopt2. Het maakt niet uit hoe vaak je betaalt voor seks of hoeveel je betaalt. Dit zijn de regels die daarvoor gelden:

  • De aanbieder van seks is ouder dan 18 jaar
  • De aanbieder is EU-burger of heeft een Nederlandse verblijfsvergunning

Als klant is het belangrijk dat je op de leeftijd van de persoon let. Wat je niet wil is seks met een minderjarige, dit is wel strafbaar. Hetzelfde geldt als duidelijk blijkt dat de persoon onder dwang of geweld seks tegen betaling heeft. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan schrammen en blauwe plekken, angst, de omgeving waar je ontvangen wordt of de manier waarop je in contact komt met de persoon. Als je betaalt voor seks spreek dan vooraf precies af wat je wil, voor welke prijs en vergeet niet het gebruik van een condoom.

Aanbieder

Als aanbieder bied je seks aan in ruil voor een betaling. Dit is niet illegaal maar er zijn wel bepaalde regels waar je aan moet voldoen.

  • Je bent ouder dan 18 jaar
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs
  • Je betaalt belasting over je inkomsten

Het maakt niet uit hoe vaak je het doet, over alle inkomsten uit sekswerk moet je belasting betalen. Nu ligt het voor de hand dat dit lang niet altijd gebeurt. Iemand die slechts incidenteel of maar één keer seks voor geld heeft en dit contant uitbetaald krijgt zal dit niet snel opgeven aan de belastingdienst. De mensen die het vaker doen betalen de belasting vaak wel, aangezien de inkomsten snel kunnen oplopen in deze branche.

Mocht je het willen proberen dan is het verstandig om zoveel mogelijk je privégegevens voor jezelf te houden zoals je echte naam en je woonadres. Maak bovendien duidelijk afspraken over wat wel en niet toegestaan is zodat de grenzen niet ter discussie staan als het moment van seks aangebroken is. Doe het uiteraard veilig en laat je niet overhalen om het onveilig te doen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie