Daten met iemand die nét uit relatie komt? 11 dingen die je moet weten

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Break-ups zijn moeilijk. Je gaat door verschillende fasen van verdriet, woede, angst, wrok en misschien ook een schuldgevoel. Als het om een langdurige relatie gaat, dan zitten de emoties nog dieper. Herstellen van zo’n breuk is zelden een kwestie van dagen of weken, het zijn eerder maanden… of jaren.

Daten met iemand die net uit zo’n relatie komt is daarom geen makkie. Natuurlijk is het mogelijk dat de liefde tussen hen al lang verdwenen was en dat de relatie vredig werd verbroken. Maar het kan ook onverwacht en traumatisch zijn geweest. Het is dus nooit hetzelfde en daarom is het belangrijk om na te denken over de situatie waarin je terechtkomt als je gaat daten met degene die net uit de relatie komt.

Daten met iemand die nét uit relatie komt?

Als je gaat daten met iemand die net uit een relatie komt, moet je weten dat er enkele risico’s aan verbonden zijn. Je kunt gekwetst worden, teleurgesteld en ook kun je het verkeerde gaan verwachten. Dit zijn elf dingen die je moet weten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Ze willen misschien geen relatie

Het eerste punt ligt natuurlijk voor de hand. De meeste mensen willen een periode van rust na een verbroken relatie. Wat ze niet willen is meteen overstappen op een andere relatie, al is het alleen maar om over een ex heen te komen. Door de opkomende verliefdheid kun je dit makkelijk negeren of ‘vergeten’, maar het feit is dat je nieuwe interesse misschien helemaal geen relatie aankan. Op dit moment, althans.

2. Het kan een rebound zijn

Een rebound is een reactie op de vorige relatie. Het is niet de start van een nieuwe relatie, maar meer een gevolg van de verbroken relatie. Zoals je het misschien al verwacht: de reboundrelatie is tijdelijk en vooral bedoeld om de fysieke, emotionele en sociale behoeften van dat moment te vervullen. Dit kan ten koste gaan van jou – als de nieuwe partner – en je gevoelens.

3. Ze kunnen een rol aannemen

Degenen die zijn bedrogen of slecht behandeld door hun partner, kunnen nog steeds in hun rol van slachtoffer zitten. Dit is een rol die ze kunnen meenemen naar een nieuwe relatie, ondanks het feit dat jij heel anders bent. Het gevolg is dat jij deze persoon heel anders behandelt dan anderen. Dat verandert de dynamiek van de relatie.

4. Ze kunnen je gaan vergelijken

Het is niet goed voor de relatie als je vergeleken wordt met een ex. Dat gebeurt echter wel sneller bij iemand die net uit een andere relatie is gestapt. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen, omdat het vorige leven nog zo vers is. Het zorgt er echter wel voor dat je je onzeker voelt over jezelf en de relatie.

5. Ze kunnen er niet klaar voor zijn

De man of vrouw die je leuk vindt, is misschien niet klaar voor een nieuwe emotionele band. Het kan zijn omdat diegene nog steeds verlangt naar de verbinding met een ex. Dat is het geval als ze de relatie nog niet hebben losgelaten. Of dat ze nog gevoelens hebben voor hun ex. In andere gevallen kan zijn dat de vorige relatie eerst goed verwerkt moet worden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Ze kunnen je voor lief nemen

Omdat deze persoon nog niet de kans heeft gehad om onafhankelijk te worden, kunnen ze zich gedragen als in hun vorige relatie. Dat wil zeggen: ze doen niet de moeite die je zou verwachten als je net met iemand begint te daten. Instinctief gaan ze op de bank liggen, initiëren weinig en nemen de relatie voor lief, omdat dat is wat ze gewend zijn.

7. Het vraagt om vertrouwen

Als de ex nog steeds een rol speelt in het leven van degene met wie je datet, dan vraagt dat om het nodige vertrouwen. Dat kan moeilijk zijn. Je gaat jezelf vragen stellen, zoals deze:

  1. Voelen ze misschien nog steeds iets voor elkaar?
  2. Zal de ex proberen het goed te maken?
  3. Straks krijgen ze weer gevoelens voor elkaar?
  4. Kan ik hem (of haar) vertrouwen?
  5. Wat moet ik doen als ze zitten te flirten?
  6. Wat denken andere mensen ervan?

8. Het moet rustig aan

Probeer niet overhaast plannen te maken voor een toekomst samen. Het is te fragiel als iemand net uit een andere relatie komt. Doe het rustig aan en op een lager tempo dat wat je mogelijk gewend bent. Breng eerst voldoende één-op-één tijd samen door in plaats van ze meteen aan iedereen voor te stellen.

9. Ze kunnen onwennig zijn

Degenen die net uit een lange relatie komen, hebben waarschijnlijk geen ervaring met daten. De enige ervaring die ze hebben is uit een andere tijd, toen ze zelf nog veel jonger en anders waren. Daardoor is het mogelijk dat ze niet weten wat ze moeten doen, hoe daten werkt en wat er van hen wordt verwacht.

10. Ze kunnen moeite hebben om jou te vertrouwen

Afhankelijk van wat er zich heeft afgespeeld in de vorige relatie, kunnen ze nog steeds een wantrouwen hebben in de medemens. Van langlopende affaires tot fysieke en emotionele mishandeling: dergelijke ervaringen kosten tijd om te verwerken.

11. De verwachtingen kunnen anders zijn

Terwijl jij de intentie hebt om uiteindelijk te settelen met deze persoon, kan diegene zelf er wel heel anders over denken. Misschien ziet deze je wel meer als een friend with benefits. Maak daarom vroegtijdig je verwachtingen duidelijk, ermee rekening houdend dat de ander waarschijnlijk langzamer wil gaan dan jij.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie