14 manieren waarop je een man bij je wegjaagt

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

In een ideale situatie heeft iedereen een gezonde relatie. Partners geven elkaar waardering voor wat ze doen, tonen empathie en geven vertrouwen. Het zijn de bouwstenen van een sterke band tussen twee mensen die elkaar ondersteunen en begrijpen. Maar soms, zonder dat we het doorhebben, kunnen we gedrag vertonen dat juist het tegenovergestelde effect heeft.

Het zijn de kleine dingen, subtiele reacties en onuitgesproken emoties die onbedoeld een man bij je weg kunnen jagen. Misschien zijn het onverwerkte angsten, onuitgesproken frustraties of een gebrek aan communicatievaardigheden. Het zijn de valkuilen die het verschil kunnen maken tussen het behoud van de relatie of het verliezen van iemand die je dierbaar is. Ben jij je bewust van de dingen die je onbewust doet?

Waarom je een man wegjaagt

Geen enkele vrouw jaagt bewust een man bij zich weg. Het gebeurt onbewust. Terwijl je een liefdevolle relatie wilt, kun je jezelf en je relatie onbedoeld schaden. Misschien houd je in momenten van onzekerheid je partner op afstand, zonder dat je jezelf realiseert dat je die emotionele muur optrekt. Of misschien projecteer je onopgeloste angsten uit het verleden op je huidige relatie, waardoor je partner zich onbegrepen voelt. We hebben allemaal onze eigen worstelingen en blinde vlekken die van invloed zijn op de relaties die we hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen bijvoorbeeld je perceptie van relaties beïnvloeden. Als je gekwetst bent in eerdere relaties, kun je onbewust de neiging voelen om jezelf te beschermen. Dat doe je door afstand te creëren van je partners in latere relaties. Of je hebt een diepgewortelde angst om verlaten te worden, waardoor je onbewust gedrag vertoont dat je partner bij je wegduwt. In dit geval is het een soort van zelfbeschermingsmechanisme om de pijn van verlating te vermijden.

Dat je onbewust dingen doet die niet goed zijn voor je relatie, betekent echter niet dat je het moet accepteren. Je kunt eraan werken en je relatie versterken als je je bewust wordt van deze patronen en de oorsprong ervan. En ja, het vergt moed om jezelf in de spiegel aan te kijken en eerlijk te zijn over de rol die je speelt in je relatie. Maar door je bewust te worden van hoe je je partner onbedoeld bij je wegjaagt, krijg je de kans om het tij te keren.

14 manieren waarop je een man bij je wegjaagt

Of je nu al lang samen bent of net begint aan een nieuw avontuur, soms kunnen de kleinste en meest onschuldige handelingen het evenwicht in een relatie verstoren. Welke gewoonten heb jij die nadelig zijn voor je relatie? En welk gedrag vertoon je onbewust, maar waarmee je mannen bij je wegjaagt? Dit zijn veertien manieren waarop je een man bij je wegjaagt.

1. Je hebt constant kritiek

Constant bekritiseren is een van de snelste manieren om een man bij je weg te jagen. Je bekritiseert bijvoorbeeld alles wat hij doet, van zijn keuzes tot zijn gedrag. Met dit gedrag zorg je ervoor dat dat hij zich afgewezen en ongeliefd voelt. Je zou hem moeten ondersteunen en aanmoedigen, in plaats van voortdurend de nadruk leggen op zijn tekortkomingen.

2. Je bent overmatig jaloers

Voortdurend jaloers zijn op zijn interacties met anderen, inclusief vrienden en collega’s, kan een gevoel van verstikking veroorzaken. Vertrouwen is essentieel in een relatie. Als je zijn loyaliteit steeds onnodig in twijfel trekt, kan dat de band tussen jullie ernstig ondermijnen.

3. Je bent emotioneel onbeschikbaar

Emotioneel niet beschikbaar zijn, je gevoelens niet delen en je afsluiten van verdere communicatie: het zijn gewoontes die een wig drijven tussen jou en je partner. Je creëert er een gevoel van eenzame aanwezigheid in de relatie mee.

4. Je geeft hem ultimatums

Het opleggen van ultimatums in een relatie is nooit goed. Mannen houden er niet van, maar vrouwen ook niet. Ultimatums zijn een vorm van controle en manipulatie, wat schadelijk is voor het vertrouwen en respect. Houd er dus rekening mee dat je hem bij je wegjaagt zodra je hem dat ultimatum geeft.

5. Je hebt geen eigen leven (meer)

Het hebben van je eigen interesses en hobby’s is belangrijk voor persoonlijke groei en het behoud van een gezonde balans in de relatie. Als je je hele wereld om hem heen bouwt en geen ruimte laat voor je eigen passies, krijgt hij het gevoel dat hij de enige bron van jouw geluk is. En dat heeft een verstikkend effect.

6. Je verwaarloost de fysieke intimiteit

Fysieke intimiteit is een belangrijk onderdeel van een romantische relatie. Als je de fysieke aspecten van de relatie verwaarloost, kan hij het gevoel hebben dat je hem afwijst en dat je je niet meer aangetrokken tot hem voelt.

7. Je kunt niet opschieten met zijn vrienden en familie

Een slechte verstandhouding met zijn vrienden en familie kan een enorme bron van spanning zijn in een relatie. Toon respect en moeite om een goede band met de belangrijke mensen in zijn leven te ontwikkelen. Als dat niet lukt, of als je het gewoonweg niet wilt, kan dat een probleem worden.

8. Je communiceert niet gezond

Communicatie is de sleutel tot een gezonde relatie. Als je voortdurend ruzie maakt, schreeuwt of je partner bewust negeert, kan dat de sfeer tussen jullie vergiftigen. En hoe meer gif je toedient, hoe meer je hem bij je wegjaagt.

9. Je maakt van een mug een olifant

Problemen maken om niets en het uitvergroten van kleine problemen: het emotioneel uitputtend zijn voor zowel jou als je partner. Problemen hoor je op een volwassen manier aan te pakken, zonder te vervallen in pure negativiteit. Gedrag als dit jaagt een man bij je weg.

10. Je geeft hem geen ruimte

Iedereen heeft behoefte aan persoonlijke ruimte. Hij heeft dus ook behoefte aan momenten van alleen zijn of met vrienden en het is belangrijk om die ruimte te respecteren en te waarderen. Constant aan zijn zijde willen zijn en geen ruimte geven kan hem het gevoel geven dat hij geen individu meer is.

11. Je hebt onrealistische verwachtingen

Onrealistische verwachtingen leiden tot teleurstelling en frustratie. Of het nu verwachtingen van je partner zijn of de relatie in het algemeen: als ze niet realistisch zijn, creëer je een onnodig probleem. Niemand is perfect en het is belangrijk om te accepteren dat hij dat ook niet is. Hij maakt fouten, zoals jij dat ook doet – jullie maken allebei fouten.

12. Je zeurt veel

Veel zeuren en klagen over kleine dingen creëert een negatieve sfeer. Het voelt als een persoonlijke aanval en dat maakt hem defensief. Je geeft hem het gevoel geven dat hij nooit aan je verwachtingen kan voldoen. Probeer in plaats daarvan te focussen op de positieve aspecten. Zeur niet, ga voor constructieve gesprekken.

13. Je toont geen waardering

Waardering krijgen, erkend worden: het zijn de basisbehoeften van de mens. Als je geen waardering uit voor wat hij doet, kan hij zich onbelangrijk en ongezien voelen.

14. Je verwaarloost jezelf

Je doet je haar niet meer, de make-up laat je achterwege en je geeft nog maar weinig om je persoonlijke verzorging. Als je jezelf verwaarloost, kan dit ervoor zorgen dat je hem bij je wegjaagt. En niet alleen omdat hij zich dan minder aangetrokken tot je voelt. Maar ook omdat het een signaal kan zijn dat jij niet genoeg waarde hecht aan hoe hij je ziet.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie