Home Liefde 8 redenen waarom hij (nog) niet “Ik hou van jou” zegt

8 redenen waarom hij (nog) niet “Ik hou van jou” zegt

4 minuten leestijd
0
liefde vraag

Verliefd worden en van iemand gaan houden is één ding, het daadwerkelijk tegen de ander zeggen iets heel anders. Want hoe zeker je ook bent over je eigen gevoelens, je weet nooit helemaal zeker of deze gevoelens wederzijds zijn. Wat dat betreft is het uitspreken van de vier magische liefdeswoorden als een blinde sprong van een flat: staat er een luchtkussen voor je klaar die je opvangt of val je ten aarde?

Voor de eerste keer ‘ik hou van je’ zeggen, is een make or break moment: zet je jezelf voor schut door te vertellen wat je voor hem voelt of worden je gevoelens bevestigd doordat hij het tegen je terugzegt? Het is zo kwetsbaar dat ermee wachten logischer lijkt dan het te vertellen. En daarom wacht je tot hij het eerst zegt, alleen gebeurt dat maar niet.

Wachten tot die woorden van liefde uit zijn mond komen rollen, kan als een eeuwigheid aanvoelen. Je bent hoteldebotel op je man, maar als hij zijn gevoelens voor jou nog niet heeft uitgesproken kan dit je tegenhouden om jezelf volledig te investeren in de relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Waarom hij het nog niet heeft gezegd? Daar zal hij vast een goede reden voor hebben. Maar welke? Dit zijn een aantal redenen waarom hij nog niet ‘Ik hou van jou’ zegt.

1. Hij vindt het een belangrijke boodschap

Sommige dingen hoor je alleen te zeggen als je het ook echt meent. “Ik hou van je” is er één van. Veel mannen zijn van mening dat ze de uitdrukking van liefde moeten bewaren voor een speciaal moment in hun relatie. Niet na één maand, twee of drie maanden: er zijn legio mannen die vinden dat het niet ‘nonchalant gebruikt mag worden’. En daarom zou hij er nog mee kunnen wachten totdat de tijd rijp is.

2. Hij is doodsbang om opnieuw afgewezen te worden

Mannen die niet over hun gevoelens kunnen praten: we kennen het cliché allemaal. Maar wat daarmee vergeten wordt, is dat mannen dus wél gevoelens hebben. Net als vrouwen hebben mannen harten die gebroken kunnen worden. En die van hem is misschien wel zo gebroken geweest, dat hij deze keer wat minder hard van stapel loopt.

Na wat hij heeft meegemaakt, zou je misschien zelfs blij moeten zijn dat hij zich openstelt voor liefde. Het duurt alleen wat langer voordat hij zover is.

man vrouw

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

3. Het is te vroeg

Hoe kun je van iemand houden als je elkaar nog maar twee weken kent? Je bent weliswaar nog nooit zo intens verliefd geweest, maar hou je ook écht van de ander? En kan de ander wel van je houden als je nog niet eens het achterste van je tong hebt laten zien? De meningen verschillen over wanneer je “Ik hou van jou” mag zeggen.

Jij bent misschien van mening dat hij het wel een keer tegen je mag zeggen, alleen denkt hij daar heel anders over. Voor hem is het nog te vroeg, los van wat hij op dit moment voor jou voelt.

4. Hij is emotioneel onbereikbaar

Sommige mannen kunnen het van nature, anderen helemaal niet: praten over hun gevoelens. Waar ze mee zitten, wat hun dwars zit, waar ze mee bezig zijn; niemand weet het, omdat het delen en ontvangen van gevoelens niet natuurlijk is voor hen. Dit betekent niet meteen dat hij een emotionele robot is die je nooit zal vertellen dat hij van je houdt, maar op dit moment is hij dan gewoon nog niet zover.

Gaat het al een hele lange tijd zo? Dan zouden de alarmbellen wel een keer moeten afgaan, want dan is hij misschien niet alleen emotioneel onbeschikbaar, maar ook onbeschikbaar als partner.

5. Het is nog niet het goede moment

Mannen en vrouwen gaan anders om met de dingen die gebeuren in het leven. Waar vrouwen vaker met de stroom mee zwemmen, willen mannen eerst de bruggen bouwen voordat ze gaan zwemmen. Hij wil eerst zijn opleiding afronden voordat hij wil samenwonen. Hij wil eerst die nieuwe baan hebben, voordat hij iets serieus met je begint. Hij wil dat hij z’n sh*t voor elkaar heeft, voordat hij er klaar voor is om het tegen je te zeggen.

Tegelijkertijd is dat ook meteen de crux: sommige mannen hebben hun leven nooit op orde. Ze maken niets af, leven zonder plan en zeggen uiteindelijk nooit dat ze van je houden.

6. Hij weet het niet

Hij vindt je leuk, maar of hij ook van je houdt? Als je het hem vraagt, dan weet hij het niet. Is dit liefde? Wat is ‘houden van’ eigenlijk in de meest pure definitie van liefde? Sommige mannen denken te veel na en benaderen de ultieme liefdesvraag misschien iets té filosofisch. Om voor de hand liggende redenen zijn mannen met weinig relatie-ervaring nogal onzeker over het gebruik van de ‘ik hou van je’-woorden. Komt dit je bekend voor? Geef hem dan de ruimte om het voor zichzelf uit te vogelen.

antenne hart

7. Hij denkt dat je het al “weet”

Alsof je een interne liefdes-antenne hebt die alle onzichtbare liefdessignalen opvangt, denken sommige mannen dat het niet gezegd hoeft te worden. Hij gaat ervan uit dat je het al “weet”. En ergens zit daar wel een kern van waarheid in, omdat daden luider spreken dan woorden. Maar als je het graag wilt horen, dan voelt dat toch niet hetzelfde. Het enige dat hij nodig heeft om de woorden uit te spreken, is een welgemeende hint dat je hem bepaalde woorden weleens zou willen horen zeggen.

8. Hij is niet verliefd op jou

Hiermee komen we uit bij de reden waar je al bang voor was: hij houdt niet van jou. Natuurlijk kan hij je lief vinden, sexy, aardig en leuk. Alleen is dat niet genoeg om hem verliefd op je te maken. Hij wil het misschien wel, hij probeert het, maar soms is de klik niet sterk genoeg.

Zelfs als het goed gaat in de relatie, is er dus geen garantie dat hij verliefd op je zal worden en zal zeggen dat hij van je houdt. En dan is het de vraag: blijf je vasthouden aan de hoop dat het verandert of neem je afstand?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Mannen zeggen eerder ‘ik hou van jou’ dan vrouwen, volgens onderzoek

Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Al tijdens de eerste ontmoeting we…