Vinylly: de Spotify datingapp die matcht op basis van je muzieksmaak

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Swipen, matchen en chatten kan soms een eindeloos durende ervaring zijn met niets anders dan teleurstellende ervaringen. Want als de nadruk volledig op het uiterlijk ligt, dan vergeten we soms waar het echt om gaat: of iemand bij je past.

Gepolijste foto’s met beauty-filters geven nu eenmaal nauwelijks inzicht in wie de persoon is achter dat strakgetrokken gezicht. Wat dat wel doet? De Spotify-keuzes die zij maken, althans, dat is hoe een nieuwe datingapp erover denkt. Vinylly is een datingapp die matches maakt op basis van Spotify-data en muzieksmaak.

Hoe Vinylly werkt

In het kort is Vinylly een datingapp zoals alle anderen. Er is alleen een twist: de potentiële kandidaten zijn gebaseerd op hoe goed je Spotify-gegevens overeenkomen met die van anderen. Het proces begint met een aanmelding waarna je je Spotify-account toevoegt aan je profiel. Op basis van de accountgegevens kan het algoritme kandidaten voorstellen die overeenkomen met je eigen streaminggewoonten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voor het geval dat het niet overduidelijk is; je hebt dus een Spotify-account nodig om het te gebruiken. De koppeling met Spotify zorgt er vervolgens voor dat de app automatisch allerlei data uit je account kan halen om op basis daarvan kandidaten voor te stellen in de datingapp. Maar hoewel de muzieksmaak dan overeenkomst, zal dat niet snel gelden voor andere belangrijke kenmerken, zoals locatie en religie.

Als gebruiker van Vinylly kun je ook luisteren naar de recente nummers en afspeellijsten van je matches. Het helpt je om te bepalen waarop jullie overeenkomen, maar ook het is een een hulpmiddel voor het ontdekken van nieuwe muziek.

Muziek verbindt

Rachel Van Nortwick, oprichter van Vinylly: “Ik maakte al vanaf jonge leeftijd contact met muziek – aanvankelijk luisterde ik veel naar harde muziek op mijn kamer om mijn ouders uit te dagen. Toen ik wat ouder werd, realiseerde ik me hoe leuk ik het vond om bands te ontdekken. En daarna welke bands die bands hadden beïnvloed en ga zo maar door”, zegt ze tegen NYLON. “Als ik vandaag livemuziek zie, voel ik de verbinding met de mensen om me heen.”

Van Nortwick zag de sterke behoefte van miljoenen muziekliefhebbers zoals zij om meer te willen van een datingapp dan oppervlakkige appgesprekken. Zij wilde dat gat in de datingmarkt overbruggen, omdat muziek een deel is van wie ze zijn – of het nu gaat om een diehard fan van een bepaalde band, een audiofiel of iemand die een maatje zoekt om mee te nemen naar concerten.

vinylly app

Muziek vertelt wie je bent

“De wetenschap toont aan dat er een verband is tussen muziek en iemands gemoedstoestand en hoe muzieksmaak bepaalde persoonlijkheidskenmerken kan aansturen”, legt ze uit. “Muziek bespreken is een manier om te zeggen ‘vertel me wie je bent zonder me te vertellen wie je bent’. Met Vinylly gebruiken we je muziekstreaminggegevens om nog een stap verder te gaan.”

Hoewel de app nog niet in Nederland beschikbaar is, was Vinylly al in 2020 beschikbaar in de Amerikaanse appstore van Apple. En dit jaar heeft het nu ook de Android-versie klaar, zodat ook Android-gebruikers zich kunnen laten matchen op basis van hun muzieksmaak. Of de datingapp later in Nederland beschikbaar zal zijn, is nu nog onbekend.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie