Vinden vrouwen baarden aantrekkelijk? Dit type gezichtshaar doet het goed

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Voor jonge jongens is het hebben van een baard een onderscheidend kenmerk van een echte man. Voor hen wordt het geassocieerd met kracht, macht en wijsheid. Terwijl deze mannen vaak hun baard laten staan om de moeite van dagelijks scheren te vermijden, heeft het nog een extra effect: het draagt bij aan je aantrekkelijkheid, zowel positief als negatief.

Gezichtshaar voor mannen heeft door de jaren heen behoorlijk wat trends gezien. Sommige waren saai, anderen sexy en weer anderen waren best een beetje vreemd. Vandaag de dag lijkt het erop dat gezichtshaar voor mannen zo ongeveer rond de norm zit. Alles is mogelijk, met een lichte voorkeur voor nette, getrimde stoppelbaarden. Maar wat vinden vrouwen aantrekkelijk? Als je je afvraagt of vrouwen van nu de voorkeur geven aan een gladgeschoren look, een 3-daagse stoppelbaard of een volle baard, dan ben je niet de enige.

Gezichtshaar is een veel bestudeerd onderwerp. Onderzoekers over de hele wereld hebben al vele studies uitgevoerd om te onderzoeken welk effect het haar heeft op andere mensen dan de drager. En ook of gezichtshaar mannen helpt om het beter te doen bij vrouwen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voorkeur van vrouwen verandert

Er is een reden waarom de norm van nu anders is dan dertig jaar geleden. We volgen de trends. De voorkeuren van mensen veranderen met deze trends mee. Wat vrouwen aantrekkelijk vinden staat dus ook niet vast – het verandert met de populariteit van gezichtshaar.

Toen The Beatles in de jaren 60 van de vorige eeuw populair werden, droegen zij hun haar anders dan wat normaal was in die tijd: ze hadden een mob-top, een kapsel met haar tot over hun oren, terwijl jonge mannen allemaal kort haar hadden. Maar omdat veel jongemannen zich met John, Paul, George en Ringo identificeerden, lieten ook zij hun haar groeien. Langer haar werd de mode. En vrouwen vonden het aantrekkelijk bij mannen, omdat het trendy was.

In de periodes dat stoppel- en volle baarden zeldzamer waren, werden ze aantrekkelijker gevonden door vrouwen. En andersom, toen iedereen een volle baard had en gladgeschoren gezichten zeldzaam werden, werd een clean shave aantrekkelijk. Volgens onderzoek vinden vrouwen gezichtshaar het aantrekkelijkst als het zeldzaam is.

Baard of geen baard

Een baard laten staan of niet? Dat is waarschijnlijk de meestgestelde vraag wanneer mannen in de spiegel kijken. Natuurlijk gaat het niet alleen om wat vrouwen ervan vinden en of het aantrekkelijk is voor de vrouwelijke toeschouwer, maar het is wel onderdeel van de overweging die mannen maken. Want ja, mannen zien er nu eenmaal graag aantrekkelijk uit voor het andere geslacht – ongeacht of ze single of bezet zijn.

Wat in het voordeel van ‘laten staan’ spreekt is dat als de baard niet het gewenste effect heeft je gezicht met één scheerbeurt weer teruggebracht kan worden naar z’n oude staat. Of je dat zou moeten willen is een andere vraag, want in het laatste onderzoek naar behaarde gezichten komt dit naar voren: baarden zijn in.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Onderzoekers van de University of Queensland vroegen 919 vrouwen om hun mening over de aantrekkelijkheid van verschillende mannelijke gezichten die varieerden in de beharing. De vrouwen mochten 30 afbeeldingen van mannen bekijken die met en zonder baard waren gefotografeerd. Ze mochten de mannen beoordelen op hun aantrekkelijkheid en of ze vooral aantrekkelijk zijn voor een kortetermijnrelatie of voor een langdurige relatie.

Meer beharing, meer kansen op paring?

De resultaten van het onderzoek waren duidelijk: hoe meer gezichtshaar, hoe aantrekkelijker de mannen bleken te zijn. Mannen met een baard – en een mannelijker uiterlijk – werden als aantrekkelijker beoordeeld, vooral voor langdurige relaties. Waarom vrouwen deze mannen als aantrekkelijker bestempelen?

De onderzoekers denken dat mannelijke gezichten er voor vrouwen op wijzen dat de man sociaal dominanter en fysiek sterker is. Het gezichtshaar kan de mannelijke eigenschappen versterken, terwijl de minder aantrekkelijke gezichtsgebieden worden verborgen door de baard. Maar niet alle vrouwen houden van een baard.

Vrouwen die niet van baarden houden

De voorkeur voor gezichtshaar is niet zwart-wit. Wat sommige vrouwen als aantrekkelijk kunnen zien, kunnen anderen beschouwen als afschuwelijk. Dat blijkt namelijk uit hetzelfde onderzoek, waarin duidelijk werd dat niet alle vrouwen een voorliefde hebben voor harige gezichten. Waarom deze vrouwen een hekel hadden aan mannen met een baard? Voor hen staat het gelijk aan een potentieel risico.

Het bleek dat deze vrouwen bang waren voor parasieten in het haar of op de huid. De mannen met een baard zijn dus minder aantrekkelijk omdat ze potentieel teken, insecten en luizen met zich meedragen in het baardgebied. Met andere woorden: vrouwen die een afkeer hebben van deze parasieten zullen baarden minder aantrekkelijk vinden, omdat ze denken dat het de perfecte schuilplaats is.

Uiteindelijk komt de liefde of walging voor gezichtsbeharing neer op één ding: het verschilt per persoon. Vraag het aan verschillende vrouwen en je krijgt verschillende antwoorden. De één kan het interpreteren als een signaal dat de man onverzorgd is, de ander kan als de ultieme vorm van mannelijkheid beschouwen. Dus of je nu wel of geen baard neemt: sommige vrouwen zullen het leuk vinden, anderen niet.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie