Downdaten: wat is het en waarom zou je het doen?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Vraag jij je wel eens af of jouw liefdesleven ooit nog op rolletjes zal lopen nu de jaren beginnen te tellen? Maak je geen zorgen, want we hebben het hier over daten, en dat kost altijd wat tijd. Maar als je jezelf afvraagt of je ooit de ideale partner zult vinden, overweeg dan eens iets wat ze ‘downdaten’ noemen.

Klinkt dat onbekend voor je? Je bent niet de eerste die de term niet kent. Dee meesten hebben er geen idee van. Het is echter een subtiel fenomeen dat zijn weg heeft gevonden in de meeste Nederlandse relaties.

Wat is downdaten?

Downdaten houdt in dat je een paar treden lager op de sociale ladder gaat zoeken naar een partner. Dit kan betekenen dat je gaat daten met iemand die misschien niet zo knap is als jij, of die een lager opleidingsniveau heeft, of een minder glanzende carrière. In feite verlaag je gewoon je verwachtingen een beetje.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Stel je bijvoorbeeld een vrouw voor met een universitaire opleiding die een date heeft met iemand met een MBO-opleiding. Door te downdaten vergroot je je pool van potentiële partners. Als je eerder vasthield aan de eis van een universitaire opleiding, maar nu ook singles met een HBO- en MBO-opleiding een kans geeft, zul je merken dat je veel meer keuzes hebt. Het draait allemaal om het verbreden van je horizon en een kans geven aan mensen met verschillende achtergronden.

Als je er eens goed over nadenkt, kom je tot de conclusie dat downdaten best vaak voorkomt. In veel relaties is de ene persoon net iets slimmer, knapper of interessanter dan de ander. Dat is heel normaal. Volledige gelijkwaardigheid is bijna nooit aanwezig. Als je terugkijkt naar je eigen verleden, zul je waarschijnlijk zien dat dit ook het geval was in je vorige relaties.

Misschien was je toenmalige partner veel succesvoller dan jij, of was jij gewoon veel aantrekkelijker. Er is altijd wel iets waardoor de balans scheef hangt in een relatie. Dus maak je geen zorgen als je denkt dat je aan het downdaten bent – het gebeurt bijna altijd in zekere mate.

Waarom zou je downdaten?

Nu vraag je je misschien af, waarom zou je in hemelsnaam willen downdaten? In Nederland zijn vrouwen steeds beter opgeleid, terwijl het opleidingsniveau bij mannen niet zo snel stijgt. Zo is maar liefst 36 procent van de vrouwen hoogopgeleid, waardoor zij de mannen inmiddels hebben ingehaald. Dat betekent dat er in dezelfde leeftijdscategorie gewoonweg minder mannen beschikbaar zijn met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Vooral in de grotere steden van Nederland zijn de verschillen groot tussen de seksen.

Het gevolg? Sommige vrouwen hebben geen andere keus dan te downdaten en te daten met een man die een lagere opleiding heeft afgerond. Maar downdaten beperkt zich niet alleen tot opleidingsniveaus – het kan ook gaan om uiterlijk of financiële status. Dit zijn een aantal redenen waarom je downdaten zou kunnen overwegen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Grotere datingpool

Je vergroot je kans op het vinden van de perfecte match door je datingpool te verbreden. Downdaten opent de deuren naar mensen met verschillende achtergronden en interesses, waardoor je meer opties hebt om uit te kiezen. Als je normaal gesproken alleen voor de aantrekkelijkste opties gaat, dan mis je wellicht vele kansen op uitzonderlijke emotionele connecties.

2. Sterkere connecties

Downdaten kan ertoe leiden dat je mensen ontmoet met wie je diepere emotionele connecties kunt ervaren. Hoe? Omdat je meer openstaat voor iemands persoonlijkheid en waarden in plaats van oppervlakkige kenmerken zoals uiterlijk, salaris en lengte.

3. Meer openheid voor verschillende levensstijlen

Downdaten moedigt je aan om open te staan voor verschillende levensstijlen en ervaringen, wat je horizon verbreedt en je begrip vergroot. Als je je steeds in dezelfde kringen begeeft, leer je simpelweg minder over jezelf. Wie weet ontdek je wel dat iets heel anders goed past je past. Volgens onderzoek zitten mensen vaak verkeerd wat dit betreft. Wat je denkt wat je wilt, is niet wat je écht leuk vindt.

4. Perceptie van macht

Bovendien geeft downdaten je in de relatie vaak meer controle. Laten we eerlijk zijn, degene die downdatet, heeft meestal het meeste te zeggen in de relatie. Sommigen doen het gewoon om als de ‘winnaar’ uit de bus te komen in hun relatie. Ze hebben doorgaans meer zelfvertrouwen en gaan ervan uit dat de ander blij met hen moet zijn, eerder dan andersom. Dat gevoel geeft hen het idee van macht in een relatie.

5. Meer ruimte voor persoonlijke groei

In een relatie met iemand van een lager niveau heb je vaak meer ruimte om aan jezelf te werken en te groeien, omdat je niet constant bezig bent met rivaliteit of competitie. Downdaten moedigt je aan om voorbij oppervlakkige kenmerken te kijken en te waarderen wat er echt toe doet in een relatie.

6. Vermindering van sociale druk en verwachtingen

Downdaten kan de druk verminderen die sociale verwachtingen en normen op je leggen. Je kunt jezelf bevrijden van de verwachtingen van anderen en gewoon doen wat voor jou goed voelt. Het is als het afwerpen van een zware jas en genieten van de vrijheid.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie