Na een lange werkdag zijn we allemaal geneigd om uren voor de televisie te hangen, te Netflixen of onze aandacht enkel en alleen op onze telefoon te richten. Daar waar we ons een paar decennia geleden nog prima samen wisten te vermaken met gezelschapspelletjes, is dat tegenwoordig niet meer gebruikelijk.
Mis je dat gezellige gevoel van samen een spelletje doen? Of heb je een avondje met vrienden gepland en wil je wel eens wat anders dan alleen maar voor de buis hangen? En wil je op een regenachtige dag iets leuks te doen hebben met je nieuwe liefde? Er zijn tal van leuke spelletjes die je kunt doen om eens heerlijk offline te zijn.
8 populaire vragenspellen
We hebben een aantal spelletjes voor je op een rijtje gezet waarbij het stellen van vragen centraal staat. Sommige spellen ken je misschien al. Maar zo niet, dan wordt het tijd om te ontdekken wat voor vermaak het spel in kwestie je kan bieden. Het grote voordeel van een gezelschapsspel is dat je ook echt, de naam zegt het natuurlijk al, samen wat gezelligs doet.
1. Truth or Dare
Het eerste vragenspel dat we noemen is Truth or Dare. Bij dit vragenspel krijg je de keuze om een vraag eerlijk te beantwoord of een opdracht uit te voeren. In Nederland staat dit spel ook wel bekend onder de naam Doen, Durven of de Waarheid. Truth or Dare kun je met een kleine groep vrienden spelen, maar ook alleen met je partner.
Degene die aan de beurt is, kiest vooraf voor een vraag naar waarheid beantwoorden (Truth) of een opdracht doen (Dare). Dit laatste is natuurlijk niet vrijblijvend, want als je aan het spel deelneemt, moet je de opdracht ook daadwerkelijk uitvoeren. Aan de Nederlandse versie is het kopje Durven toegevoegd. Bij Durven heb je de keuze om de opdracht uit te voeren, maar dat hoeft niet.
Kijk altijd goed wie er mee doet en dwing mensen nooit tot gevaarlijke of vervelende dingen. Het doel is dat het gezellig en spannend is, maar nooit om anderen te kwetsen. Ga dus niet te ver met het spel, maar houd het veilig en leuk, zodat iedereen ervan kan genieten. Niet iedereen zal even gecharmeerd van het spel zijn, maar het kan wel leuk worden als je allemaal meedoet en het netjes en beschaafd houdt.
2. Never Have I Ever
Misschien heb je er nog nooit van het spel gehoord, maar Never Have I Ever staat garant voor een avondje met veel spanning en vermaak. Het spel kun je doen met je partner maar ook met een (intieme) vriendengroep. Bij dit spel, dat in het Nederlands bekend is onder de naam ‘Nooit heb ik Ooit’, is het de bedoeling dat je een antwoord geeft op een bepaalde vraag die een ander je stelt.
Feitelijk is het niet eens een echte vraag, want de ander begint het spel door iets te noemen dat hij of zij nooit of ooit wel eens gedaan heeft. Hierop mag jij dan reageren en kom je steeds meer over elkaar te weten. Het kan daarom ook een prima spel zijn om samen met je date te doen.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
Ga niet over de grenzen van anderen heen om het spel gezellig te houden. Beledig ook niemand met wat ze zeggen. Het is bedoeld voor de plezier, niet om anderen af te kraken. Hebben mensen wat gezegd, gedaan of toegegeven dat eigenlijk niet door de beugel kan? Maak daar achteraf geen misbruik van door ze ermee te confronteren, maar houd dit voor jezelf. Leg zelf ook niets uit als je daar geen zin in hebt of het te ver vindt gaan. En indien je de volwassen versie speelt: zorg ervoor dat er geen minderjarigen aanwezig zijn.
3. Zou je liever
Zou je liever is een spel met verschillende vragen die je kunt stellen aan je date, partner of aan je vrienden. Met deze Zou je liever-vragen kom je sneller dingen over een ander te weten waar je anders misschien niet achter zou komen. Je noemt bij de vragen van dit spel twee verschillende dingen waaruit degene die de vraag beantwoordt kan kiezen.
Het is belangrijk dat je het spel leuk houdt en er niemand mee kwetst. Als iemand niet wil of kan kiezen, ga dan niet daarop door en stel een andere vraag want je wilt mensen niet afschrikken. Speel het spel alleen met mensen die je vertrouwt, zodat zij achteraf geen misbruik maken van de antwoorden die jij gegeven hebt.
4. 21 vragen
De naam van het spel zegt het eigenlijk al: je stelt 21 vragen aan de ander die hij of zij moet beantwoorden. Je stelt bij dit spel vragen om meer over elkaar te weten te komen. Het spel speel je met zijn tweetjes en kun je bijvoorbeeld doen met een collega, je date of je partner. Door speciale of heel specifieke vragen te stellen, kom je het snelste veel over de ander te weten.
Ook voor dit spel geldt dat het belangrijkste doel is om het leuk te houden en de ander beter te leren kennen. Als degene waarmee je het spel speelt, geen antwoord wil geven op een bepaalde vraag, laat het dan voor wat het is en dring niet aan. Houd het gezellig en stel geen vervelende of mogelijk beledigende vragen aan de ander. Amusement gegarandeerd als je leuke vragen stelt en dito antwoorden krijgt.
5. This or That
Bij het spel This or That stel je de andere deelnemers vragen waarbij ze een keus moeten maken uit twee dingen. Oftewel: je geeft ze een dilemma om uit te kiezen. Zo leer je je date, partner of collega beter kennen en het is ook nog eens leuk om te doen. Online vind je tal van This or That-vragen die je gebruiken kunt maar je mag ze natuurlijk ook zelf verzinnen.
Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: Kat of hond? Wijn of fris? Vlees of vis? en zo zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken. Soms is kiezen moeilijk voor mensen en vinden ze beide opties leuk of lekker. Niks mis mee want ook daarmee kom je van alles over de ander te weten.
6. Triviant
Een gegarandeerd leuke avond met vrienden heb je als je een spelletje Triviant (Trivial Pursuit) doet. Met dit spel test je de kennis van je vrienden of partner en mag je antwoord geven op allerlei verschillende vragen in diverse categorieën. Dit spel kun je met het hele gezin doen en er zijn vragen over verschillende thema’s te koop en ook voor verschillende leeftijden en interesses.
Het spel kan ook altijd uitgebreid worden met extra vragen. Het doel is om in elke categorie een vraag goed te beantwoorden en als je je rondje vol hebt met losse schijfjes, ben je de winnaar.
7. Twee waarheden en een leugen
Laat iemand twee waarheden en een leugen vertellen bij dit spel waarna de andere deelnemers kunnen beoordelen wat er wel en wat er niet waar is aan het verhaal. Zo leer je andere mensen ook beter kennen en kun je veel plezier hebben door de andere deelnemers speciale dingen te laten bedenken en te vertellen. Zo kom je nog eens verrassende zaken die je wellicht niet had verwacht bij de ander te weten.
8. Wie zou het eerst
Dit gezelschapsspel staat in het Engels bekend onder de naam ‘Most likely to’. Je stelt bij dit spel – dat je met een groep speelt – vragen aan de groep, waarbij iedereen die aan de vraag kan voldoen, zijn hand mag opsteken. Elke vraag begin met ‘Wie zou het eerst‘.
Wie zou bijvoorbeeld het eerste zijn om een dier te helpen in nood? Wie zou het eerste een wildvreemde op straat aanspreken? Wie zou het eerste in het water springen met zijn kleren nog aan? Zo zijn er heel veel vragen te bedenken voor je vriendengroep. Als je op veel vragen bevestigend kunt antwoorden, krijg je punten en degene met de meeste punten wint het spel.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.