Daten zonder internet: 7 alternatieven voor een online ontmoeting

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Tegenwoordig zijn er tientallen datingwebsites en apps voor op je telefoon. Daardoor kan het soms lijken alsof iedereen alleen nog maar mensen ontmoet via online dating. Maar echt niet alle dates komen tot stand via het internet. Of je het gelooft of niet: er zijn nog steeds waaghalzen die zomaar iemand aanspreken en een date regelen.

Natuurlijk is het soms gemakkelijker om online iemand te leren kennen en is dit een steeds gangbaardere manier van daten. Maar niet iedereen houdt ervan om online op zoek te gaan naar een leuke date. Volkomen normaal. Maar hoe doe je dat? Hoe vind je in dit digitale tijdperk dan een leuke date? Dit zijn een aantal tips en manieren om offline een leuke partner te vinden.

Ooit was daten zonder internet heel normaal

Voel jij niet de behoefte om je in te schrijven op een datingsite zoals Parship of Lexa? Heb je geen zin om te chatten met een Tinder-match en daarna pas op date te gaan? Wil je gewoon iemand spontaan tegen het lijf lopen om mee te gaan daten? Goed idee, maar waar begin je? Want je moet natuurlijk wel op plekken komen waar je deze singles tegen het lijf loopt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het lijkt onbegonnen werk, maar vroeger was het heel normaal om zonder internet te daten. Vroeger was niet alles beter, het was anders. Je leerde iemand kennen in de kroeg, tijdens je studie, op werk of misschien wel op straat. En een van de interessante manieren waarop mensen elkaar toen leerden kennen was de blind date.

De blind date: wat is het precies?

Een van de manieren om een partner te ontmoeten is via een blind date: een afspraak met iemand die je nog nooit hebt gezien en met wie je nog nooit eerder hebt gesproken. Dit type date wordt vaak opgezet door een vriend of vriendin, collega of een familielid. Deze zogenaamde tussenpersoon is vaak een bekende van beide en vindt dat jullie goed bij elkaar passen. Een koppelaar dus.

Een blind date kan best spannend zijn, aangezien je geen idee hebt wie je gaat ontmoeten en of het gaat klikken tussen jullie. Toch kan het een super leuke manier zijn om iemand te leren kennen en kan het helpen bij het vinden van een geweldige partner. Het werkte vroeger, dus waarom nu niet?

De voor- en nadelen van een blind date

Een blind date kan een leuke, romantische manier zijn om een potentiële partner te ontmoeten. Zeker voor mensen die niet graag online daten, kan deze manier perfect zijn. Toch zitten er, zoals bij elke vorm van daten, verschillende voor- en nadelen aan verbonden. Allereerst de voordelen van een blind date.

De tussenpersoon kent je waarschijnlijk goed, waardoor de kans vrij groot is dat ze een leuk persoon voor je uitkiezen. Omdat de tussenpersoon weet wat je zoekt, is de kans groot dat je date enigszins daarop aansluit. En, in tegenstelling tot online daten, is de persoon die je gaat ontmoeten al door iemand goedgekeurd. Geen catfish dus, gelukkig. Daarnaast is het een originele, romantische manier om iemand te ontmoeten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

  • Nieuwe ervaring
  • Geen catfish
  • Redelijk betrouwbaar
  • Bewezen succesvol

Helaas kan een blind date ook verkeerd uitpakken. Je kent de persoon in kwestie helemaal niet, waardoor het aannemelijk is dat er helemaal geen klik is tussen jullie. Het gebeurt, regelmatig. Omdat de fysieke aantrekkingskracht nu eenmaal belangrijk is, valt dat ook niet te voorkomen. Aan de andere kant loop je dit risico ook wanneer je swipet, matcht en date.

Mocht je deze blinde date willen proberen, stap er dan altijd neutraal in en verwacht niet dat je man of vrouw van je dromen opeens voor je neus staat. Ja, het kan natuurlijk gebeuren dat je de partner van je dromen ontmoet, maar de kans is ook aanwezig dat jullie toch niet helemaal bij elkaar blijken te passen. Voorkom teleurstellingen door zonder hoge verwachtingen aan de date te beginnen. Zo is de kans kleiner dat het tegenvalt en zal de date waarschijnlijk een stuk positiever uitvallen.

7 manieren om offline een partner te vinden

Daten door middel van een app klinkt voor veel mensen aantrekkelijk. Het is een makkelijke, laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen. Waarschijnlijk is dit een manier die je al geprobeerd hebt. Toch zijn er ook nog singles die graag op de ouderwetse manier iemand ontmoeten; in de echte wereld.

