Home Algemeen ‘Onbaatzuchtige mannen zijn voor vrouwen aantrekkelijker als partner’

‘Onbaatzuchtige mannen zijn voor vrouwen aantrekkelijker als partner’

2 minuten leestijd
1
vader man

We hebben het al vaker gezegd: altruïsme is sexy. Als man ben je aantrekkelijker voor vrouwen als langdurige partner wanneer je laat zien dat je onbaatzuchtig bent. Een recent onderzoek, dat is gepubliceerd in Social Sciences, onderstreept dit nogmaals. Altruïsme, het tegenovergestelde van egoïsme, is een gewilde eigenschap bij mannen. Het is een signaal dat een man competent is als potentiële partner en vader, zo suggereren onderzoeken.

Geld geven aan een dakloze?

Onderzoekers van de Canterbury Christ Church University wilden er meer over weten. Vinden vrouwen dat vrijgevige mannen beter geschikt zijn als potentiële partner of vader? De onderzoekers vroegen 285 vrouwen mee te doen aan een onderzoek. Alle vrouwen kregen één van de drie verschillende versies van een videoclip te zien met dezelfde twee acteurs: een jonge man en een dakloze.

In de videoclips gebruikt de jongeman een pinautomaat om 30 Britse pond op te nemen waarna hij een dakloze tegenkomt. Vervolgens toont de video, afhankelijk van de versie, dat de man 30 pond, 1 pond of niets geeft aan de dakloze man. En niet onbelangrijk, vóór het bekijken van de video’s kregen de vrouwen te horen dat de man bij de pinautomaat ‘rijk’ of ‘arm’ was.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Na het bekijken van de video’s mochten de vrouwen de man beoordelen op basis van verschillende kenmerken. De onderzoekers lieten de vrouwen bepalen hoe aantrekkelijk de man was, hoe ze over hem dachten als partner voor een onenightstand en als vaste partner, maar ook welke opvoedkwaliteiten hij zou bezitten.

Mannen die geven krijgen de vrouwen?

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat, ongeacht of de man als rijk of arm werd beschreven, de vrouwen hem aantrekkelijker vonden als hij geld gaf aan de dakloze, maar alleen als hij de volledige 30 pond weggaf. Interessant genoeg vonden ze de man niet aantrekkelijker als hij 1 pond gaf, in vergelijking met niets. Dit suggereert weer dat alleen een aanzienlijke donatie genoeg is voor vrouwen om hem aantrekkelijker te vinden. De gift van slechts 1 pond, zeggen de onderzoekers, was waarschijnlijk gewoon te weinig nadat de vrouwen hadden toegekeken hoe de man 30 pond pinde.

De resultaten laten ook zien dat dit onbaatzuchtige gedrag vooral als een gunstige eigenschap wordt gezien bij partners voor de lange termijn, maar niet bij kortetermijnpartners. Want de geschiktheid van de man voor een one-night stand werd niet beïnvloed door zijn liefdadigheidsgedrag.

De vrouwen vonden ook dat de man betere opvoedkwaliteiten had naarmate hij meer geld gaf. En dit suggereert dat altruïsme op gunstige eigenschappen bij een man wijst die te maken hebben met het opvoeden van kinderen. Voor vrouwen is het een teken dat hij een goede vader zou kunnen zijn.

Niet het eerste onderzoek

Het is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat altruïsme aantrekkelijk is bij mannen. Mannen die anderen helpen worden over het algemeen als aantrekkelijker beschouwd door vrouwen dan mannen die dat niet doen.

In een onderzoek uit 2013 van de Cornell University komt bijvoorbeeld naar voren dat vrouwen liever willen daten of een langdurige relatie willen met mannen die onbaatzuchtige eigenschappen vertonen op hun datingprofiel. Een voorbeeld? Vrijwilligerswerk doen bij een lokale voedselbank. Ander recent onderzoek suggereert zelfs dat altruïsme aantrekkelijker kan zijn dan fysieke aantrekkelijkheid.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Eén reactie

  1. Jewa

    18 februari 2021 at 19:17

    Ach ja….zolang iemand (vooral voor vrouwen) maar genoeg werk en inkomsten heeft.

    Echte altruïsme vind zijn oorsprong in een maatschappelijk milieu zonder geld, waar ieder zijn of haar eigen vak verstaat en waar gedeeld en verdeeld wordt. stroming vaneen Er bestaan twee soorten

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…