Heb je al een tijdje een relatie, ga je samenwonen of ben je pas getrouwd? En vraag je je af of je je rekeningen moet samenvoegen met je partner? Je bent niet de enige die worstelt met deze vraag. Er is vaak tegenstrijdig advies te vinden over dit onderwerp. Sommigen raden aan om alles samen te voegen, terwijl anderen juist pleiten voor (gedeeltelijk) gescheiden financiën. Dus, wat moet je doen?
Rekeningen samenvoegen of niet?
Wanneer een relatie serieus wordt, sta je vaak voor een fundamentele beslissing over hoe je je persoonlijke financiën moet organiseren. Uiteindelijk kom je daarbij tot de vraag of jullie de rekeningen moeten samenvoegen of de financiën beter gescheiden kunnen houden? Een recente studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Consumer Research heeft hier onlangs onderzoek naar gedaan.
De grote vraag in het onderzoek: hoe het samenvoegen van de financiën in een gezamenlijke bankrekening de kwaliteit van relaties beïnvloedt. Uit het onderzoek blijkt dat het samenvoegen van de financiën als koppel een beschermend effect oplevert. Het houdt de achteruitgang in de relatiekwaliteit e tegen, zo blijkt uit de resultaten.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Jenny Olson van de Indiana University, hoofdauteur van de studie, legt uit: “We hebben dit onderzoek uitgevoerd door het tegenstrijdige advies dat vaak aan pasgetrouwde stellen wordt gegeven. Terwijl sommige bronnen aanbevelen om alles samen te voegen, zeggen anderen juist dat partners aparte financiële levens leiden.”
Het onderzoek
Om een wetenschappelijk antwoord te kunnen geven op de financiënvraag, voerden de onderzoekers een tweejarig onderzoek uit. De deelnemers (pas verloofde of pasgetrouwde stellen) werden verdeeld in drie groepen: financiën samenvoegen, aparte rekeningen aanhouden, of geen interventie (controlegroep). Wat de onderzoekers ontdekten?
De onderzoekers kwamen erachter dat stellen die aparte rekeningen hielden of geen interventie hadden, de gebruikelijke achteruitgang in de kwaliteit van hun relatie ondervonden. Stellen die hun financiën samenvoegden, waren echter beschermd tegen deze achteruitgang. Dit komt voornamelijk door de verbeterde financiële harmonie bij stellen met gezamenlijke rekeningen, zo zeggen de onderzoekers, wat in minder conflicten resulteert en meer tevredenheid over het geldbeheer van beide partners.
3 redenen waarom samenvoegen werkt
Het samenvoegen van financiën is niet voor iedereen de beste keuze. Dat brengt enkele mogelijke uitdagingen met zich mee, zoals het gevoel van verlies van autonomie. Sommige mensen hechten waarde aan de gescheiden financiële levens en willen niet dat hun partners elk uitgave zien. Ook kan het samenvoegen van financiën complexer worden als je partner schulden of financiële problemen heeft. Het samenvoegen van financiën kan echter wel tot positieve resultaten voor relaties leiden, en dit zijn drie reden waarom:
- Gezamenlijke rekeningen kunnen je aansporen om na te denken over hoe je je aankopen rechtvaardigt naar elkaar toe, wat leidt tot minder conflicten en een beter financieel welzijn.
- De transparantie die ontstaat door het openen van een gezamenlijke rekening stelt je in staat om elkaars prioriteiten beter te begrijpen en jullie financiële doelen op één lijn te brengen.
- Het samenvoegen van geld in een gezamenlijke rekening kan een gevoel van saamhorigheid bevorderen en de dynamiek van ‘jouw geld’ versus ‘mijn geld’ elimineren.
Advies van de onderzoekers
Het samenvoegen van financiën gaat echter ook samen met een aantal uitdagingen. “We erkennen dat het samenvoegen van financiën noch risicovrij, noch ideaal is voor alle paren”, zegt Olson. “Dat gezegd hebbende, bieden onze resultaten tot nu toe het sterkste bewijs voor het samenvoegen van financiën.” Olson en collega’s geven de volgende adviezen aan koppels.
1. Zoek een balans
Het voeren van open gesprekken met je partner is essentieel. Dit stelt jullie in staat om samen te bepalen hoe jullie je financiën willen organiseren. Een strategie die hierbij van pas kan komen, is het behouden van gezamenlijke rekeningen met aparte creditcards. Op deze manier behoud je een zekere mate van individuele financiële vrijheid, terwijl jullie tegelijkertijd een gedeelde verantwoordelijkheid hebben voor jullie gezamenlijke uitgaven. Het is een win-win situatie die jullie relatie kan versterken.
2. Stel bestedingslimieten vast
Het vaststellen van bestedingslimieten kan een handige tactiek zijn. Dit betekent dat jullie samen een bedrag afspreken waarbinnen ieder van jullie vrij kan besteden, zonder daarbij toestemming van de ander nodig te hebben. Dit geeft jullie beiden een gevoel van individuele controle en vrijheid binnen de relatie, terwijl jullie nog steeds samenwerken aan jullie financiële doelen.
3. Weeg steeds de voor- en nadelen af
Het is begrijpelijk dat je onzeker bent over het samenvoegen van de financiën. Het is een grote stap die zorgvuldig overwogen moet worden. Door voortdurend gesprekken te voeren, kunnen jullie de voor- en nadelen van gezamenlijke financiën afwegen. Luister naar elkaars zorgen en behoeften, en pas je aan nieuwe uitdagingen en behoeften aan naarmate ze zich voordoen. Het gaat erom dat jullie samen een weloverwogen beslissing nemen die het beste is voor jullie relatie en individuele financiële doelen.
4. Heb financiële date nights
Om ervoor te zorgen dat jullie financiële gesprekken niet beladen worden, zijn regelmatige en toegewijde ‘financiële date nights’ essentieel. Plan specifieke momenten in waarop jullie samen kunnen zitten en praten over de financiën. Dit geeft jullie de gelegenheid om je voor te bereiden en eventuele verrassingen te voorkomen. Daarmee kun je een sterke basis leggen voor een gezonde en gelukkige financiële toekomst.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.