Dit vergt vaak wel een aanpassing. Het betekent dat je uit je comfortzone moet stappen en buiten op zoek moet gaan naar je grote liefde. En dat kan best eng zijn. Maar wat zijn nu locaties of manieren om singles te leren kennen? Een aantal tips om offline een leuke partner te vinden.

1. Klets met een oude vlam

Heb je misschien in je studietijd of bij een sportvereniging een scharrel gehad? Of heb je ergens in Nederland een oude vlam verstopt? Je zult niet de eerste zijn die na jaren opeens weer contact heeft met een oude liefde. Misschien kom je hem of haar toevallig tegen, maar laten we eerlijk zijn: deze kans is niet enorm groot.

Zoek daarom op Facebook, LinkedIn of Schoolbank naar je oude vlam en begin een gesprek. Als diegene toevallig ook single is dan kunnen jullie afspreken en bijpraten. Jullie kunnen herinneringen ophalen, waardoor er direct een gespreksonderwerp is voor de eerste date. Wie weet is het wel de liefde voor de rest van je leven. Zo niet? Geen probleem, dan heb je toch weer even kunnen kletsen en een leuke middag of avond gehad.

2. Onderneem nieuwe activiteiten

Op den duur weet je natuurlijk wel wie er allemaal single is op je werk of bij je sportvereniging. Om je kansen te vergroten een leuke single tegen het lijf te lopen, is het daarom belangrijk om nieuwe dingen te gaan ondernemen. Volg bijvoorbeeld een culturele, sportieve of culinaire cursus of doe mee aan een activiteit die nieuw voor je is.

Er zijn in elke stad en provincie verenigingen waar je een hoop nieuwe mensen kunt leren kennen. Sportscholen, kickboksen, kookgroepen, wandelclubs, noem het maar op. Ontmoet je niet een potentiële partner? Dan hou je er misschien alsnog een hoop vrienden en een leuke nieuwe hobby aan over.

3. Tijdens het boodschappen doen

Boodschappen doen is hoogstwaarschijnlijk niet je meest favoriete uitje, maar het is wel iets wat moet gebeuren. Laat je de boodschappen tegenwoordig door AH aan de deur bezorgen? Of krijg je dozen geleverd door HelloFresh? Misschien is het beter om daarmee te stoppen, omdat het je tegenhoudt om iemand te ontmoeten in de supermarkt.

Je moet natuurlijk wel een beetje lef hebben om een leuke man of vrouw aan te spreken in de supermarkt; maar als je graag de stoute schoenen aantrekt is dit een goed idee om iemand te leren kennen. Wie weet heeft hij of zij wel een fles wijn in het karretje waar je ook van houdt; gelijk een aanknopingspunt voor een gesprek.

im possible

4. Aan de bar of in een café

Misschien een beetje standaard en voor de hand liggend, maar een avondje op stap in een café kan zomaar uitlopen op tal van potentiële dates. Stap op een leuke man of vrouw af en voor je het weet heb je een telefoonnummer te pakken. Maar dan moet je het wel proberen en negeren dat een blauwtje lopen mogelijk is. Wat heb je te verliezen?

5. Het openbaar vervoer

Net als boodschappen doen, is reizen met het openbaar vervoer waarschijnlijk niet een van je meest geliefde activiteiten. Toch kan er zomaar een knappe vent of dame voor je neus staan. Zit je vaak in de trein of in de bus? Ga dan eens bewust naast iemand zitten en begin een gesprek. Wie weet kom je er wel achter dat diegene single is en kunnen jullie in het vervolg nog een keer afspreken. Flirten in de trein is echt niet zo gek als je zou denken.

6. Op de werkvloer

Ga je altijd alleen van 9 tot 5 naar je werk en spreek je verder nooit iets met collega’s af? Dan is de kans niet heel groot dat je opeens een leuk gesprek hebt met een collega van een andere afdeling. Ga daarom eens een keer naar een borrel of barbecue van het werk. Spreek collega’s aan die je misschien nog helemaal niet zo goed kent. Wie weet wat er van komt.

7. Zeg vaker ‘ja’ tegen uitnodigingen

Een van de belangrijkste dingen als het aankomt op het ontmoeten van nieuwe mensen, is dat je buiten je comfortzone moet stappen. Zeg vaker ‘ja’ tegen uitnodigingen van anderen en onderneem tal van activiteiten. De kans is niet groot dat je een nieuwe liefde opeens tegenkomt in de kroeg waar je elke week te vinden bent. Ga daarom ook naar verjaardagen, borrels van je vereniging en andere uitjes. Zeg vaker ‘ja’ en vergroot je kansen om een geweldig persoon tegen het lijf te lopen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie