Home Dating Downdaten: wat is het en waarom zou je het doen?

Downdaten: wat is het en waarom zou je het doen?

2 minuten leestijd
0
downdaten

Daten en iemand leren kennen kost tijd en als je al wat ouder begint te worden maak je je zorgen: “komt het ooit nog goed met mij?”. De personen die er niet veel vertrouwen in hebben om de ideale man of vrouw nog tegen te komen kunnen ervoor kiezen om voor iemand van een lager niveau te daten. Downdaten? De meeste mensen hebben het niet eens door. Het is een natuurlijk fenomeen dat in het grootste deel van de relaties onder Nederlanders voorkomt.

Wat is downdaten?

De term downdaten betekent dat je met iemand van een lager niveau date. Dit kan iemand zijn die er minder goed uitziet dan jezelf maar ook iemand met een lager opleidingsniveau of met een minder succesvolle carrière. Als je downdate ga je een treetje lager; bijvoorbeeld een vrouw met een academische opleiding die date met iemand met een HBO-opleiding. Door te downdaten vergroot je het aanbod van potentiële partners. Als je eerder vasthield aan de eis van minimaal een academische opleiding maar nu ook singles met een HBO opleiding de kans geeft dan neemt de groep potentiële partners sterk toe.

Waarom zou je downdaten?

In Nederland zijn vrouwen steeds hoger opgeleid terwijl het opleidingsniveau bij mannen afneemt. Zo heeft 43 procent van de vrouwen onder 30 jaar inmiddels een hbo of wo-opleiding afgerond1. Bij mannen in dezelfde leeftijdscategorie blijft dit percentage steken op 38 procent.
Dit betekent dat er in dezelfde leeftijdscategorie minder mannen beschikbaar zijn met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Het gevolg is dat een groep vrouwen geen andere keuze heeft om te downdaten met een man die een lagere opleiding afgerond heeft2. Downdaten gaat echter verder dan alleen het opleidingsniveau. Het kan ook op basis van het uiterlijk zijn of om geld gaan.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Geen stress

Online daten en daten in het algemeen gaat gepaard met angst, stress en verwachtingen. De onzekere toekomst is voor sommige singles reden om voor zekerheid te kiezen. Deze zekerheid vind je sneller bij iemand die van een lager niveau is. Het hoeft geen groot verschil te zijn, maar je maakt veel meer kans bij deze persoon dan bij iemand die “out of your league” is.

Meer macht

Downdaten levert je meer macht in de relatie op. Laten we eerlijk zijn. Degene die downdate heeft het vaak voor het zeggen in een relatie. Voor sommigen is dit reden genoeg om te downdaten; om de “winnaar” te zijn in de relatie. Degene die downdate heeft vaak meer vertrouwen in zichzelf en heeft sneller het idee dat de ander blij met hem of haar moet zijn dan andersom. Deze gedachte creëert de illusie van macht in een relatie.

Als je erover nadenkt is er vaak sprake van downdaten. In veel relaties is de ene persoon net iets slimmer, mooier of wat interessanter dan de ander. Als je terugkijkt in je verleden is dit waarschijnlijk ook het geval geweest bij je eigen relaties. Misschien was je toenmalige partner veel succesvoller dan jij of was jij veel mooier; grote kans dan één van de twee aan het downdaten was. Geen enkele relatie kan echt gelijk zijn. Zelfs als je het gevoel hebt gelijk aan elkaar te zijn dan zijn er nog altijd verschillen. Eén van de twee verdient meer, ziet er leuker uit of heeft een beter gevoel voor humor; er is altijd iemand die de beste eigenschappen heeft in een relatie.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Zien, ruiken, horen: wat is het belangrijkst op een eerste date?

Wanneer je een potentiële partner voor het eerst ontmoet, word je overweldigd door alle in…