7 manieren om een man naar je te laten luisteren

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Mannen… soms lijkt het wel alsof ze van een andere planeet komen. Alsof ze er alles aan doen om juist niet naar je te luisteren. Ze zeggen daarom ook wel dat je je grootste geheimen het best tegen je man kunt vertellen, want die luistert toch niet. En dan kan hij het dus ook niet tegen iemand anders verder vertellen.

Mannen hebben een mysterieuze superkracht waarbij ze je kunnen aankijken terwijl je tegen ze praat, zonder dat ze echt naar je luisteren. Maar het is wel een behoorlijk vervelende superkracht. Omdat we als vrouwen niet alleen willen dat mannen ons horen, maar ook dat ze luisteren.

Waarom luisteren mannen zo slecht?

Mannen en vrouwen luisteren, ondanks dat hun oren gewoon hetzelfde gebouwd zijn, op een verschillende manier naar hun partner. De vrouw gebruikt namelijk beide kanten van haar hersenen, terwijl de man maar één kant actief gebruikt wanneer hij luistert. En daarom, lieve vrouwen, blijven wij maar zoeken naar manieren om een man naar ons te laten luisteren als we tegen hem praten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog tientallen andere redenen waarom hij niet luistert wanneer je iets tegen hem zegt. Over het algemeen zijn mannen meer actiegerichte luisteraars. Ze focussen zich meer op dingen die net gebeurd zijn en wat daarmee te maken heeft. En soms vinden ze het natuurlijk ook gewoon makkelijk om even net te doen alsof ze iets niet horen, zodat ze een bepaald klusje niet hoeven te doen.

7 manieren om hem te laten luisteren

Wil je gehoord worden én begrepen? Wil je dat hij actie onderneemt nadat hij je heeft aangehoord? En wil je dat hij gewoon eens naar je luistert? Gelukkig zijn er een paar simpele trucjes om een man naar je laten luisteren. Dit zijn 7 manieren om ervoor te zorgen dat je man naar je luistert.

1. Zeg eerst dat je van hem houdt

Als je het vervelend vindt dat je man niet naar je luistert, dan moet je ervoor zorgen dat hij het ook belangrijk vindt om naar je te luisteren. Voordat je iets met hem communiceert, kun je bijvoorbeeld eerst zeggen hoeveel je van hem houdt en dat je hem op prijs stelt. Hierdoor voelt hij zich gewaardeerd, waardoor hij ook sneller naar je zal luisteren.

2. Kies het juiste moment om iets te zeggen

Een heel verhaal ophangen terwijl hij net druk bezig is met iets anders? Niet het goede moment. Want dat vind je andersom ook niet zo fijn. Hij zal waarschijnlijk net doen alsof hij luistert, om niet de onbereikbare man te zijn, maar dat schiet natuurlijk ook niet op.

Klagen over die vervelende collega terwijl jullie boodschappen aan het doen zijn of op een verjaardag? Het is niet het moment om erover te beginnen. Doe dit gewoon als je met zijn tweeën bent. Kies dus het goede moment én de juiste plek om iets tegen je man te vertellen, en de kans dat hij aandachtig luistert is een stuk groter.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Wees duidelijk met je verwachtingen

Mannen kunnen natuurlijk geen gedachten lezen, zoals vrouwen dit ook niet kunnen, dus verwacht dit ook niet van hem. Wees heel duidelijk en beschrijvend over het probleem en nog belangrijker: wat je van hem verwacht. Je kunt natuurlijk van tevoren zeggen dat je het fijn zou vinden dat hij even goed naar je luistert omdat je iets belangrijks te zeggen hebt.

Als je gewoon even je ei kwijt wilt of je frustraties wilt uiten, kun je dat ook gerust zeggen. Zeg er dan ook meteen bij dat hij gewoon even moet luisteren, meer niet. En dat je niet verwacht dat hij met de oplossing voor je probleem komt. Op die manier is hij ook weer meteen gerustgesteld, hoeft hij niet na te denken over een oplossing en kan hij goed naar je luisteren.

4. Laat hem bepalen wanneer hij wil praten

Als je over iets belangrijks wil praten, vertel dit dan tegen je man, maar laat hem bepalen wanneer jullie erover gaan praten. Als hij er klaar voor is en tijd heeft om naar je te luisteren, dan kan hij rustig naar je toekomen. Blijven zeuren werkt niet. Omdat hij zelf het tijdstip uitkiest en weet dat jullie met elkaar gaan praten, zal hij ook alle aandacht voor je hebben en dus goed luisteren.

5. Blijf bij het belangrijke onderwerp

Onthoud goed dat je man waarschijnlijk geen grote concentratieboog heeft. Vertel dus niet allemaal details die er niet toe doen, om er vervolgens iets belangrijks tussendoor te breien. Hij kan beter luisteren wanneer je duidelijk maakt waar je over wil praten en wat het exacte onderwerp is. Wanneer je tussendoor over andere dingen gaat praten, kan hij minder goed zijn gedachten erbij houden.

6. Let op zijn lichaamstaal

Het helpt in elk gesprek om op een rustige manier met hem te praten, terwijl je dicht bij hem zit. De kans dat hij goed naar je luistert is dan een stuk groter. Let daarbij ook op zijn lichaamstaal. Als hij je niet aankijkt of van je weggedraaid zit, zal hij waarschijnlijk ook minder goed naar je luisteren. Wacht dus tot je zijn volle aandacht hebt, en begin dan het gesprek.

7. Luister ook naar hem

Zo graag als jij wil dat je man naar jou luistert, vindt hij het andersom natuurlijk ook fijn als jij goed naar hem luistert. Neem hem dan ook serieus wanneer hij tegen je praat. Stel vragen, gedraag je geïnteresseerd en luister naar hem zoals jij zou willen dat hij ook naar jou luistert. Als jij dit bij hem doet, zal hij dat ook sneller bij jou doen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie