Hoe tieners daten: dit zijn volgens onderzoekers de 5 types

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Heb jij nog van die vage herinneringen aan je tienerliefdes van vroeger? Het lijkt misschien een ver verleden en een ander leven, losgekoppeld van hoe je nu je leven leidt. Maar wat als we je zouden vertellen dat die tienerrelaties eigenlijk een belangrijke rol spelen in hoe we vandaag de dag onze relaties vormgeven? Dat wordt namelijk gesuggereerd door een onderzoek dat recentelijk gepubliceerd is in het tijdschrift Journal of Couple and Relationship Therapy. Fascinerend, toch?

Hoe tieners daten

Recent onderzoek, uitgevoerd door drie wetenschappers van verschillende universiteiten, heeft aangetoond dat de gedachten van tieners een enorme invloed hebben op hun liefdesrelaties. Het is geen geheim dat de kijk die we hebben op liefde en relaties onze acties beïnvloedt, maar wat zijn nu precies de gedachten die het gedrag van jongeren sturen? Dit is waar de studie een uniek licht op werpt.

Inhoud van deze pagina

De onderzoekers zijn van mening dat relatie-educatie, net als seksuele voorlichting, de sleutel kan zijn om ervoor te zorgen dat jongeren nu en in de toekomst gezondere relaties opbouwen. Dat kan bijvoorbeeld door betere beslissingen te kunnen nemen, met behulp van:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

  • Communicatievaardigheden verbeteren
  • Vaststellen van realistische relatieverwachtingen
  • Gezond tempo in relaties aanmoedigen
  • Manieren bespreken om het risico op geweld in relaties te verkleinen

5 types

Met behulp van een geavanceerde analysemethode genaamd ‘latent class analysis’ hebben de onderzoekers vijf verschillende denkpatronen ontdekt in de manier waarop jongeren daten. Voor het onderzoek werden 2.682 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 15,68 ondervraagd.). Laten we eens een kijkje nemen naar deze vijf klassen en wat deze onthullen over tienerromantiek.

Low Risk

Deze tieners gaan het meest voorzichtig om met hun romantische relaties. Ze hebben een realistische kijk op liefde en zijn zich bewust van de mogelijke risico’s en uitdagingen die ermee gepaard gaan.

Blindlove

Voor deze jongeren maakt liefde blind. Ze geloven in het sprookjesachtige idee van liefde op het eerste gezicht en laten zich volledig meeslepen door hun gevoelens, zonder veel na te denken over de consequenties.

Slider

Tieners in deze klasse hebben de neiging om van de ene relatie naar de andere te glijden, zonder veel diepgang. Ze vinden het moeilijk om zich op één persoon te concentreren en hebben een oppervlakkige benadering van liefde.

Blindlove Slider

Deze jongere heeft kenmerken van zowel de Blindlove als de Slider. Deze tiener gelooft in liefde op het eerste gezicht, maar heeft ook de neiging om snel van de ene naar de andere relatie te gaan.

Control Tolerant

In deze klasse vinden we tieners die de controle willen behouden in hun romantische relaties. Ze hebben een sterke behoefte om alles onder controle te hebben en vinden het moeilijk om los te laten.

De onderzoekers ontdekten dat slechts 1 op de 3 tieners tot de laag-risico groep behoort. De meerderheid van de tieners valt in de meer riskantere groepen qua relatiegedrag en zou kunnen profiteren van relatie-educatie, aldus de onderzoekers. Meisjes, tieners die momenteel in een relatie zitten en degenen met een hoger welzijn vertonen minder risicovolle denkpatronen met betrekking tot relaties.

Bovendien werd er een sekseverschil duidelijk. Tienerjongens denken vaker problematisch over relaties, zoals een sterker geloof in romantiek en impulsieve relatiebeslissingen, dan tienermeiden. Dit betekent dat jongens vatbaarder kunnen zijn voor manipulatie en controle.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie