Hoeveel tijd tussen dates? Het beste aantal dagen uitgelegd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Zal ik morgen alwéér afspreken of gaan we dan echt te snel? Nadat je de afgelopen week al drie keer bij elkaar bent langsgegaan, ben je over het tempo van de dates gaan nadenken. Op zich voelt het allemaal goed en doe je het gewoon waar je zin in hebt. Aan de andere weet je ook dat te snel gaan destructief kan zijn voor de natuurlijke groei van de relatie. Wat is verstandig?

Als je zoals de meeste mensen bent, dan vind je het verwarrend. In de wereld van daten en nieuwe relaties is er altijd verwarring over hoeveel tijd er tussen de dates moet zitten. Sommigen willen zo snel mogelijk weer afspreken, terwijl anderen wat meer tijd willen om op adem te komen en alles op een rijtje te zetten. Het vinden van het juiste evenwicht kan lastig zijn en daar gaan we jou meer over vertellen.

Hoeveel tijd tussen dates?

Wanneer het gaat om het bepalen van de juiste tijd tussen dates, zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Allereerst speelt het tempo van de relatie een belangrijke rol in hoe je het ervaart. Als je te snel gaat kun je overmatige en onnodige druk creëren, terwijl je ook niet te veel tijd wilt laten verstrijken zodat je elkaar uit het oog verliest. Ergens tussen die twee overwegingen in ligt de ideale timing – een timing die voor beiden goed aanvoelt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als jullie elkaar net hebben ontmoet, is het verstandiger om niet te veel tijd tussen dates te laten verstrijken. Dit geeft jullie de kans om elkaar beter te leren kennen en de vonk te laten aanwakkeren. Over hoeveel tijd we het dan hebben in dagen? Neem als vuistregel dat drie tot vijf dagen ideaal is, terwijl één keer per week ook nog mogelijk is.

3 tot 5 dagen

Natuurlijk is dit een heel ruim gemiddelde, omdat iedereen verschillende verwachtingen en behoeften heeft. Jij wil het misschien snel opbouwen en veel tijd doorbrengen met je nieuwe kennis liefde, terwijl de ander liever een meer ontspannen en traag tempo wil aanhouden. Het hangt ook af van hoe vaak je beschikbaar bent, hoeveel prioriteit je geeft aan daten en je levensstijl.

Als je een druk schema hebt en daarnaast ook nog wat tijd alleen wilt, heb je niet veel tijd voor daten en geef je de voorkeur aan eens per week. Het ideale aantal dates per week is anders als je elke avond vrij bent en juist het gezelschap van anderen zoekt. In dat geval wil je vaker afspreken dan één keer per week en misschien zelfs wel om de dag.

Waarom niet iedere dag?

Snel gaan in een nieuwe romance kan problemen veroorzaken. Iedere dag afspreken kan een bloeiende romance veranderen in een verstikkende relatie. In zo’n relatie heb je geen ruimte om afstand te nemen wanneer je dat nodig is en je krijgt geen tijd om op adem te komen. Met dit alles creëer je in feite een ongezonde dynamiek en afhankelijkheid in de relatie, wat ook de spanning vermindert die nodig is om de relatie opwindend te houden. Dit zijn een aantal redenen waarom je beter niet iedere dag afspreekt:

  • Het kan een geval van love bombing zijn
  • Je krijgt geen tijd om je gevoelens te onderzoeken
  • Het kan meer lust dan liefde zijn
  • Je kunt je erin mee laten sleuren
  • Je kunt gekwetst raken
  • Je hebt geen tijd voor jezelf
  • Je verliest het verlangen in elkaar
  • Het is moeilijk om andere relaties te onderhouden

Wat is ideaal?

Hoeveel dagen tussen de dates ideaal is, hangt niet alleen van jou af. De ideale timing is afgestemd op wat jij en de ander samen willen – een compromis tussen jullie. Het is daarom belangrijk om open en eerlijk te communiceren over wat je verwacht en wat je wilt. Als een van jullie meer tijd tussen de dates wil, is het belangrijk om de andere persoon hierin te respecteren en samen een oplossing te vinden die voor beiden werkt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Onderdeel van dit alles is het opbouwen van verlangen. Als je te snel gaat, verminder je het verlangen om elkaar weer te zien. Het wordt meteen een gewoonte om bij elkaar te zijn. Ondanks dat je elkaar zo snel mogelijk weer wilt zien, zou je die natuurlijke drang wat moeten temmen. Het is juist dit verlangen – dat door wachten wordt gecreëerd – dat ervoor zorgt dat je stapelgek op iemand wordt.

Bij de ideale tijd tussen dates zou je ook moeten denken aan je leven buiten het daten om. Heb je nog steeds de tijd om aandacht te geven aan je normale activiteiten? Houd je tijd over voor je hobby’s en interesses? Of geef je alles op om de ander weer te zien? Hoewel het opgeven van tijd op dat moment goed voelt, is het zelden goed voor jou als persoon.

Om te voorkomen dat je halsoverkop in een nieuwe relatie stapt, wordt daarom ook wel gezegd dat er minimaal twee tot drie dagen tussen de dates zouden moeten zitten. Dit geeft je de kans om af te wisselen met andere activiteiten en om elkaar echt te missen voor de volgende date. Dit geeft jullie ook de kans om je eigen ding te doen en met interesses of hobby’s bezig te zijn, waardoor je meer interessante gespreksonderwerpen hebt voor de volgende date.

4 dingen om op te letten

Als het gaat om het plannen van dates, gaat het er niet alleen om wat jij en de ander willen. Het gaat ook om het maken van een verstandige keuze. Dit zijn vier dingen waarop je moet letten bij het inplannen van dates.

1. Gebruik je gezond verstand

Hoewel het heerlijk is om samen te zijn, is het ook goed om ruimte te creëren in een relatie. Althans, dat is wat ons gezond verstand zegt. Door ruimt te behouden krijg je de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten.

2. Houd de spanning erin

Als je elke dag samen bent, zal er minder spanning in de relatie zitten. Voor een nieuwe relatie kan dat slecht werken, omdat de spanning juist nodig is om te kunnen groeien. Het kan al helpen om elkaar af en toe even alleen te laten.

3. Neem genoeg tijd voor jezelf

Het is belangrijk dat je ook tijd alleen doorbrengt, omdat je moet onthouden dat je je eigen persoon bent, ongeacht of je nu in een relatie bent of niet. Als je elke dag bij iemand bent, kan het moeilijk zijn om onafhankelijk te blijven.

4. Creëer mysterie

Je wilt dat je partner geïntrigeerd blijft door wat je doet en denkt. In ieder geval in het begin van een nieuwe relatie. Als je elkaar elke dag spreekt, kan het moeilijk worden om interessante gespreksonderwerpen aan te snijden die de relatie levendig houden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie