Seks tegen betaling: mag dat of is het illegaal?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Seks tegen betaling, dat kom je niet alleen tegen op de beroemde Amsterdamse Wallen. Soms kom je het ook tegen op seksdatingsites of datingapps. Ondanks het feit dat het veelal wordt verboden door de platforms zelf, lijkt het als een onuitroeibaar fenomeen te blijven bestaan. Maar wat als je dit wordt aangeboden, mag je er dan op ingaan?

Mag je gewoon seks kopen als iemand het aanbiedt? Is het illegaal? En wat als je zelf seks wilt aanbieden in ruil voor geld? In het kort: seks voor geld is niet verboden, maar er zijn wel regels waar zowel jij als de aanbieder zich aan moeten houden. We vertellen je er meer over.

Het oudste beroep ter wereld

Seks voor geld lijkt misschien een modern fenomeen, maar wist je dat deze praktijk diepgeworteld is in de geschiedenis van de mensheid? Lang voordat het internet bestond, was er al een verlangen naar seksuele intimiteit in ruil voor geld of goederen. Zelfs in de oudheid, toen steden als Babylon en Pompeii bloeiden, waren er verschillende vormen van prostitutie en sekshandel. Het is een eeuwenoud beroep dat zijn plaats heeft gevonden in alle samenlevingen, ongeacht tijdperk of cultuur.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Beroepsmatige prostitutie gaat terug tot meer dan 2000 voor Christus, volgens het Oude Testament. Het staat daarom ook wel bekend als het ‘oudste beroep ter wereld’ en was in sommige delen van de wereld noodzakelijk om de orde te handhaven en de veiligheid van andere vrouwen te waarborgen. De ruil van geld voor seks bestaat dus al eeuwenlang, er werd al betaald voor seks vóór de komst van Christus, en het is niet beperkt tot mensen. Zelfs apen kunnen seksuele gunsten verlenen in ruil voor iets materieels.

Mannen en vrouwen doen het

Vroeger was het idee dat vooral vrouwen zich in de wereld van sekswerk begaven, en dat idee zat diepgeworteld in de samenleving. Vaak werden vrouwen gezien als degenen die hun lichaam aanboden, en dat stereotype bepaalde hoe mensen vaak naar sekswerk keken. Maar, net zoals onze maatschappij veranderd is, is de wereld van betaalde seks drastisch veranderd. Tegenwoordig zie je steeds meer mannelijke sekswerkers die hun diensten aanbieden aan een divers publiek. Deze mannen kunnen zich richten op vrouwen, stellen of andere mannen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en specialisatie.

Bovendien is er een groeiende trend van incidentele ontmoetingen voor seks in ruil voor een vergoeding, waarbij mensen, ongeacht hun genderidentiteit, afspraken maken om tijdelijke seksuele connecties aan te gaan in ruil voor financiële compensatie. Het is belangrijk op te merken dat degenen die dergelijke aanbiedingen accepteren, niet noodzakelijk als ‘professionele’ sekswerkers worden beschouwd, maar hun betrokkenheid valt wel onder de bredere noemer van sekswerk.

Sekswerk is niet strafbaar in Nederland

Hoe het in Nederland zit

In Nederland is prostitutie altijd aanwezig geweest, soms verboden, soms legaal en vaak gedoogd. Sekswerk heeft in ons kikkerlandje een lange geschiedenis en een unieke wettelijke status die verschilt van veel andere landen.

In Nederland is sekswerk legaal en gereguleerd. Dit betekent dat volwassenen – die je dus kunt ontmoeten op datingapps – vrij zijn om te werken in de seksindustrie, zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn onder meer dat sekswerkers ouder moeten zijn dan 18 jaar, legale documentatie moeten hebben om in ons land te werken, en hun inkomsten moeten aangeven voor de belastingheffing.

Nederland heeft een gedoogbeleid ten aanzien van prostitutie. Dit betekent dat hoewel prostitutie op zichzelf legaal is, er strikte regels en voorschriften zijn waaraan sekswerkers en exploitanten moeten voldoen. Zo moeten sekswerkers zich registreren bij de gemeente en regelmatig medische controles ondergaan om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Klant

Als klant betaal je voor seks, en dat is niet strafbaar zolang je je aan de regels houdt. Het maakt niet uit hoe vaak je betaalt of hoeveel je betaalt. Dit zijn de regels die daarvoor gelden:

  • De persoon die seks aanbiedt is ouder dan 18 jaar.
  • De aanbieder is een EU-burger of heeft een Nederlandse verblijfsvergunning.

Het is belangrijk om de leeftijd van de persoon te controleren om te voorkomen dat je seks hebt met een minderjarige, wat strafbaar is. Hetzelfde geldt als er sprake is van dwang of geweld. Zorg ervoor dat je vooraf duidelijke afspraken maakt over wat je wilt, voor welke prijs en vergeet vooral niet een condoom te gebruiken.

Aanbieder

Als je seks aanbiedt in ruil voor geld, is dat niet illegaal. Maar er zijn wel regels waaraan je moet voldoen

  • Je bent ouder dan 18 jaar
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs
  • Je betaalt belasting over je inkomsten

Het maakt niet uit hoe vaak je dit doet, je moet belasting betalen over alle inkomsten uit sekswerk. In de praktijk gebeurt dit niet altijd, vooral niet als het om incidenteel contant geld gaat. Mensen die regelmatig sekswerk verrichten, betalen meestal wel belasting, omdat de inkomsten snel kunnen oplopen in deze branche.

Waar je op moet letten als klant

Voordat je een duik neemt in de wereld van seks tegen betaling op datingapps, is het goed om te beseffen dat dit enkele unieke overwegingen met zich meebrengt. Net zoals je een roadtrip plant, moet je ook hier je route zorgvuldig uitstippelen om veilig en met vol vertrouwen op je bestemming aan te komen.

1. Wees bewust van de wettelijke leeftijd

Niet alleen die van jezelf, maar vooral ook van degene die je wilt betalen voor de seks. Het is belangrijk om te controleren dat ze ouder zijn dan 18 jaar. Dit is cruciaal om problemen met de Nederlandse wet te voorkomen. Als je het niet kunt verifiëren: doe het niet.

2. Controleer of het vrijwillig is

Voordat je verder gaat, moet je controleren of de ander het vrijwillig tegen betaling doet.
Hoewel het misschien lastig is om te checken, zorg ervoor dat er geen sprake is van dwang, chantage of andere vorm van uitbuiting.

3. Maak duidelijke afspraken en grenzen

Maak duidelijke afspraken over wat wel en niet is toegestaan, zodat er geen misverstanden ontstaan als het moment van seks nadert.

4. Gebruik altijd bescherming

Ongeacht de omstandigheden, gebruik altijd bescherming tijdens de seks. Zoals je waarschijnlijk al heel goed weet, vermindert dit het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en ongewenste zwangerschappen. Het is overigens niet alleen jouw verantwoordelijkheid, maar een gedeelde verantwoordelijkheid.

5. Bescherm je privacy en persoonlijke gegevens

Deel alleen de informatie waar je comfortabel mee bent en onthul geen gevoelige gegevens zoals je thuisadres, financiële informatie of andere persoonlijke details. Weinig delen helpt je om jezelf te beschermen.

6. Wees alert op mogelijke oplichting

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, kan het dat waarschijnlijk ook zijn. Wees alert, wees kritisch en let op rode vlaggen, zoals onrealistische aanbiedingen of vreemde verzoeken om geld of persoonlijke informatie.

7. Zorg voor een veilige ontmoetingsplek

Kies bij voorkeur voor een ontmoeting in het openbaar om de eerste ontmoeting te laten plaatsvinden. Een veilige plek geeft je de kans een gevoel te krijgen voor de andere persoon, vóórdat je verder gaat.

8. Vertrouw op je intuïtie

Uiteindelijk is het belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie. Als iets niet goed aanvoelt of als je twijfels hebt, verbreek dan al het contact. Veiligheid gaat altijd voor.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie