Waarom daten mensen? 9 redenen die eigenlijk best logisch zijn

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

‘En jij, heb jij al iemand?’ Elke keer weer word je geconfronteerd met dezelfde vraag. Terwijl jij gewoon lekker van je leven geniet en je niet druk maakt om je relatiestatus, doen anderen dat wel. Misschien heb je zelfs het gevoel gekregen dat letterlijk iedereen aan het daten is, behalve jij. Daarom kun je je gaan afvragen waarom mensen daten. Waar blijven ze niet gewoon single?

Natuurlijk moeten mensen bij elkaar in bed belanden, anders zou de mensheid niet bestaan. Maar dat kan toch niet de enige reden zijn waarom mensen daten? Als je dit denkt, dan heb je gelijk. We vertellen je precies waarom mensen daten en welke redenen ze daarvoor kunnen hebben.

Waarom daten mensen?

Daten staat voor de beginfase van een relatie waarin je met iemand plezier hebt en elkaar leert kennen. Je neemt de tijd om elkaar te ontdekken voordat je je volledig aan de relatie bindt. Dat is hoe iedere relatie begint. Een van de belangrijkste doelen van daten is evalueren. In de meeste simpele vorm is daten een fase waarin twee (of meer) mensen elkaars geschiktheid als partner beoordelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Omdat mensen met verschillende doelen daten, kan dat een partner voor de korte of lange termijn zijn. Op een date neem je de fysieke eigenschappen, persoonlijkheid, status en andere aspecten van die persoon in je op. Je probeert uit te zoeken wat je voelt voor de persoon. Dat kan een vriendschappelijke band zijn, een liefdesconnectie… of helemaal niets.

Het is niet meer hetzelfde

Daten is niet meer hetzelfde als jaren geleden. Voorheen was daten vooral een manier om een levenspartner te vinden. Veel andere redenen waren er niet om te daten. Door de jaren heen heeft de term ‘daten’ echter een andere betekenis gekregen. Of beter gezegd, de huidige generatie heeft de betekenis van daten veranderd.

Daten wordt nu gebruikt om verschillende situaties te omschrijven waarin twee mensen ‘met elkaar omgaan’ maar (nog) geen relatie hebben. Het grijze gebied tussen single zijn aan de ene kant en een relatie hebben aan de andere kant: dat is hoe je daten tegenwoordig kunt zien. Daar komt nog bij dat daten verschillende betekenissen heeft gekregen voor verschillende mensen.

9 redenen waarom mensen daten

Daten is een heleboel dingen. Het is frustrerend als het niet lukt en vermoeiend als je steeds dezelfde gesprekken voert. Maar kan het ook veelbelovend zijn, spannend en een uitdagende ervaring. En een ‘date’ kan ook van alles zijn, van een zevengangendiner in een vijfsterrenrestaurant tot een wandeling in het park. Het hoeft niet uitbundig te zijn om het daten te kunnen noemen. Dit zijn negen redenen waarom mensen daten.

1. Om het nooit meer te hoeven doen

Als je zoals de meeste mensen bent, dan ga je daten omdat je nooit meer hoopt te daten. Het betekent dat daten voor de meeste mensen een middel is om een doel te bereiken. Voor hen is daten een noodzakelijk kwaad om iemand te vinden om mee te settelen, te trouwen en misschien zelfs om een gezin mee te stichten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Seks met meerdere mensen

Niet iedereen is op zoek naar een liefdespartner, terwijl ze wel aan het daten zijn. Een van de redenen waarom mensen daten is dat ze op deze manier kunnen genieten van seks met meerdere mensen. Sommige mensen willen geen liefdesrelatie, maar wel een seksuele relatie. Ze daten niet om liefde te vinden, maar daten voor seksuele voldoening.

3. Omdat het leuk is

Geloof het of niet: voor sommigen is daten een bron van plezier en ontspanning. Ze daten niet zozeer om er een relatie aan over te houden, maar houden de opties open. In deze vorm is daten vrijblijvend. Deze mensen voelen niet de noodzaak om zich te koppelen. Ze daten om het daten, omdat het leuk is.

4. Voor gezelschap

Als mensen hebben we een behoefte aan gezelschap. Daten kan daarin een rol spelen omdat het interactie en activiteiten met anderen gezelschap biedt. Wandelen, een kopje koffie drinken, uit eten gaan: het zijn allemaal activiteiten die de behoefte aan gezelschap kunnen vervullen.

5. Tegen eenzaamheid

Een van de meest vervelende menselijke gevoelens is eenzaamheid. Het kan ervoor zorgen dat je je depressief, verveeld of wanhopig voelt, terwijl je een emotionele band met andere mensen mist. Als je de laatste vrijgezel in je vriendengroep bent, dan kun je je bijvoorbeeld eenzamer gaan voelen omdat je minder contact met hen hebt. Een van de beste manieren om eenzaamheid tegen te gaan, is het aangaan van betekenisvolle relaties met anderen. Daten kan in die zin dus een manier zijn om eenzaamheid te bestrijden.

6. Om te filteren

Mensen gebruiken daten ook als een proces om uiteindelijk bij de beste partner uit te komen. Als je naar een partner zoekt in een grote groep beschikbare kandidaten, dan kun je gesprekken aangaan met al die kandidaten om de beste kandidaten eruit te filteren – net zoals dat bij sollicitatieprocedures gaat. Voor deze mensen is daten een manier om het kaf van het koren te scheiden.

7. Uit nieuwsgierigheid

Uit nieuwsgierigheid is een van de meest genoemde redenen waarom mensen op Tinder zitten. Velen zijn actief op datingapps om het gewoon eens te proberen. Ze zijn niet direct naar iets of iemand op zoek en daten vooral omdat het kan. Waarschijnlijk zijn ze blij met hun leven zoals het is, maar staan wel open voor nieuwe contacten.

8. Voor tijdverdrijf

Aangezien daten nu vooral op de apps plaatsvindt, worden online daten op een vergelijkbare manier gebruikt als andere sociale media-apps. Dat wil zeggen: als afleiding. Daten wordt door deze mensen gedaan als tijdverdrijf, voor entertainment en tijdelijk vermaak. Nadat ze klaar zijn met YouTube, TikTok en Instagram openen ze Tinder. Niet om daadwerkelijk met iemand te gaan daten, maar voor amusement.

9. Voor de ervaring

Daten biedt de perfecte gelegenheid om iets nieuws te leren. Alle mensen doen het, uit verschillende lagen van de bevolking, waardoor je in aanraking komt met mensen die je iets nieuws kunnen leren. Zowel over andere mensen, maar ook over jezelf en de wereld. Bovendien is daten de beste manier om nieuwe anekdotes te verzamelen. Slechte dates maken goede verhalen. Dus als je je verzameling anekdotes wilt uitbreiden, dan is daten het eerste waaraan je moet denken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie