Home Nieuws ‘LHB’ers en extraverte mensen hebben vaak meer sekspartners gehad’

‘LHB’ers en extraverte mensen hebben vaak meer sekspartners gehad’

1 minuten leestijd
0
seks

Ben je een LHB’er of extravert? Of beide? Dan is de kans groot dat je meer sekspartners heb gehad dan een hetero of introvert persoon. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Psychology & Sexuality.

Hoewel de persoonlijkheid van mensen vaak in onderzoeken is gebruikt om seksueel gedrag te voorspellen, was er nog maar weinig bekend over de relatie tussen persoonlijkheid en het aantal bedpartners. Bijvoorbeeld, hebben mensen die hoog scoren op een persoonlijkheidskenmerk gemiddeld gezien meer bedpartners gehad dan degenen die daar laag op scoren? En zijn er persoonlijkheidstrekken die het aantal bedpartners kunnen voorspellen? Wetenschappers van de Universiteit van Opole in Polen gingen op zoek naar het antwoord.

“Het aantal seksuele partners is een van de belangrijkste onderdelen van seksueel gedrag, ” zegt onderzoeker Aleksandra Rogowska tegen PsyPost. “Helaas is er weinig bekend over de factoren die belangrijk zijn om het aantal seksuele partners te voorspellen. We weten met name niet veel over het verband tussen persoonlijkheidskenmerken en het aantal sekpartners. We waren benieuwd of deze relatie verschilt bij lesbische, homoseksuele, biseksuele (LHB) en heteroseksuele mensen.”

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Voor het onderzoek onderzochten Rogowska en haar collega’s 768 Poolse mensen met een leeftijd van 16 tot 42 jaar. De deelnemers werd aan de hand van een enquête beoordeeld op hun seksuele geaardheid, seksuele activiteit en persoonlijkheidskenmerken.

Voorspelling van een hoger aantal bedpartners

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat zowel de seksuele geaardheid als de persoonlijkheidstrekken het aantal seksuele partners kunnen voorspellen. Vooral mensen die extravert zijn en minder vriendelijk (volgens het Big-Five model) blijken een groter aantal bedpartners te hebben. Maar ook de LHB’ers die meededen aan het onderzoek bleken meer bedpartners te hebben gehad dan de heteroseksuele deelnemers.

“Dit onderzoek bevestigt dat holebi’s meer seksuele partners hebben gedurende hun leven vergeleken met heteroseksuele mensen. Wat interessant is, is dat vrouwen tijdens hun leven niet significant verschillen van mannen in het aantal seksuele partners,” vertelt Rogowska. De studie omvat – zoals bij alle onderzoeken – enkele beperkingen.

Omdat alleen Polen zijn uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek, kunnen de resultaten sterk samenhangen met culturele normen, religie en vele andere omgevingsfactoren. “Er is dus meer intercultureel onderzoek nodig om het verband te vinden tussen het aantal sekspartners en persoonlijkheid, rekening houdend met geslacht, leeftijd en seksuele identificatie, evenals met vele andere variabelen,” zegt Rogowska.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Happn Voice: datingapp lanceert stem- en audiofuncties

Datingapp happn heeft een aantal nieuwe audiofuncties geïntroduceerd waarin je stem centra…