Waarom wil ik iemand die mij niet wil? 7 redenen waarom dit gebeurt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Heb je ooit gemerkt dat wanneer iemand jou afwijst, je die persoon juist meer wilt? Het is een verwarrende situatie waar velen van ons zich in kunnen herkennen. Jij wilt iemand, maar diegene wil jou niet. En in plaats van dat je je gedachten op iemand anders richt, begin je juist meer naar die ene persoon te verlangen.

De meesten van ons blijven verlangen naar iemand die onze gevoelens niet beantwoordt. Waarom gebeurt dit? Waarom wil je iemand die onbereikbaar is? En waarom voel je alleen maar meer voor die persoon, vooral wanneer dat andersom niet zo is? Laten we eens dieper ingaan op dit fenomeen en proberen het te begrijpen.

Waarom wil ik iemand die mij niet wil?

Verlangen naar iemand die jou niet wil is een emotionele uitdaging. Het brengt een mengeling van gevoelens teweeg, van hoop en teleurstelling, van pijn en eenzaamheid. De meeste mensen maken het ooit een keer in hun leven mee en allemaal zijn ze het erover eens dat het nogal complex is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je voelt je misschien gefrustreerd, omdat je niet begrijpt waarom de ander niet hetzelfde voor jou voelt. Tegelijkertijd ervaar je een diepgeworteld verlangen naar die persoon, zo’n sterk verlangen dat je erop blijft hopen dat de ander van gedachten verandert. Het is een innerlijke tweestrijd tussen hoop en teleurstelling.

Een van de moeilijkste aspecten van deze situatie is de pijnlijke realiteit van afwijzing. Iedere keer dat je de ander ziet, begint het vuur van passie te branden. Maar als je vervolgens de harde realiteit ervaart en wéér een gebrek aan interesse merkt, wordt het vuur meteen gedoofd. Het voelt als een steek recht in je hart. Je voelt je afgewezen. Je voelt je niet goed genoeg en dat maakt je onzeker. We verlangen allemaal naar liefde, connectie en bevestiging, en het kan pijnlijk zijn wanneer die verlangens onbeantwoord blijven.

Uiteindelijk kan het een vicieuze cirkel worden, waarin je steeds weer wordt meegesleurd in hoop en teleurstelling. Telkens wanneer je denkt dat er een sprankje interesse is, krijg je weer hoop. Maar al te vaak wordt die hoop vervolgens de grond in geboord, waardoor je telkens weer teleurgesteld wordt. Dit herhalende patroon is moeilijk.

7 redenen waarom dit gebeurt

Waarom je iemand wil die jou niet wil? Het is een vraag die velen van ons zichzelf stellen. Waarom richt je je op mensen die je afwijzen, in plaats van op degenen die je wel willen? Er zijn verschillende theorieën die dit fenomeen proberen te verklaren. Van een natuurlijk verdedigingsmechanisme tot een dopaminekick: dit zijn de redenen.

1. Overinvestering

Wat is je eerste reactie als het niet lukt om iemands aandacht te trekken? Waarschijnlijk ben je geneigd om meer te investeren in de hoop dat de andere persoon zal reageren. Dat komt voort uit het principe van wederkerigheid. Wanneer je iets voor iemand doet, verwacht je vaak onbewust dat die persoon iets vergelijkbaars terug zal doen. Maar wat gebeurt er als de persoon waarin je geïnteresseerd bent niet reageert? Je blijft investeren in de hoop dat de persoon uiteindelijk wel zal reageren. En naarmate je meer investeert, hoe meer je wilt terugkrijgen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met problematisch gokgedrag.

Stel je voor dat je in een casino bent en je zet telkens meer in, in de hoop op een grote uitbetaling. Je blijft maar fiches op tafel leggen, denkend dat de volgende draai van het roulettewiel jouw geluksmoment zal zijn. Op dezelfde manier investeer je steeds meer tijd, energie en emotionele betrokkenheid in iemand die jou niet lijkt te willen. Je blijft hopen dat je uiteindelijk de gewenste reactie zult krijgen – terwijl je de jackpot misschien nooit zult winnen.

Het is niet zo dat de persoon waarin je geïnteresseerd bent per definitie nooit zal reageren, maar je kunt niet blijven investeren in de hoop dat ze dat op een dag wel zullen doen. Het is belangrijk om realistisch te blijven. Overmatig veel investeren in iemand die niet geïnteresseerd is, leidt vaak tot teleurstelling en meestal heeft het een averechts effect.

2. Partnerwaarde

Een andere theorie is dat je de neiging hebt om de waarde van een persoon te verhogen als diegene niet reageert of afstandelijk is. Wat je niet kunt krijgen is waardevoller. Althans, dat denk je. Als iemand niet reageert of afstandelijk is, kan dit de indruk wekken dat diegene veel andere opties heeft of druk bezig is. Hierdoor kan het lijken alsof ze waardevoller zijn, omdat ze moeilijker te verkrijgen zijn. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: het staat niet gelijk aan een hogere partnerwaarde, maar eerder aan een gebrek aan beschikbaarheid.

3. Mysterie

Wanneer iemand jouw gevoelens niet beantwoord, kan het een intrigerend raadsel worden dat je hersenen proberen op te lossen. Het idee dat deze persoon ontoegankelijk is, wekt een gevoel van intrige en avontuur in je op. Je bent gefascineerd door de vraagtekens die deze persoon omringen. Wat maakt deze persoon zo onweerstaanbaar? Waarom is deze persoon ongrijpbaar voor jou? Waarom worden je gevoelens niet beantwoord? Het mysterie voedt je verlangen en doet je geloven dat als je dieper graaft, je misschien de sleutel tot hun hart zult vinden.

4. Verdedigingsmechanisme

Iemand najagen die niet bereikbaar is kan ook een verdedigingsmechanisme zijn. Je wilt iemand die onbereikbaar is en daarmee creëer je onbewust een veilige afstand. Onbewust kies je er dus voor om geen relatie aan te gaan, zodat je ook het risico vermijdt van een emotionele relatie. Waarom je dit zou doen? Uit zelfbescherming.

Verlangen naar onbereikbare mensen kan een vorm van zelfbescherming zijn om de controle te behouden. Je wordt niet verantwoordelijk te worden gehouden voor het succes of falen van de relatie, omdat die relatie nooit tot stand komt. Dit gedrag kan voortkomen uit een angst om gekwetst te worden of om te falen in relaties.

5. Verlangen naar bevestiging

Diep van binnen verlangen we allemaal naar bevestiging en waardering. Wanneer iemand je afwijst, voel je je op de proef gesteld. Je wilt bewijzen dat je het waard bent, zelfs als het betekent dat je moet strijden voor de aandacht van iemand die jou niet wil. Het is als een innerlijke uitdaging om je eigen waarde te bewijzen en te laten zien dat je de bevestiging kunt krijgen. Ondanks dat jouw waarde niet afhankelijk is van de erkenning van anderen, denk je dat in dit geval wel.

6. Herhaling van patronen

Soms worden mensen aangetrokken tot onbereikbare mensen als gevolg van diepgewortelde emotionele patronen uit het verleden. Als je bijvoorbeeld eerdere ervaringen hebt waarin je werd afgewezen, kun je dit patroon onbewust blijven herhalen. Onbewust wil je die oude pijnlijke ervaringen herhalen en blijf je hopen op een andere uitkomst.

Bijvoorbeeld, als je opgroeide in een omgeving waarin genegenheid of aandacht schaars was, kun je onbewust aangetrokken worden tot partners die emotioneel onbeschikbaar zijn. Je kunt denken dat als je hard genoeg probeert, je uiteindelijk wel de liefde en genegenheid zult ontvangen die je vroeger hebt gemist. Het herhalen van dit patroon geeft je een tweede kans – een kans om oude wonden te helen en een andere uitkomst te forceren.

7. Dopamine

Wanneer je iemand wilt waarvan je weet dat je die niet kunt krijgen, ontstaat er een gevoel van onvoorspelbaarheid en onzekerheid. Dit activeert je hersenen op een intense manier en dan hebben we het vooral over een dopaminekick. In plaats van een consistente beloning te ontvangen, zoals het geval zou zijn als je gevoelens beantwoord zouden worden, creëert de onbereikbaarheid een soort ‘beloningspiek’.

Onvoorspelbaarheid geeft een grotere dopaminekick dan wanneer je altijd de gewenste beloning zou krijgen. En net zoals eerder gezegd, is ook deze piek vergelijkbaar met het spelen van een gokspel, waarbij de onzekerheid van de uitkomst juist bijdraagt aan de opwinding en het verlangen naar de beloning.

Door periodiek, onvoorspelbaar aandacht te krijgen van degene die jij wil, wordt een cyclus van hoop en verwachting gecreëerd. Deze cyclus activeert het beloningssysteem in je hersenen en veroorzaakt een verhoogde afgifte van dopamine. Het is alsof je af en toe een kleine beloning krijgt, terwijl je veel meer wilt, wat het verlangen nog meer versterkt. Je hersenen houden van die onzekerheid en de intense beloningspieken die ermee gepaard gaan.

Welke theorie ook van toepassing is op jou, iemand najagen die jou niet wil, kan een uitdagende ervaring zijn. Het kan leiden tot teleurstelling, frustratie en een wrang gevoel van onbeantwoorde verlangens. Stel jezelf dus eens de vraag: wordt het niet eens tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten? Richt je energie op degenen die jouw liefde en inspanningen oprecht waarderen. Want als je blijft hangen in een patroon van herhaalde teleurstellingen, dan vind je nooit de liefde die je graag wilt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie