De wereld verandert in een rap tempo en op veel vlakken is dat goed. Het betekent namelijk ook dat er steeds meer acceptatie ontstaat voor mensen die zichzelf niet als hetero bestempelen. Naast de relatie tussen man en vrouw, zijn er namelijk ook andere mogelijkheden. Zo kunnen mannen ook op mannen vallen of vrouwen op vrouwen. En er zijn genoeg mensen die zich aangetrokken voelen tot beide geslachten. Maar hoeveel?
Hoewel het enorm lastig kan zijn voor iemand om hier open over te praten en ‘uit de kast te komen’, lijken jongeren er steeds vrijer over te kunnen praten. En dat is maar goed ook, want iedereen mag zijn wie hij of zij is. Dat betekent dat je ook mag houden van wie je wilt.
Wat als je je anders voelt dan de rest?
Waar je misschien van jongs af aan geleerd hebt dat jongens op meisjes vallen en andersom, hoeft dat voor jou natuurlijk niet zo te zijn. Het kan voor jongeren, maar ook zeker voor volwassen lastig zijn wanneer zij zich ‘anders’ voelen dan de rest. Dat betekent dat mensen die zichzelf als homo, lesbisch, biseksueel, transgender of nog anders zien er moeite mee kunnen hebben dat zij anders zijn dan de rest.
Maar puur omdat heteroseksualiteit nog het meest voorkomt op de wereld, betekent het niet dat jij anders bent wanneer je niet hetero bent. Gelukkig wordt het steeds beter geaccepteerd dat niet iedereen hetzelfde is en zich ook niet hetzelfde voelt.
Seks met hetzelfde geslacht
Het kan van jongs af aan al duidelijk zijn dat je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht, maar het kan ook jaren duren voordat je daar achter bent en er echt aan toe durft te geven. Soms zitten mensen al jaren in een heterohuwelijk, wanneer zij besluiten om uit de kast te komen en eindelijk toe te geven dat zij homo of lesbisch zijn.
Als we kijken naar de cijfers, dan komt seks met hetzelfde geslacht vrij vaak voor. Eén op de twintig jongens heeft wel eens orale of anale seks gehad met een andere jongen. En één op de twintig meiden heeft ervaring met orale seks of seks met vingers met een ander meisje.1
Dat je experimenteert met iemand van hetzelfde geslacht betekent echter niet per se dat je homo of lesbisch bent. Het kan ook puur en alleen nieuwsgierigheid zijn. In de volksmond wordt dat ook wel bi-curious of bischierig genoemd.
Hoeveel jongeren zijn homo, bi of lesbisch?
Zo’n acht procent van de jongens en 12 procent van de meisjes voelt zich aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Maar slechts drie procent van die jongens noemt zichzelf homo, één procent van de meiden noemt zichzelf lesbisch. Daarnaast noemt drie procent van de meiden en twee procent van de jongens zichzelf biseksueel.
Van alle jongeren die seks hebben gehad met iemand van hetzelfde geslacht noemt slechts 41 procent zichzelf homo, bi of lesbisch. Voor 42 procent geldt dat zij – ondanks seks met iemand van hetzelfde geslacht – zich niet aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht en zich daarom ook geen homo, bi of lesbisch voelen of noemen. Dit is een overzicht van de aantrekking, zelfbenoeming en seksuele ervaring met iemand van hetzelfde geslacht:
Bron: Seks onder je 25e 2017; aantrekking seksegenoot.
Je hoeft niet in een hokje te passen
Weet dat het niet nodig is om jezelf in een hokje te plaatsen. Zeker wanneer je nog twijfelt over je geaardheid is het helemaal oké om hierover nog geen uitspraken te willen doen. Vaak hebben homoseksuele, biseksuele en lesbische jongeren een minder positief lichaamsbeeld en meer negatieve jeugdervaringen dan heteroseksuele jongeren.
Het gebeurt ook regelmatig dat iemand het gevoel heeft in een verkeerd lichaam geboren te zijn. Dat betekent dat een jongen zich eigenlijk geen jongen voelt en een meisje zich geen meisje voelt. Het kan heel lastig zijn voor jezelf om hierin je draai te vinden en te bepalen hoe je dan wel door het leven wilt gaan.
Weet dat je ook hierin geen haast hoeft te voelen en dat er geen regels voor zijn. Het is gewoon belangrijk dat je vooral doet wat goed voelt voor jou.
Heb respect voor elkaar
Misschien ben jij iemand die hetero is en eigenlijk niets te maken heeft met de soms lastige situaties waarin een ander zich kan bevinden vanwege zijn of haar seksuele geaardheid. Onthoud dat het voor een ander echt heel moeilijk kan zijn om zichzelf te uiten, zeker wanneer hij of zij druk voelt vanuit de omgeving.
Heb je een vriend of vriendin die worstelt met zijn of haar (seksuele) geaardheid en wil je hem of haar helpen? Weet dan dat het mooiste cadeau dat je hem of haar kunt geven een luisterend oor is, samen met respect.
Heb respect voor hoe diegene in het leven staat en hoe diegene zijn of haar best doet om uit te zoeken wie hij of zij is. Iemand die zich gesteund voelt kan de kracht in zichzelf vinden om uiteindelijk echt zichzelf te durven zijn, ongeacht wie dat dan ook is.
Verliefd worden is meer...
... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.