Home Algemeen Single, 30+ en vrouw? Chinese bedrijven geven deze vrouwen ‘datingverlof’

Single, 30+ en vrouw? Chinese bedrijven geven deze vrouwen ‘datingverlof’

2 minuten leestijd
0
China liefde

China maakt zich klaar voor het Lentefeest, de belangrijkste feestdag in het Aziatische land. Gevierd met draken- en leeuwendansen is het een periode waarin iedereen bij familie op bezoek gaat. Miljoenen werknemers hebben een week vakantie om naar andere delen van het land en terug te kunnen reizen.

Twee grote Chinese bedrijven geven een deel van de werknemers nu een week extra vrij, om naar huis te gaan en te daten. De bedrijven geven single vrouwen van ouder dan 30 jaar acht extra dagen de tijd om liefde te vinden, zo meldt SCMP. Het is een initiatief om een dalende huwelijkstrend tegen te gaan, maar of dit het verschil gaat maken?

Shengnu?

Single vrouwen in hun twintiger en vroege dertiger jaren worden beschouwd als ‘overgebleven vrouwen’ of shengnu, zoals ze deze vrouwen in China noemen. Volgens oude traditionele opvattingen in het land zijn de single 30+ vrouwen minder aantrekkelijk voor mannen, als ze op deze leeftijd nog niet getrouwd zijn.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

In Nederland kijkt niemand er meer van op als een vrouw haar carrière voorrang geeft, maar in China denken ze daar heel anders over. Tenminste, de Chinezen met een traditionele interpretatie van een gelukkig leven en het huwelijk. Het feit dat er zelfs een eigen term voor deze “ongewilde” vrouwen is zegt eigenlijk al hoe breed deze mening gedeeld wordt.

Een dalende trend

Ook in China heeft de veranderende economie geleid tot een groeiend aantal Chinese vrouwen die zich op hun loopbaan concentreren en ervoor kiezen later te trouwen, of voor altijd single te blijven. China’s huwelijkscijfer is sinds 2013 elk jaar gedaald, volgens The Telegraph, waardoor geschat wordt dat er nu ongeveer 200 miljoen singles zijn in het land met de meeste inwoners ter wereld. Een vergelijkbare trend is bovendien zichtbaar in meer Aziatische landen. Bijvoorbeeld, in Japan heeft 70 procent van de millennials geen relatie.

De twee Chinese bedrijven willen met de extra vakantiedagen een voorbeeld stellen voor andere bedrijven, om vrouwelijke werknemers die nog niet getrouwd zijn meer kansen op een gelukkig leven te bieden. De beslissing van de bedrijven om ‘datingverlof’ aan te bieden werd met enthousiasme ontvangen door de werknemers, zo zegt HRM manager van één van de bedrijven Huang Lei.

“De verhouding tussen mannen en vrouwen in ons bedrijf is ongeveer hetzelfde,” zegt Huang. “Maar vrouwelijke werknemers werken meestal in interne functionele afdelingen en sommige zijn showartiesten. Daarom hebben sommige vrouwelijke medewerkers minder contact met de buitenwereld. We hopen door vrouwelijke medewerkers meer vrij te geven, hen meer tijd en kansen te geven om in contact te komen met het andere geslacht.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Milieubewuste match: ‘Klimaatverandering steeds belangrijker voor singles’

Wil je de toekomstige generaties niet opzadelen met de gevolgen van hoe wij nu leven? De u…