Home Dating apps ‘Veeleisende vrouwen zijn rode vlag op datingapps’

‘Veeleisende vrouwen zijn rode vlag op datingapps’

2 minuten leestijd
0
rode vlaggen

Voor mannen op datingapps zijn veeleisende vrouwen een rode vlag. Dat ontdekte Lisa Portolan van de Western Sydney University toen ze onderzoek deed naar datingapps.

In haar onderzoek naar datingapps ontdekte ze dat mannen zichzelf vooral willen presenteren als knap en gespierd in hun profielfoto’s – sommigen zelfs gebruind – om meer likes en matches te krijgen. Vrouwen daarentegen doen juist het tegenovergestelde zodat ze niet overkomen als ‘high maintenance’.

Niet ‘high maintenance’

Als we het over een veeleisende vrouw hebben, dan wordt al snel de term ‘high maintenance’ gebezigd. In de volksmond bedoelen we daar een vrouw mee die veel aandacht vraagt en sterk de nadruk legt op haar image en wensen. In het meest extreme geval verwacht ze dat iedereen om haar heen zich schikt naar wat zij wil.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

“Het verwijst meestal naar een vrouw die veel waarde hecht aan haar persoonlijke imago, wensen of behoeften”, zegt Portolan. “Vaak geuit in de context van daten, impliceert dit dat de vrouw in kwestie te veel onderhoud vergt; een makkelijkere, meer normale partner zou de voorkeur hebben.”

Uit het onderzoek van Portolan, waarin ze gebruikers van datingapps interviewde, blijkt dat vrouwen zich vooral willen presenteren als ‘niet veeleisend’. De vrouwen in haar onderzoek probeerden zichzelf meer te presenteren als ‘mooi’ maar ‘herkenbaar’.

Waarom ze dat doen? Ze willen een potentiële match niet intimideren door middel van de foto’s en hun gedrag op die foto’s, zeiden de vrouwen uit het onderzoek. Zoals een vrouwelijke deelnemer aangaf, verwacht een veeleisende vrouw te veel. En dat is juist het beeld dat de vrouwen willen vermijden op datingapps.

Balanceren tussen aantrekkelijk en makkelijk

Volgens Portolan is de anti-high-maintenance look een kwestie van balanceren geworden voor vrouwen. Enerzijds proberen ze zichzelf aantrekkelijk te maken op datingapps, maar niet te veel om het stempel ‘veeleisend’ te krijgen. Of zoals een van de ondervraagden het zegt:

“Mijn alledaagse look is een oversized T-shirt en zeer comfortabele kleding, maar op mijn profiel is er de festivalfoto waarop ik duidelijk opgemaakt ben en er zijn twee andere foto’s waar ik met vrienden ben […] Ik voelde wel de druk waarbij je er op zijn minst mooi moet uitzien, maar tegelijkertijd moet je er wel herkenbaar uitzien. Zodat mensen tegelijkertijd niet te geïntimideerd zijn om je te benaderen.”

“Er is een druk om er vriendelijk genoeg uit te zien, maar mooi genoeg, maar tegelijk niet te vriendelijk. Het is een rare balans.”

Portolan zegt dat de vrouwen die zij sprak zichzelf moesten portretteren als van nature mooi, capabel, geen hoge verwachtingen, grappig en vooral gemakkelijk in de omgang. “Alles om het comfort van een man te garanderen”, aldus Portolan.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…