Wat is een driehoeksverhouding? Hoe het werkt en de uitdagingen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
10 minuten leestijd

Heb je ooit die lastige mix van gevoelens ervaren wanneer je verliefd bent op iemand en diegene verliefd is op jou, maar tegelijkertijd ook een verlangen koestert naar iemand anders? Of wellicht voel jij je aangetrokken tot een andere persoon dan je partner, en overweeg je serieus om daar iets mee te proberen? Dit zijn slechts enkele van de vele complexe situaties die kunnen leiden tot de beruchte driehoeksverhouding: een relatie die zich ontvouwt tussen drie personen en vaak gepaard gaat met talloze uitdagingen.

Soms ontstaat zo’n verhouding wanneer twee mensen strijden om de aandacht van dezelfde persoon, terwijl in andere gevallen alle drie met elkaar verbonden zijn in een complex web van emoties. We vertellen je meer over wat een driehoeksverhouding precies is, wat deze relatievorm moeilijk maakt en wat de uitdagingen zijn.

Wat is een driehoeksverhouding?

Als we het over een driehoeksverhouding hebben, dan hebben we het niet over de verhouding tussen drie hoeken. Een driehoeksverhouding is een relatie tussen drie mensen, waarbij ten minste één van hen gevoelens heeft voor twee anderen tegelijkertijd. Deze situatie kan zich voordoen wanneer jij en een ander verliefd zijn op dezelfde persoon en strijden om de aandacht, maar het doet zich ook voor wanneer drie mensen onderling een relatie hebben. Zoals je begrijpt, kunnen dit soort relaties zeer complex zijn en daarom gaan ze vaak gepaard met intense emoties, obstakels en uitdagingen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat maakt het anders?

Een driehoeksverhouding is anders dan een normale relatie omdat er drie personen bij betrokken zijn in plaats van twee. Wanneer liefde door twee personen wordt gedeeld is het simpel en direct. Wanneer er meer mensen bijkomen wordt het tricky. Deze situatie kan leiden tot complexe dynamieken en uitdagingen die niet voorkomen in een normale tweepersoonsrelatie.

In een driehoeksverhouding kunnen jij en een ander bijvoorbeeld onderling concurreren om de aandacht en affectie van een derde. Er kan sprake zijn van jaloezie, onzekerheid en ongelijkheid. Bovendien kan het moeilijk zijn om de communicatie en de balans tussen alle betrokkenen te behouden, vooral als jij en de andere twee – zoals vaak het geval is bij deze verhouding – niet op dezelfde golflengte zitten.

Aan de andere kant kan een driehoeksverhouding ook heel verrijkend zijn als iedereen open en eerlijk communiceert en bereid is om aan de relatie te werken. Dat is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van een polygame relatie, waarbij één iemand een relatie heeft met twee of meer personen.

Dit is geen driehoeksverhouding

Als je alleen verliefd bent op een ander of je aangetrokken voelt tot een ander, terwijl je al een relatie hebt, betekent dit niet meteen dat je een driehoeksverhouding hebt. Er is pas sprake van een driehoeksverhouding als er niet één relatie is tussen twee personen, maar meerdere relaties tussen drie mensen.

Het verschil met vreemdgaan

Het is niet moeilijk om de driehoeksverhouding te verwarren met vreemdgaan, omdat de twee vaak met elkaar in verstand staan en het in beide gevallen om een relatie gaat waarbij drie personen betrokken zijn. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Bij vreemdgaan is er sprake van bedrog en een gebrek aan openheid. Vreemdgaan gebeurt in het geheim en er is geen eerlijkheid naar de partner toe. Bij vreemdgaan heeft één persoon buiten de bestaande relatie om een romantische en/of seksuele relatie met een ander. In een driehoeksverhouding is er doorgaans sprake van openheid en eerlijkheid tussen alle betrokkenen – iedereen is ervan op de hoogte.

Een driehoeksverhouding is dus niet per definitie hetzelfde als vreemdgaan, hoewel het wel kan leiden tot ingewikkelde situaties als jij bijvoorbeeld niet op de hoogte bent van de betrokkenheid van een derde persoon die een relatie is gestart met je partner. In een gezonde driehoeksverhouding, zoals in een polygame relatie, is er wederzijdse instemming, openheid en respect tussen iedereen die deel uitmaakt van de relatie.

