8 dingen die je moet weten over condooms

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Condooms zijn een van de meest gebruikte non-hormonale anticonceptiemiddelen. Ze zijn met veel gemak te gebruiken, overal goed verkrijgbaar voor een voordelige prijs en in diverse prijsklassen. Ze bieden veel bescherming en je kunt ze eenvoudig altijd bij je dragen. Als man én vrouw is het belangrijk altijd een condoom bij je te hebben, zodat je jezelf kunt beschermen tegen een zwangerschap en soa’s. We vertellen je 8 dingen die je moet weten over condooms.

Waarom een condoom?

Het elastische hoesje dat om een stijf lichaamsdeel wordt geschoven heeft een doel. Het dunne rubber vangt het sperma op en voorkomt op deze manier dat de penis niet in contact komt met de vagina (of andere delen). Het gebruik van condooms heeft vele voordelen:

 • Condooms zijn gemakkelijk verkrijgbaar. In veel supermarkten en drogisten kun je ze kopen. Ook online zijn ze eenvoudig te verkrijgen en op veel openbare plekken zijn ze ook verkrijgbaar in een automaat.
 • Condooms zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Voor ieder budget zijn ze wel te verkrijgen. Het ligt er maar net aan wat je voorkeur is of van welk merk je ze wilt kopen.
 • Condooms zijn ook verkrijgbaar in diverse maten: van maat XS tot XL. Het is erg belangrijk dat je een goede condoommaat gebruikt, zodat ze optimaal veilig zijn om te gebruiken.
 • Er zijn verschillende soorten condooms verkrijgbaar. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Zo heb je condooms met diverse smaken, maar ook extra dunne condooms of condooms met stimulerende ribbels.
 • Soms worden condooms vergoed door zorgverzekeraars.
 • Wil je condooms als anticonceptie gebruiken, dan heb je er geen recept voor nodig en hoef je er dus ook niet speciaal voor naar de dokter.
 • Het grote voordeel van condooms is dat je je eigen bescherming volledig in eigen hand hebt. Een condoom is klein van formaat en dus eenvoudig altijd bij je te dragen. Zo heb je bescherming bij de hand in elke situatie.
 • Het gebruik van condooms heeft geen lichamelijke bijwerkingen. Mocht je een latex allergie hebben, dan kun je gebruik maken van latexvrije condooms.
 • Condooms bieden je als enige anticonceptie bescherming tegen zowel SOA’s als een zwangerschap.

8 feitjes en weetjes over condooms

De voordelen van een condoom spreken voor zich, maar er is nog meer dat je moet weten over het condoom. Dit zijn 8 feiten en weetjes die je moet weten over condooms.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

1. Vroegen werden condooms vaak gemaakt met dierlijke darmen

Dit is een stuk duurder dan condooms produceren van latex, dus er worden nauwelijks nog condooms van dierlijke darmen gemaakt. Daarnaast boden ze ook niet genoeg bescherming tegen diverse soa’s.

2. Het condoomgebruik is de afgelopen jaren gedaald

Uit onderzoek is gebleken dat condoomgebruik steeds verder daalt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er de laatste jaren veel meer verschillende anticonceptiemiddelen op de markt gekomen en zijn er meer HIV-preventie medicijnen gekomen.

3. Condooms zijn 95% effectief bij het voorkomen van zwangerschap

Van de 95% effectiviteit is enkel sprake bij perfect gebruik van het condoom. In de praktijk wordt dit vaak niet bereikt vanwege menselijke fouten. In werkelijkheid daalt het effectiviteitspercentage tot 82%.

4. De effectiviteit van condooms bij het voorkomen van zwangerschap wordt overschat

Werd jij ook verrast door het effectiviteitspercentage van een condoom? Dacht je dat dit percentage een stuk hoger lag? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen overschatten de effectiviteit van een condoom bij het voorkomen van een zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat er veel aandacht aan wordt geschonken en dat iedereen genoeg voorgelicht wordt.

5. Veel mensen gebruiken het condoom niet correct of consistent

Uit onderzoek onder studenten is gebleken dat 38% wacht tot na het begin van de geslachtsgemeenschap om het condoom om te doen. 14% van de studenten geeft aan het condoom af te doen voordat de geslachtsgemeenschap voorbij is. Dit zijn veelvoorkomende fouten bij het gebruik van het condoom.

6. Veel mannen gebruiken een condoom die niet goed past

Veel mannen gebruiken niet alleen het condoom niet correct of consistent, maar veel mannen gebruiken ook een condoom die eigenlijk niet goed past. Condooms zijn niet een one-size-fits-all product. Er zijn diverse maten verkrijgbaar, dus ga voor een condoom dat echt je maat heeft. Een slecht passend condoom heeft namelijk een hoger risico op scheuren.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

7. Condooms zijn niet 100% effectief

Als je condooms koopt die goed passen en je weet hoe je het condoom correct moet gebruiken, verlaag je het risico zoveel mogelijk. Dit betekent nog steeds niet dat het gebruik van een condoom 100% zwangerschap tegenhoudt. Wil je niet zwanger worden, overweeg dan om meerdere anticonceptiemiddelen tegelijkertijd te gebruiken. Zo kun je het condoom in combinatie met de anticonceptiepil gebruiken of een spiraal. Naast het voorkomen van een zwangerschap, zorgt een condoom er uiteraard ook voor dat je in grote mate veilig blijft voor diverse soa’s.

8. Een condoom haalt zeker niet al het plezier uit seks

Veel mannen houden niet van het gebruik van condooms, omdat ze het gevoel verminderen. Dit blijkt een veel voorkomend vooroordeel te zijn, dat eigenlijk niet klopt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat condooms zeker niet al het plezier uit de seks halen. Veel condoomgebruikers meldden namelijk geen verschil tijdens hun seks met of zonder condoom.

Ook vermindert een condoom niet de mogelijkheid om een orgasme te bereiken. Merk je wel dat het condoom je gevoel vermindert? Experimenteer dan met diverse soorten condooms of glijmiddel om je gevoelens te stimuleren.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie