Home Dating ‘Koppels die elkaar ontmoeten op dating apps, settelen vaker’

‘Koppels die elkaar ontmoeten op dating apps, settelen vaker’

2 minuten leestijd
0
dating man vrouw

Dating apps zijn alleen maar goed voor vluchtige contacten, scharrels en one-night stands? Niet helemaal, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Mensen die hun partners op dating apps hebben ontmoet, hebben vaak sterkere doelen voor langetermijnrelaties. Ze settelen vaker en zijn even tevreden over hun relaties als anderen.

In tegenstelling tot het idee dat dating apps alleen korte avontuurtjes aanmoedigen, doen de dating apps niet onder voor andere manieren waarop mensen elkaar ontmoeten. Singles op dating apps zijn dus wel degelijk op zoek naar iets voor de lange termijn, misschien zelfs meer dan singles die elkaar op andere manieren ontmoeten.

Aanmoediging van korte contacten?

Naarmate de populariteit van dating apps toenam, kwam er ook steeds meer kritiek op dezelfde apps: ze zouden korte contacten aanmoedigen en zo een bedreiging vormen voor de gebruikelijke, langdurige toewijding in relaties. Er was echter helemaal geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te staven. Want in werkelijkheid blijkt dat helemaal niet het geval te zijn.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

“Veel media beweren dat dating apps een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van relaties, omdat ze mensen niet in staat stellen te investeren in een exclusieve of langdurige relatie. Maar tot nu toe is er geen bewijs dat dit het geval is,” zegt Gina Potarca, onderzoeker van de Zwitserse Universiteit van Genève (UNIGE). Om die bewering te onderzoeken, analyseerde ze de gegevens uit een familie-onderzoek dat in 2018 werd uitgevoerd.

Potarca bestudeerde een steekproef van 3.235 volwassenen die een relatie hadden en hun partner in de afgelopen 10 jaar hadden ontmoet. Ze ontdekte dat de stellen die elkaar via een app hebben ontmoet, meer gemotiveerd zijn om samen te leven dan de andere stellen. Zij gingen vaker samenwonen en stichtten vaker een gezin, in vergelijking met de geliefden die elkaar op een niet-digitale manier hebben ontmoet.

Net zo tevreden

Het beeld dat dating apps alleen maar leiden tot flings en scharrels, en niet tot ware liefde, blijkt niet te kloppen. Sterker nog: stellen die elkaar via apps hebben ontmoet, zijn net zo tevreden over de kwaliteit van hun relatie als degenen die elkaar in andere omstandigheden hebben ontmoet, bevestigt de onderzoeker. Ondanks de vrees voor een verslechtering van de relatiekwaliteit, zijn partners die elkaar op een dating app zijn tegengekomen even tevreden over hun relatie als anderen.

Een sterkere kinderwens

De vrouwen die hun partner hebben gevonden via een dating app, hebben bovendien een sterkere kinderwens dan vrouwen die hun partner offline vonden. Deze vrouwen gaven vaker aan dat ze in de nabije toekomst een kind wilden en dat ze dat ook van plan waren. Dit kwam vaker voor bij app-romances dan bij relaties die zijn ontstaan uit andere manieren van ontmoeten.

En tot slot toont het onderzoek ook aan dat de apps een belangrijke rol spelen in de variatie in de relaties. Dating apps moedigen een mix van verschillende opleidingsniveaus aan, vooral tussen hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen. Omdat het op een dating app eenvoudig is om contact te leggen met anderen die wat verder weg wonen, is er ook een toename van langeafstandsrelaties.

“Wetende dat dating apps het afgelopen jaar waarschijnlijk nog populairder zijn geworden tijdens de periodes van lockdown en social distancing, is het geruststellend om de alarmerende zorgen over de langetermijneffecten van dating apps weg te nemen”, aldus Potarca.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Eerste date tips? De ultieme gids met adviezen

De eerste date: we kunnen er een boek over schrijven. Maar gelukkig hoef je niet naar Bol.…