De drie partijen

Een driehoeksverhouding kent vaak duidelijke rollen van schuldige, doelwit en slachtoffer. Degene die zichzelf tussen een bestaande relatie wringt uit interesse in een van de partners wordt doorgaans beschouwd als de schuldige, terwijl degene die geconfronteerd wordt met deze inmenging als het slachtoffer wordt gezien. Het doelwit is degene waar beide partijen een relatie mee willen.

Het zijn deze drie partijen die samen een complex web van emoties en belangen vormen: degenen die betrokken zijn bij de bestaande relatie, en de derde persoon die probeert in te breken. Dit zijn de drie partijen:

  • De schuldige: mengt zich in de bestaande relatie.
  • Het doelwit: staat voor een keuze.
  • Het slachtoffer: wordt geconfronteerd met concurrentie.

Uitdagingen van een driehoeksverhouding

Als je je in een driehoeksverhouding bevindt, zijn er verschillende uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen. Je kunt te maken krijgen met onzekerheid over wie van de twee mensen je meer liefhebt en met wie je verder wilt gaan. Het kan leiden tot een onbalans van macht en controle, waarbij je je gevangen voelt tussen twee werelden. Dit zijn de uitdagingen en obstakels van een driehoeksverhouding.

1. Onzekerheid

Een van de grootste uitdagingen van een driehoeksverhouding is de onzekerheid. Er is een constante angst voor verlating en je weet nooit echt waar je staat. Als jij het doelwit bent, degene die zich in het midden van de driehoek bevindt, dan vraag je je voortdurend af wie van de twee je meer liefhebt en voor wie je moet kiezen.

2. Jaloezie

Een andere uitdaging waarmee je te maken krijgt is jaloezie. Als je meer aandacht aan de ene persoon besteedt, wordt de ander jaloers en andersom is dat natuurlijk ook snel het geval. Jaloezie is nooit makkelijk in een relatie, maar in een driehoeksverhouding is het nog moeilijker om mee om te gaan.

3. Competitie

Wanneer twee mensen om één en dezelfde persoon strijden ontstaat er een natuurlijke competitie. Er is een strijd gaande tussen de twee mensen die strijden om de liefde van dezelfde persoon. Deze strijd leidt ongetwijfeld tot spanningen, ruzies en ongemakkelijke situaties tussen alle betrokkenen.

4. Wantrouwen

In een driehoeksverhouding is er vaak sprake van bedrog en geheimhouding. Dit kan leiden tot wanvertrouwen en een verlies aan respect tussen de betrokkenen. Als jij dingen achterwege laat en sommige dingen niet vertelt tegen je partner, zal deze zich verraden en gekwetst voelen als het bekend wordt.

5. Onbalans van macht en controle

Een driehoeksverhouding kan ook leiden tot een onbalans van macht en controle. Als jij het doelwit bent kun je het gevoel krijgen dat je geen controle hebt over je eigen leven en keuzes.

6. Sociale stigma’s

Een driehoeksverhouding wordt van buitenaf vaak veroordeeld. Daardoor kun je je geïsoleerd en onbegrepen voelen door je vrienden, familie en andere mensen die je kent.

Hoe kom je in een driehoeksverhouding terecht?

Het kan lijken alsof jij nooit in zo’n situatie terecht zou kunnen komen, maar soms kan het onbewust gebeuren en heb je er geen controle over. Bijvoorbeeld, je bent single en wordt verliefd op iemand die al in een relatie zit. Dat is iets wat iedereen kan overkomen en het is een ingrediënt voor een potentiële driehoeksverhouding. Als dit jou overkomt, kun je proberen deze gevoelens te negeren en voor jezelf houden Maar als je er actief op ingaat, kan dit leiden tot een gecompliceerde liefdesdriehoek.

Ondanks dat je denkt dat dit jou niet zal overkomen, is niet zo moeilijk om in deze situatie te belanden. Het begint meestal met een onschuldige en aantrekkelijke afleiding die zich geleidelijk ontwikkelt tot een volwaardige affaire met iemand die al in een relatie zit. Lust en spanning nemen het over en de gevolgen worden even vergeten. Voordat je het weet ben je betrokken bij iemand die al in een relatie zit en is de driehoeksverhouding een feit.

Hoewel niemand kan bepalen op wie hij of zij verliefd wordt, is een driehoeksverhouding altijd een keuze. Je hoeft niet toe te geven aan een derde partij, zelfs als die optie heel aantrekkelijk lijkt. De beste optie is nog steeds om driehoeksverhoudingen te vermijden om te voorkomen dat iemand gekwetst raakt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie