Arrogant? 7 tekenen hij meer dan verwaand is

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Wanneer je voor het eerst iemand ontmoet die je leuk vindt op basis van z’n uiterlijk, kan het heel spannend worden. Want welke persoonlijkheid schuilt er nu achter die knappe kop? Je had je stiekem al het één en ander voorgesteld, maar waar je geen rekening mee had gehouden was dat hij zó arrogant was. Ja, er zijn zat mensen die door hun schoonheid wat uit de hoogte zijn, maar toch, hij zou anders zijn. Helaas blijkt de realiteit anders, want z’n arrogantie gaat zelfs zo ver dat hij onuitstaanbaar is.

Jammer, want een kenmerk waar je naar op zoek bent bij een man, is bescheidenheid. Een bescheiden man is iemand die begrijpt dat iemands werkelijke waarde de innerlijke waarde is. Een bescheiden man heeft immers geen behoefte om te pronken of over zichzelf op te scheppen, ook al is ‘ie knap, succesvol, of allebei. Reden genoeg om je meer te vertellen, of eigenlijk te waarschuwen voor arrogante mannen. Want hoe herken je ze?

Wat is arrogantie?

Arrogantie is een karaktereigenschap, gedragseigenschap, of houding die mensen structureel of incidenteel kunnen vertonen in omgang met andere mensen. Iemand die arrogant is voelt zich boven anderen verheven en vertoont gedrag waarbij het vooral om hem of haar moet gaan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een arrogante persoonlijkheid is dan ook is vaak (te) veel met zichzelf ingenomen, en laat egoïstisch, hooghartig of pedant gedrag zien. Arrogantie wordt vaak slecht of niet getolereerd door anderen en kan tot conflicten leiden. Waar je in de praktijk aan moet denken als we het hebben over een arrogante man?

Voorbeeld van een arrogante man

Een arrogante man is iemand die zal pronken met alles wat hij maar heeft, heeft bereikt, of zal bereiken. Hij is iemand die zichzelf als perfect beschouwt en altijd wil dat de aandacht van de wereld op hem gericht is. Hij is iemand die altijd zijn best zou doen om het beeld van andere mensen over hem zodanig te manipuleren zodat ze hem als superieur zien.

Het ergste van alles? Dat er nauwelijks ruimte is voor groei. Hij zal zijn fouten of tekortkomingen namelijk niet snel toegeven. Sterker nog: hij geeft anderen de schuld van dingen die verkeerd gaan. En dat kan al snel zorgen voor een bijzonder giftige sfeer in de relatie. Niet zonder reden worden arrogante mensen daardoor ook wel narcisten genoemd.

Wij hebben zo’n klein vermoeden dat je een arrogante en zelfingenomen persoonlijkheid zoveel mogelijk wilt voorkomen, zonder betoverd te worden door z’n knappe uiterlijk of successen. Daarom geven we je een aantal hele dagelijkse tips van hoe je een arrogante man herkent.

1. Hij plaatst voortdurend selfies van zichzelf op sociale media

Hij is het soort man dat er maar geen genoeg van kan krijgen om naar plaatjes van zichzelf te kijken, en met andere mensen te delen. Want kijk toch eens hoe wondermooi ‘ie is; die stralende glimlach, dat gespierde lijf. Mensen, mensen, kijk vooral allemaal even mee en geniet mee. Enfin, hij houdt ervan als anderen naar hem kijken en daarom plaatst ‘ie voortdurend foto’s van zichzelf online. Niets geen mooie berg in de achtergrond of een schitterend strand, alles in de foto draait om hemzelf. Net als in het dagelijkse leven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Hij vertelt over de prijs van zijn kleding en bezittingen

Hij is iemand die openlijk tegen andere mensen opschept over hoe duur zijn kleding en zijn bezittingen zijn. Hij wil dat mensen zich bewust zijn van hoeveel knaken hij wel niet heeft. Nu hoeft een dure auto niet meteen te zeggen dat hij ook veel geld heeft, maar zolang mensen maar denken dat hij het financieel gezien gemaakt heeft, is ‘ie al snel tevreden.

3. Hij trekt het gesprek de hele tijd naar zichzelf

Je hebt met iemand te maken die altijd de gesprekken naar z’n eigen persoon trekt. Het gaat om hem, hem, en nog eens hem. Er is dan ook één woord die het hele gesprek domineert: “Ik”. Let maar eens op. Ook al neigt het gesprek ineens een hele andere kant op, het duurt niet lang voordat hij het weer naar zichzelf toetrekt. Alles wat hij doet of zegt is volgens hem immers boeiende gespreksstof. Straks mag jij — heel eventjes — wat over jezelf zeggen.

“Nu is het wel genoeg over mij. Laten we het over jou hebben. Hoe denk jij over mij?” – Arrogante man

4. Hij probeert andere mensen te overtreffen in gesprekken

Hij is dus het soort man die andere mensen nooit het laatste woord zal geven. Telkens als iemand praat over iets goeds dat hen is overkomen, springt hij onmiddellijk in en probeert hij hen te overtreffen. Hij laat andere mensen nooit te lang in de schijnwerpers staan.

5. Hij post altijd over zijn prestaties op sociale media

Wat je op sociale media doet moet je in principe zelf weten, en als je wilt pochen over jezelf op Facebook of Instagram, dan moet je dat ook vooral doen. Toch kan het bij arrogante persoonlijkheden wel heel egocentrisch worden. Tuurlijk is het prima om zo af en toe mede te delen wat je nu weer voor elkaar hebt gekregen, maar het kan soms ook te veel worden.

6. Hij toont nooit bereidheid om het eerste contact te leggen

Hij neemt nooit het initiatief om een appje te sturen en verwacht altijd dat jij degene bent die contact met hem moet opnemen. Hij is te trots en arrogant om zelf de eerste stap te zetten. Een beetje zoals 14-jarigen met elkaar omgaan, maar in dit geval gaat het toch echt om een volwassen man. Beeeetje kinderachtig!

7. Hij praat meer dan dat hij luistert

Een arrogante man is iemand die niet echt gelooft dat hij iets van andere mensen kan leren. Daarom praat hij liever dan dat hij luistert als hij met anderen communiceert, alhoewel er dus vooral sprake is van eenzijdige communicatie. Je zult dan ook merken dat hij de gedachten en meningen van andere mensen volledig negeert om het woord weer snel over te nemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie