Home Dating apps Wetenschappers lezen gedachten om meest aantrekkelijke gezicht te creëren

Wetenschappers lezen gedachten om meest aantrekkelijke gezicht te creëren

2 minuten leestijd
0
AI gezichten onderzoek

Het zou niet misstaan in een aflevering van het langverwachte zesde seizoen van Netflix-serie Black Mirror: datingapps die gedachten kunnen lezen, leren van je voorkeuren en op basis daarvan de meest aantrekkelijke kandidaten voorschotelen. Als je denkt dat dit iets is voor in de verre toekomst, dan zit je mis. Want dit is helemaal geen science fiction meer. Wetenschappers zijn nu in staat om de gedachten van mensen te lezen en te bepalen welk gezicht ze het meest aantrekkelijk zullen vinden.

Onderzoekers van de Universities of Helsinki and Copenhagen wilden weten of een AI-programma zou kunnen leren welke kenmerken een gezicht aantrekkelijk maken voor een specifiek persoon. En dat niet alleen. Ze wilden ook weten of de kunstmatige intelligentie in staat zou zijn om nieuwe gezichten te maken op basis van wat ze leerden van de voorkeuren van die persoon. Dus geen algemeen aantrekkelijke gezichten, maar toegespitst op iemands persoonlijke idee van aantrekkelijkheid.

Aantrekkingskracht is persoonlijk

Hoewel we slechts een kort moment nodig hebben om te bepalen of een gezicht aantrekkelijk is, is het veel moeilijker om uit te leggen wat persoonlijke aantrekkingskracht precies betekent. Wat bijvoorbeeld een mooie vrouw is, zal voor elke man anders zijn – hoewel er wel gemeenschappelijke voorkeuren kunnen zijn.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

“In onze eerdere studies hebben we modellen ontworpen die eenvoudige portretkenmerken, zoals haarkleur en emotie, konden identificeren en besturen. Mensen zijn het echter grotendeels eens over wie blond is en wie lacht,” zegt studie-auteur Michiel Spapé.

“Aantrekkelijkheid is veel uitdagender, omdat het geassocieerd wordt met culturele en psychologische factoren die waarschijnlijk een onbewuste rol spelen in onze individuele voorkeuren. Inderdaad, we vinden het vaak erg moeilijk om uit te leggen wat precies iets of iemand mooi maakt: Beauty is in the eye of the beholder”, voegt hij eraan toe.

Swipen met hersenactiviteit

Om de aantrekkelijkheid te onderzoeken, koppelde het onderzoeksteam 30 deelnemers aan EEG’s om de hersenenactiviteit te meten. Vervolgens lieten ze een geavanceerd GAN-programma – op basis van kunstmatige intelligentie – deze hersensignalen volgen terwijl de deelnemers naar verschillende gezichten keken. Hoe meer de deelnemers naar de gezichten keken, hoe meer het programma leerde over de persoonlijke voorkeuren, hoe aantrekkelijker de gezichten gemaakt konden worden.

Het experiment is geslaagd. Artificial intelligence was in staat om de hersenactiviteit te gebruiken om nieuwe aantrekkelijke gezichten te creëren, gericht op de specifieke voorkeuren van elke deelnemer aan het onderzoek.

aantrekkelijke gezichten

Zoals Tinder… maar dan anders

“Het werkt een beetje zoals datingapp Tinder: de deelnemers ‘swipen naar rechts’ wanneer ze een aantrekkelijk gezicht tegenkomen. Alleen hoeven ze zelf niets anders te doen dan naar de beelden te kijken. De hersenreactie op de beelden wordt onmiddellijke gemeten”, legt Spapé uit aan Forbes.

Vervolgens is het de beurt aan machine learning, waarbij het GAN-programma de gegevens beoordeelt en afbeeldingen genereert van gezichten waarvan het voorspelt dat ze aantrekkelijk zijn voor de deelnemer. Hoe nauwkeurig deze voorspellingen zijn? De AI-afbeeldingen van aantrekkelijke gezichten komen met een nauwkeurigheid van meer dan 80% overeen met de voorkeuren van de deelnemers.

En dat is waar het heel interessant wordt. Als computers persoonlijke voorkeuren kunnen begrijpen, die verborgen zijn in onze hersenen, kunnen we misschien moeilijk aan te pakken problemen – zoals onbewuste vooroordelen – beter leren begrijpen. Op een meer directe manier, zou het onderzoek ook een toepassing kunnen vinden in de wereld van datingapps. Want deze zouden de technologie kunnen gebruiken om de gezichten van potentiële matches te filteren… zodat niemand meer hoeft te swipen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dating app Bumble: ‘Singles nu meer bewust van lichaam dan voor corona’

Thuiswerken laat de afstand tot je kantoor verdwijnen, maar het verkleint ook de afstand t…