Roken is afknapper op datingapps: ‘Drie keer meer kans om single te blijven’

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Voor veel mannen en vrouwen op datingapps is roken een dealbreaker. Sommigen gaan zelfs zo ver om te zeggen dat ze nooit een roker zullen daten – ongeacht alle kwaliteiten die deze persoon met zich meebrengt. Maar hoeveel singles swipen werkelijk naar links als ze zien dat hun potentiële partner rookt? Dat is wat een recente studie heeft onderzocht.

Roken in het algemeen is in populariteit afgenomen, maar geldt dat ook voor rokers? Zijn rokende singles minder populair dan degenen die nooit een peuk opsteken? Niet-rokers zijn daar duidelijk over. Nieuw onderzoek van nicotinezakjesmerk ZYN onder 2.000 niet-rokers wijst namelijk uit dat 38 procent van hen een ​​potentiële partner zou afwijzen als ze deze zien roken of vapen in hun profiel. Singles die roken hebben meer kans om single te blijven, volgens de studie.

Roken en vapen als dealbreakers

Niet-rokende mannen lijken er een iets groter probleem mee te hebben dan vrouwen. 42 procent van de mannen wijst een rokende kandidaat af vergeleken met 36 procent van de vrouwen. Wanneer een potentiële partner zichtbaar aan het vapen is op het datingprofiel wijst 38 procent van de mannen dit af ten opzichte van 33 procent van de vrouwen. Zowel mannen als vrouwen zijn het erover eens dat shag het minst aantrekkelijk is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Omdat singles weten dat roken in veel gevallen niet gewenst is, gaf een kwart van de ondervraagden toe dat ze weleens over de rookgewoonten hebben gelogen op hun datingprofiel. Aan de kant van de niet-rokers heeft 27 procent van de ondervraagden weleens een date ingekort omdat de ander aan het roken was.

Verder wordt uit het onderzoek duidelijk dat twee derde het erg onbeleefd vindt als hun date begint te roken zonder eerst om toestemming te vragen. 32 procent vindt dit walgelijk en 26 procent irriteert zich eraan. Twee op de drie niet-rokers gaat niet op een tweede date als hun date rookte tijdens de eerste ontmoeting.

Meer dan een derde zegt ook dat de geur van sigaretten op een date een grote afknapper is. Die geur is een nog groter probleem als er gekust mag worden, want het liefst vermijden niet-rokers de adem van rokers. Meer dan de helft van de ondervraagden ontwijkt een afscheidskus als hun date heeft gerookt.

Niet het enige onderzoek

Ondanks dat een onderzoek van een nicotinezakjesmerk niet de meest betrouwbare informatie oplevert, dergelijke onderzoeken zijn immers vaak volledig gericht op de merkpubliciteit, tonen verschillende onderzoeken aan dat rokers minder populair zijn als datepartners.

Uit onderzoek van I&O Research bleek niet lang geleden dat roken onder een groot deel van de Nederlandse jongeren geen goed imago heeft. Een meerderheid van hen heeft liever geen relatie (85%) of seks (66%) met iemand die rookt. Het zijn echter niet alleen jongeren die de voorkeur geven aan een relatie met iemand die niet rookt – het geldt voor elke leeftijdsgroep.

In een ander, wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse Ball State University van een aantal jaren geleden ontdekten de onderzoekers dat rokers minder aantrekkelijk zijn dan niet-rokers. Volgens het onderzoek worden rokers als minder gezond beschouwd, minder gewild als datingpartner en zijn ze minder aantrekkelijk tijdens het roken. Vooral niet-rokers reageren negatief op het rookgedrag, omdat ze rokers ook nog ‘minder sexy, minder vrouwelijk, minder verfijnd, minder mannelijk en minder volwassen’ vinden.

Volgens onderzoek van datingapp Hinge worden mannen die zichzelf identificeren als ‘roker’ in 89 procent van de gevallen afgewezen. Daarmee hebben rokende mannen 61 procent meer kans om afgewezen te worden dan hun rookvrije tegenhangers. Kortom, roken is dus niet alleen schadelijk voor je gezondheid, het is ook dodelijk voor je kansen op datingapps.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie