Wat onderzoeken zeggen over de populairste seksstandjes in Nederland

Redactie
Door Redactie
6 minuten leestijd

Het maakt niet uit of je nu al jaren een relatie hebt of jezelf beschikbaar stelt in de datingscene: we hebben allemaal onze favoriete standjes. Sommigen van ons houden van de oude, vertrouwde standjes, terwijl anderen voor de meer kinkyer versies gaan. Afhankelijk van je lenigheid en gewicht kan het een atletisch Kamasutra-standje zijn of een klassiek en comfortabel standje zoals doggystyle.

Dankzij het internet hoeven we niet eens meer het Kamasutra-boek open te slaan om een nieuw standje te ontdekken. Een snelle zoektocht op het internet levert een schat aan informatie op met uitgebreide beschrijvingen van standjes, uitlegvideo’s en afbeeldingen waarop elk denkbaar standje wordt afgebeeld. We hebben daardoor heel veel standjes om uit te kiezen.

Maar betekent dit ook dat mensen hun seksrepertoire hebben uitgebreid? Heeft de missionpositie aan populariteit ingeleverd? En wat zijn nu de populairste standjes? We vertellen je er meer over.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Het populairste standje

Laten we om te beginnen eerst even duidelijk maken dat er geen officiële Nederlandse onderzoeken zijn uitgevoerd naar de favoriete seksstandjes van Nederlanders. Zelfs het expertisecentrum seksualiteit Rutgers heeft er nog geen onderzoek naar gedaan, terwijl ze onderhand al bijna alles weten over onze sekslevens. En ook kan Sense, voor al je vragen over seks, geen antwoord geven op de vraag wat nu het favoriete standje van Nederland is.

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing uit Nederland hebben we echter wel een ander onderzoek gevonden. In 2016 ondervroeg DrEd, een online dokter die nu onder de naam ZAVA door het leven gaat, meer dan 2.000 mensen in de VS, het VK en Europa. Al deze deelnemers gaven hun favoriete standjes door en de digitale dokter mocht het vervolgens allemaal analyseren.

Toen ze naar de favoriete seksstandjes van de deelnemers keken, ontdekten ze dat 35,1 procent van hen de voorkeur gaf aan doggystyle. De missionarispositie was de tweede favoriet met bijna 22,5 procent van de ondervraagden die deze sekspositie koos. Om de top drie standjes af te sluiten gaf 19,4 procent van de deelnemers aan een voorkeur te hebben voor de cowgirl – die met de vrouw bovenop, man onderop. De andere standjes die genoemd werden, maar aanzienlijk minder vaak geliefd zijn:

 1. Benen omhoog houden: 4,3%
 2. 69: 4,3%
 3. Lepeltje-lepeltje: 4,1%
 4. Reverse cowgirl: 4,3%
 5. Oraal: 3,2%
 6. Anaal: 2,1%
 7. Op tafel: 1,2%

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Seksuele voorkeuren zijn niet hetzelfde voor mannen en vrouwen. Wat goed voelt – of lastig of fantastisch – kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de houding en wie de touwtjes in handen heeft. Ondanks dit algemene feitje lijkt het er wel op dat beide geslachten het eens zijn over hun favoriete standje.

Zowel voor mannen als voor vrouwen is doggystyle hun favoriete standje. Mannen hebben echter wat meer een voorkeur voor de cowgirl-positie, terwijl vrouwen de missionairishouding als hun tweede favoriet kiezen. De gedeelde eigenschap van beide standjes is wel dat de sekspartners elkaar kunnen bekijken tijdens de seksuele handeling, wat kan helpen een diepere, meer emotionele band te creëren tijdens de daad.

Favoriete standje van Nederland

Door de favoriete seksposities per land uit te splitsen, ontdekten ze ook dat doggystyle vooral populair was in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Roemenië en de Verenigde Staten. De cowgirl was populair in Italië, Zwitserland en België, terwijl de benen omhoog houden een favoriet standje was in Hongarije en Portugal. Alleen Polen noemde lepeltje-lepeltje als de voorkeurspositie.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

En hoe zit het dan met Nederland, denk je nu? Nou, Nederlanders hebben een andere voorkeur. Nederland is het enige land waar de missionarishouding het populairst is. In geen enkel ander land die deelnam aan het onderzoek was de missionarispositie zo populair als in Nederland.

Wat wetenschappelijk onderzoek zegt

Omdat het aantal wetenschappelijke studies naar seksstandjes nogal beperkt is, besloten onderzoekers van de Charles University in Tsjechië daar eens goed onderzoek naar te doen. Om erachter te komen wat de populairste standjes zijn, kregen 11.225 mannen en 9.813 vrouwen een lijst met 13 seksstandjes voorgelegd. Bij elk standje mochten zij aangeven hoe vaak ze deze uitvoerden en hoeveel ze ervan genoten.

De onderzoekers ontdekten dat mensen zich achter gesloten deuren niet veel anders gedragen als dat we van hen verwachten. De drie meest gebruikte standjes zijn dan ook niet echt creatief met de missionarishouding als de populairste keuze. De cowgirl-positie met de vrouw bovenop neemt de tweede plek in beslag, terwijl doggystyle als het derde standje wordt genoemd.

 1. Missionaris
 2. Cowgirl
 3. Doggystyle

Bij zowel mannen als vrouwen waren dit de meest gebruikte seksposities. Desalniettemin kwamen er wel een aantal sekseverschillen naar voren toen de onderzoekers naar het vrouwelijk genot keken. De standjes waarbij vrouwen het meest een orgasme krijgen zijn de cowgirl en zittend face-to-face. Doggystyle, in het eerstgenoemde onderzoek dus veruit het populairste standje, is voor vrouwen juist minder goed om een orgasme te krijgen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie