Daten als single ouder: ‘80% stelt meer eisen aan een date’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Daten is een avontuur op zichzelf, vol opwinding, onzekerheid en onverwachte wendingen. Maar wanneer je een single ouder bent, voeg je een nieuwe dimensie toe aan dit avontuur. Het is als daten met een unieke set regels en uitdagingen die een diepgaande impact hebben op hoe je daten, liefde en romantiek ervaart.

Stir, de datingapp voor single ouders (nog niet in Nederland beschikbaar, heeft onderzoek gedaan naar deze ervaringen onder 2.000 alleenstaande ouders. En daaruit blijkt dat 80% van de hen zichzelf een hogere datingstandaard oplegt sinds ze een papa of mama zijn geworden.

Prioriteiten

Of je nu op zoek bent naar een relaxte latrelatie of iets serieuzers, één ding is zeker: je kinderen staan op de eerste plaats. Sterker nog: 64% van de alleenstaande ouders beschouwt het ouderschap als een van je grootste troeven. De resultaten laten ook zien dat meer dan de helft van de alleenstaande ouders (57%) hun gekke kant meer omarmt dan toen ze nog geen kinderen hadden. Vooral de vrouwen (58%) lopen daarin voor op de mannen (55%).

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Nog eens 57% zegt dat daten voor hen vooral leuk is omdat het plezier oplevert. Bovendien zijn single ouders nu meer open-minded (49%) en zelfverzekerd (32%) dan ooit tevoren.

De lat ligt hoog

Plezier hebben staat hoog op het verlanglijstje, maar de alleenstaande ouders hebben geen tijd of geduld voor spelletjes als het om daten gaat. Maar liefst 80% van de alleenstaande ouders gelooft dat ze – nu ze een rolmodel willen zijn voor hun kind – hogere eisen stellen aan zichzelf dan toen ze nog geen ouder waren. Wat de veelvoorkomende misvattingen zijn waar je als single vader of moeder mee te maken krijgt?

  • je hebt geen tijd of energie hebt voor daten (34%)
  • je leven moet enorm gecompliceerd moet (32%)
  • je bent op zoek naar een co-ouder in plaats van een romantische partner (32%)

Het tegenovergestelde blijkt overigens waar te zijn, zo suggereert het onderzoek van OnePoll in opdracht van Stir. De ondervraagde ouders zeggen een duidelijker beeld te hebben van wat ze willen in een partner (48%), romantische momenten meer te waarderen (34%), en bereid te zijn om buiten hun gebruikelijke ‘type’ te daten (23%).

Tijd is kostbaar

Voor single ouders telt elk moment. Meer dan de helft van hen (51%) heeft minder tolerantie voor drama sinds ze ouders zijn geworden. En raad eens? Ze weten al na 38 minuten op de eerste date of er een echte klik is. Bovendien willen ze graag dat onderwerpen zoals levensdoelen (55%), dromen voor de toekomst (51%), ergernissen (33%) en seksualiteit of intimiteit (26%) vaker ter sprake komen tijdens de afspraakjes.

Als het over het fysieke aspect van daten gaat, dan blijkt dat de timing voor het bespreken en hebben van seks varieert. Een klein deel van de ondervraagden (14%) gelooft je best kunt praten over grenzen, sexting of seksuele gesprekken voordat je elkaar in het echt ontmoet. Maar 39% zal deze gesprekken binnen de eerste drie dates beginnen.

Hoelang ze erover doen om te bepalen of ze seks met iemand willen hebben? Het kost een alleenstaande ouder minder dan een uur (55 minuten) om die keuze te maken. 27% van de singles ouders zegt dat ze een exclusieve relatie moeten hebben om fysiek intiem te zijn. Maar voor bijna een derde (31%) zijn de eerste, tweede en derde dates niet helemaal uitgesloten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie