Online daten lukt niet? Dit is waarom het niet voor je werkt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Het gebruik van de veegvriendelijke dating apps is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Alleen in Nederland zijn er daarom al vele duizenden mensen die gebruikmaken van datingsites of apps op hun smartphone. Voor hen is online dating een makkelijke en laagdrempelige manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Simpel, snel en relatief veilig. Perfect als je in het dagelijks leven niet veel mensen tegenkomt of als je zelf door een druk leven weinig tijd hebt.

Wie dit leest, denkt al snel dat online dating vrij makkelijk is. En voor een hoop van de mensen werkt online dating ook heel goed. Het internet staat immers vol met succesverhalen van mensen die de liefde van hun leven online hebben gevonden. Maar helaas werkt online dating niet voor iedereen.

Misschien heb je het zelf al eens geprobeerd, maar heeft het voor jou nog nooit tot een echt succes geleid. Misschien heb je al eens een date gehad, meerdere dates, of helemaal geen date: er zijn meerdere redenen waarom online dating voor jou niet werkt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De redenen waarom online daten niet voor jou heeft gewerkt zetten we hieronder voor je op een rijtje, zodat je kunt achterhalen waarom je nog geen leuke match bent tegengekomen op het internet. Daarnaast geven we ook een aantal tips om online daten wél te laten slagen.

Waarom werkt het niet voor mij?

Online daten kan een enorm gemakkelijke manier zijn om een leuke match te vinden, maar het is niet voor iedereen geschikt. Het kan bijvoorbeeld heel verwarrend zijn, overweldigend door de omvangrijke keuze en onzekerheid oproepen. Er kunnen daarom een groot aantal redenen zijn waarom online daten voor jou niet lukt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende redenen waarom online daten niet werkt.

1. Te veel keuze

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor online dating minder goed voor je kan werken, is omdat je gewoonweg te veel keuze hebt. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat als je te veel keuze hebt, dit zorgt voor keuzestress. Je bent bang om voor het verkeerde te kiezen, waardoor je dan juist geen keuze maakt. Doordat er zoveel mensen op datingsites zitten, heb je steeds de onbewuste angst dat je niet voor de juiste persoon kiest. Zo kom je op een gegeven moment in een paradox van kiezen terecht, waarbij de juiste keuze eigenlijk helemaal niet meer lijkt te bestaan.

2. Onrealistische verwachtingen

Een tweede reden waardoor online daten niet voor je kan werken, is doordat je (onbewust) onrealistische verwachtingen schept over een mogelijke partner. Dit kan ook komen doordat er zoveel mooie keuzes zijn. Door deze grote keuze, wil je dan ook de allerbeste partner vinden. Je bent een stuk minder snel tevreden en zit te wachten totdat jouw perfecte droomman of vrouw voorbij komt.

Je verwacht dat je bij online dating de ideale persoon kan vinden die aan al jouw wensen en eisen voldoet. Maar dan probeer je het en kom je erachter dat alle mensen op datingsites ook ‘gewoon’ mensen zijn. En zoals in het echte leven, kunnen ook zij niet voldoen aan al je wensen. Probeer daarom niet te kritisch te zijn, maar ga met een open blik daten. Wie weet verrast iemand je wel en blijkt iemand de perfecte match voor jou te zijn, terwijl je dat eerst helemaal niet had gedacht.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De torenhoge verwachtingen kunnen ook ontstaan doordat we een illusionair beeld van iemand vormen. Op datingsites staan namelijk alleen de beste en vaak bewerkte foto’s en zet iedereen zijn beste beentje voor. Je krijgt dan een enorm positief beeld van iemand, voordat je deze persoon überhaupt in het echt hebt ontmoet. Al deze percepties stapelen zich op, waardoor de onrealistisch hoge verwachtingen ontstaan waaraan eigenlijk niemand kan voldoen.

foto man

3. Je hebt geen goed profiel

Een van de grootste redenen waardoor je nog geen succes hebt behaald met online dating, kan zijn doordat je geen goed profiel hebt opgesteld. Als je bijvoorbeeld op een datingsite voor hoogopgeleide mensen actief bent, dan wordt er van je verwacht dat je een goede profieltekst schrijft. Mogelijke matches zitten er namelijk niet te wachten op iemand met een simpele blabla-tekst vol spelfouten.

Zorg daarom voor een leuke, spontane tekst, die goed beschrijft wie jij bent. Daarnaast is het ook belangrijk om een leuke profielfoto te kiezen. Kies voor een recente, vrolijke foto, om de kans op een leuke match te vergroten.

4. Je stelt je niet open

Misschien ben je wel begonnen met online dating omdat je vindt dat je toe bent aan een partner. Maar ben je er ook wel écht klaar voor? Via online dating zul je je namelijk ook open moeten stellen voor anderen. Met oppervlakkigheid bereik je vrij weinig.

Je niet openstellen voor online dating kan ook komen doordat je je schaamt dat je ermee bezig bent. Je hoort vaak dat mensen zich een beetje schamen dat ze een relatie hebben gekregen via online dating. Toch is deze schaamte helemaal niet terecht, aangezien miljoenen mensen ter wereld gebruikmaken van deze manier van daten.

5. Je gebruikt de verkeerde datingsite

Als het jou tot nu toe niet is gelukt om een partner te vinden via online dating, dan kan een van de oorzaken zijn dat je je bij de verkeerde datingsite hebt ingeschreven. Er zijn er namelijk wel tientallen of zelfs honderden die je lid willen maken. Daardoor kan ook bij het kiezen van een datingsite zelf al de keuzestress toeslaan.

Probeer je van tevoren daarom goed in te lezen over de verschillende datingsites. Sommige zijn namelijk voor een specifieke doelgroep zoals een bepaalde leeftijdscategorie, voor serieuze relaties, voor kortstondige relaties of voor hoger opgeleide mensen. Welke type datingsite past bij jou? En naar wat voor persoon ben je op zoek?

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een serieuze relatie voor de langere termijn? Dan zul je er vaak beter aan doen om te kiezen voor een professionele datingsite zoals Parship, in plaats van een app zoals Tinder.

afwijzing accepteren

6. Je bent te verlegen

Als je heel verlegen bent, is de kans ook groot dat online dating niet voor jou werkt. Als je het type bent dat afwacht totdat iemand jou een berichtje stuurt, dan zal je vaak lang moeten wachten. Bij online dating is het namelijk van groot belang dat je ook zelf initiatief toont. Het aanbod is zo groot op datingsites, dat je je best moet doen om ertussen uit te springen en opvalt in de massa.

Tips om online dating te laten slagen

Wil je online dating toch nog een kans geven en proberen een leuke match te vinden? Dan zijn er een aantal tips die je kunnen helpen. Het is allereerst uiterst belangrijk om aandacht te besteden aan het schrijven van je profieltekst. Besteed daar meer tijd aan dan je zou willen. Schrijf uit je eigen kwetsbaarheid, over jezelf en je interesses. Alleen op die manier kun je iemand vinden die ook echt goed bij je past.

Daarnaast is het ook van belang om niet te hoge verwachtingen te hebben. Niet van online dating in het algemeen, maar ook van de personen die je ontmoet. Verwacht niet direct een magische date met je droomman of vrouw. Verwacht een slechte date en hoop op een klik. Probeer er met een open blik in te gaan en alles op je af te laten komen. Toon initiatief, ga op dates, ontmoet nieuwe mensen en wie weet ontmoet je op den duur (maar hopelijk heel snel) wel de ware.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie