Seksuele openingszinnen op datingapps, vooral niet gewaardeerd door vrouwen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
3 minuten leestijd

Datingapps stellen je in staat om potentiële partners te ontmoeten die je anders misschien nooit zou tegenkomen. Het brengt nieuwe mensen binnen handbereik door alleen maar een app te downloaden. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De keerzijde van online daten is misschien zelfs donkerder dan je zou verwachten.

Onderzoek heeft aangetoond dat online daten kan leiden tot negatieve date-ervaringen en seksuele intimidatie. En vaak gebeurt dit via seksueel getinte berichten. Deze berichten kunnen de voordelen van online dating tenietdoen. Het leek onderzoekers daarom een goed idee om deze berichten eens onder de loep te nemen. Wat vinden mensen er nu eigenlijk van als ze een seksueel getinte openingszin ontvangen op een datingapp? En reageren vrouwen er anders op dan mannen?

De recente studie, gepubliceerd in Personal Relationships, zegt dat traditionele openingszinnen beter worden ontvangen dan seksueel expliciete berichten. Een meerderheid van de gebruikers reageert negatief op seksuele openingsberichten, ondanks het feit dat sommige gebruikers wel positief reageren. Toch zijn de reacties op seksuele berichten afhankelijk van verschillende factoren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe ging de studie in zijn werk?

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door twee onderzoekers van Amerikaanse universiteiten, werden 275 studenten (18 t/m 29 jaar) ondervraagd. De deelnemers vulden vragenlijsten in waarin ze aangaven welke reden ze hadden om een datingapp te gebruiken en hun ervaringen met deze apps.

Nadat ze de vragenlijst hadden ingevuld, werd hen gevraagd zich voor te stellen dat ze een match hadden met een potentiële partner. In het scenario zouden ze bericht van deze persoon ontvangen. Ze kregen óf een traditioneel bericht (een begroeting en een vraag om een gesprek te stimuleren) óf een seksueel getint bericht. Aansluitend kregen de deelnemers meer vragen hierover.

Wat waren de resultaten?

Uit het onderzoek blijkt dat het ontvangen van een seksueel getint bericht als openingszin als meer onverwacht en negatiever wordt ervaren dan een traditionele begroeting. Dit zegt dat seksuele berichten niet goed worden ontvangen en negatieve gevolgen kan hebben voor degene die het bericht verstuurd. Dit effect verschilde echter per geslacht en per reden voor het gebruik van datingapps.

Hoewel zowel vrouwen als mannen de ontvangst van een seksueel bericht als negatief beschouwden, waren het vooral de vrouwen die het als negatiever beoordeelden. Meer dan mannen dus, wat op zich niet verrassend is. Daarnaast vinden deelnemers die datingapps gebruiken om een langdurige relatie te zoeken seksuele berichten minder leuk dan degenen die op zoek zijn naar casual seks. Wederom niet onlogisch.

Het komt erop neer dat seksuele openingszinnen over het algemeen niet goed werken. Ze worden door vrouwen én door mannen als negatiever bestempeld dan een traditionele openingszin. Of zoals de onderzoekers het zeggen: ‘Het schendt de verwachtingen van de ontvangers op een negatieve manier’.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie