Date komt niet opdagen? Wat te doen en hoe je ermee omgaat

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Zenuwachtig sta je te wachten op de afgesproken plek. Je hebt je best gedaan om er leuk uit te zien en je hart klopt sneller van opwinding. Maar de minuten tikken voorbij en je date is nog steeds niet verschenen. Je voelt een knoop in je maag en na een tijdje begin je te twijfelen of je misschien iets verkeerd hebt gezegd of gedaan. Of nog erger: zou je date het vergeten zijn?

Terwijl je onrustig op je telefoon kijkt, hoop je op een berichtje of een verontschuldiging voor de vertraging. Maar er komt geen bericht en je voelt je steeds meer teleurgesteld. Sterker nog: je voelt je in de steek gelaten. Moet je nog langer wachten? Moet je bellen? Of moet je gewoon weggaan en zo snel mogelijk deze pijnlijke situatie vergeten? We vertellen je er meer over.

Wat doen als je date niet komt opdagen?

Het kan gebeuren dat je vol enthousiasme uitkijkt naar een veelbelovende date, maar dat je date uiteindelijk niet opdaagt. Het is natuurlijk teleurstellend en niemand wil het meemaken, maar het kan gebeuren. We hebben simpelweg geen controle over de acties van anderen. Maar dat betekent niet dat je jezelf moet laten meeslepen in een negatieve spiraal. Laten we eens kijken naar wat je kunt doen als je date niet komt opdagen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Raak niet in paniek

Je hart klopt in je keel, je date is nergens te bekennen op de afgesproken tijd en je gedachten slaan op hol. Maar wacht even: er is geen reden om meteen in paniek te raken. Probeer kalm te blijven. Misschien is er een eenvoudige verklaring voor de afwezigheid, zoals een verkeerde tijd, een klein misverstand of een file onderweg. Adem rustig in en uit en neem even de tijd om na te denken voordat je actie onderneemt.

2. Stuur snel een kort bericht en wacht nog even

Als je 5 of 10 na de afgesproken tijd nog niets hebt gehoord van je date, stuur dan gerust een kort berichtje om te checken of alles in orde is. Soms kan het zijn dat je date vertraging geeft of dat er iets onverwachts is gebeurd. Geef je date daarom even de tijd om te reageren voordat je vroegtijdig conclusies trekt. Misschien komt er alsnog een goede verklaring en wie weet loopt je date al dichtbij de plek waar je hebt afgesproken.

3. Voel je niet beschaamd

Het is normaal om je een beetje beschaamd te voelen als iemand niet opdaagt voor een afspraakje. Maar vergeet niet dat dit soort dingen kunnen gebeuren en dat het niet jouw schuld is. Laat je dus niet meeslepen in zelftwijfel of negatieve gedachten over jezelf. Als een date niet komt opdagen, zegt dat meer over hen dan over jou.

4. Fake een telefoongesprek

Als je je ongemakkelijk voelt en niet wilt dat anderen zien dat je date niet is komen opdagen, dan kun je altijd doen alsof je geen date hebt. Bel een vriend of vriendin, een familielid: het lijkt net alsof je helemaal niet zit te wachten op een date. Soms kan het delen van je gevoelens en gedachten je ook een gevoel van opluchting geven. Een vriend kan je ook opbeuren en je eraan herinneren dat die persoon jouw tijd toch niet waard is.

5. Vertrek als je niets hoort

Als je date niet op tijd verschijnt en je hoort niets, wacht dan niet eindeloos. Geef je date een redelijke hoeveelheid tijd om te reageren of te laten weten dat er een vertraging is. Maar als je niets hoort, vertrek dan. Houd je hoofd omhoog, verlaat de plaats en ga naar huis. Het is misschien niet de date die je had gehoopt, maar jouw tijd is waardevol en je verdient respect.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Beheers je woede

Woede lost niets op. Hoewel het begrijpelijk is dat je boos kunt worden als iemand je laat zitten, heeft het geen zin om meteen in een woedeaanval te schieten. Probeer kalm te blijven en nuchter na te denken over wat je nu kunt doen.

7. Behoud je eigenwaarde

Je laat je toch niet door zoiets kleins niet van de wijs brengen? Laat je niet uit het veld slaan door deze tijdelijke teleurstelling. Ga er nonchalant mee om en laat zien dat je geluk niet afhankelijk is van de acties van anderen.

8. Wees erop voorbereid

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Wees voorbereid op een situatie waarin je date niet komt opdagen. Stel jezelf vooraf al enkele mogelijke scenario’s voor en bedenk hoe je ermee om zou gaan. Op die manier ben je mentaal voorbereid op eventuele teleurstellingen en daardoor zal het je minder uit het veld slaan als het daadwerkelijk gebeurt.

9. Trakteer jezelf

Laat je humeur niet verpesten door een onverwachte afwezigheid. Ga in plaats daarvan langs de supermarkt en trakteer jezelf op iets lekkers. Misschien een lekker diner, een dessert of wat andere lekkernijen.

10. Weet dat het iets over hen zegt, niet over jou

Onthoud dat het gedrag van je date niet zegt over jou en alles over je date. Als je date niet eens de moeite neemt om de afwezigheid uit te leggen of zich te verontschuldigen, zegt dat meer over hun gebrek aan respect dan over jouw waarde als persoon.

11. Maak het niet groter dan het is

Hoewel het vervelend is als iemand niet komt opdagen, betekent dit niet het einde van de wereld. Het is slechts één moment op een willekeurige dag, een van de vele duizenden dagen die je leeft. Maak de situatie niet groter dan het is. Het is slechts één date, en er zijn nog veel andere kansen en mensen die op je pad zullen komen.

12. Denk na over hoe je op excuses reageert

Als je date uiteindelijk toch contact met je opneemt en een excuus geeft, neem dan de tijd om na te denken over hoe je hierop zult reageren. Het is begrijpelijk dat je boos of teleurgesteld bent en dit duidelijk laat merken. Maar afhankelijk van de reden kan het verstandig zijn om ook naar de situatie te kijken vanuit het perspectief van de ander. Misschien was je date wel machteloos en kon hij of zij er ook niets aan doen.

13. Stuur geen appjes

We snappen het allemaal. Je voelt je gefrustreerd en genegeerd als je date niet opdaagt. Laat je echter niet verleiden tot het sturen van appjes waar je later mogelijk spijt van krijgt. Dit zal de situatie niet verbeteren. Laat zien dat je niet wanhopig bent en houd het alleen bij het ene bericht waarin je vraagt of alles in orde is.

14. Neem geen contact meer op

Als je date geen fatsoenlijke verklaring geeft voor de afwezigheid en niet de moeite neemt om zich te verontschuldigen, verbreek dan al het contact. App zelf niet meer en reageer niet meer op appjes. Dit is de enige manier om respect te tonen voor jezelf. Zo laat jij je toch niet behandelen?

15. Plan geen nieuwe date in

Als je date niet komt opdagen en geen goede reden heeft of excuses aanbiedt, plan dan geen nieuwe date in. Als je date geen respect heeft voor jou, waarom zou je dan nog een tweede kans geven?

16. Zie de voordelen in van de situatie

Hoe reageerde je op de situatie? Hield je je goed staande en was je sterker dan je dacht? Hoewel het niet opdagen van je date vervelend is, kan het ook een kans zijn om jezelf beter te leren kennen. Misschien ontdek je wel dat je eigenlijk best prima kunt genieten van je eigen gezelschap. Oftewel: probeer de positieve kant van de situatie te zien.

17. Denk na over de mogelijke redenen

Het is misschien moeilijk om te begrijpen waarom iemand niet komt opdagen, maar het is de moeite waard om na te denken over hun mogelijke redenen. Heb je te veel druk op je date gelegd? Had je date twijfels? Waren jullie beiden niet zeker van jullie zaak? Dit neemt niet weg dat het gedrag onaanvaardbaar is, maar het kan je wel helpen om de situatie te begrijpen.

18. Denk niet dat alle mannen/vrouwen hetzelfde zijn

Het gedrag van één persoon niet representatief is voor alle mannen of vrouwen. De meeste mannen en vrouwen komen op tijd. Als ze te laat komen, dan laten ze je dit weten. Slechts enkelingen – de rotte appels – laten niets van zich horen. Laat je niet beïnvloeden in je toekomstige datingleven door deze teleurstellende ervaring.

19. Probeer erom te lachen

Soms is het de beste manier om met tegenslagen om te gaan: erom lachen. Op het moment zelf is het misschien een zielige situatie, maar later lach je erom. Het leven zit vol met onverwachte wendingen, en het vermogen om te kunnen lachen om dit soort dingen maakt je alleen maar sterker.

20. Neem een pauze

Als je je overweldigd voelt door de situatie, en absoluut niet kunt begrijpen dat mensen die kunnen doen, neem dan een pauze van het daten. Geef jezelf wat tijd om te herstellen en je zelfvertrouwen op te bouwen voordat je weer gaat swipen voor liefde.

21. Date opnieuw

Laat deze ene slechte date je niet ontmoedigen om opnieuw te daten. Iedereen maakt wel eens een teleurstelling mee. Sommigen ontmoeten een date die helemaal niet op de foto’s lijkt, anderen spreken met iemand af die in werkelijkheid tien jaar ouder is. Teleurstellingen horen bij het datingspel, maar het betekent niet dat het altijd zo zal gaan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie