Date is te laat? Wat je kunt doen en hoe je ermee omgaat

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Nerveus zit je aan een tafeltje in het café, starend naar je telefoon die inmiddels vijf minuten geleden al had moeten rinkelen. Vanavond zou je een date hebben, en je hebt lang uitgekeken naar dit moment. Je hebt je best gedaan om er goed uit te zien en je hoopte echt dat het een leuke avond zou worden. Maar nu, terwijl de minuten voorbij tikken, begin je te vrezen dat je date niet komt opdagen.

Voor de zoveelste keer controleer je je telefoon. Maar nee, niet steeds geen bericht. Heb je iets verkeerd gezegd in je berichten? Of is er misschien iets gebeurd? Je probeert positief te blijven en denkt bij jezelf dat er vast een goede reden is voor de vertraging. Maar stiekem groeit het gevoel van teleurstelling. En met elke seconde die verstrijkt voel je je ongemakkelijker. Wat moet je doen met een date die te laat komt?

Waarom te laat komen een probleem is

Als je met iemand gaat daten, dan wil je in ieder geval dat je gerespecteerd wordt voor je tijd en inzet. Je hebt moeite gedaan om je voor te bereiden, je best gedaan om op tijd te komen en jezelf op je best te presenteren. Als de ander te laat komt, vooral zonder een goede reden of zonder je op de hoogte te stellen, dan voelt als een persoonlijke afwijzing. Je denkt: ben ik niet belangrijk?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het probleem met iemand die te laat komt op een date is ook dat het wachten erg ongemakkelijk en zenuwslopend is. Je voelt je onzeker. Je begint te piekeren over wat er aan de hand kan zijn en of de date nog wel doorgaat. En als de date daarna nog doorgaat, beïnvloedt het zonder twijfel de stemming. Het vermindert je enthousiasme voor de avond, nog voordat de date echt is begonnen.

Daar komt bij dat een late aankomst de dynamiek van de hele date kan verstoren. Als jullie een strakke planning hebben, kun je gestrest raken door de tijdsdruk. Stel dat je je moet haasten voor de reservering, dan kan het te laat komen onnodige stress veroorzaken. Dit alles zorgt voor een ongemakkelijke start, wat niet bepaald een ideaal begin is. Te laat komen voor een date kan de opwinding flink temperen. Sterker nog: het kan zelfs een negatieve indruk achterlaten.

Hoe ga je ermee om?

Wachten op een date is nooit leuk. Het is een situatie die we allemaal het liefst vermijden. Maar toch kan het gebeuren dat iemand met je hebt afgesproken niet aanwezig is op de afgesproken tijd. Hoe ga je daarmee om? We leggen het uit aan de hand van een aantal stappen.

1. Stuur een bericht dat je er bent

Als je op de afgesproken locatie bent aangekomen, stuur dan een appje naar je date om te laten weten dat je er bent. Dit kan helpen om de communicatie open te houden, zodat je date weet dat jij er bent. Als reactie kan je date aangeven wanneer hij of zij arriveert.

2. Blijf kalm en adem diep in

Als je date te laat is, raak dan niet meteen in paniek. Als we het over mensen hebben, dan is één ding zeker: sommigen zullen te laat komen. Haal diep adem en probeer kalm te blijven. Het is niet het einde van de wereld. Waarschijnlijk is er een geldige reden voor de vertraging. Het heeft geen zin om jezelf op te winden voordat je weet wat er aan de hand is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Kim, 26

“Ik wacht maximaal 20 minuten. Maar alleen als hij een bericht stuurt dat hij wat later is. Anders vertrek ik eerder.” – in onze inbox.

3. Blijf bezig

Probeer jezelf bezig te houden om te voorkomen dat je te veel gefocust raakt op de verlate aankomst. Bestel bijvoorbeeld alvast een drankje, loop even rond op de plek waar jullie hebben afgesproken of bekijk het menu. Op die manier houd je je gedachten bezig en voel je je minder ongemakkelijk terwijl je wacht.

4. Vermijd negatieve gedachten

Komt mijn date nu echt niet opdagen? Heeft mijn date mij misschien gezien en toen afgehaakt? Ligt het aan mij? Het zijn voorbeelden van gedachten die je kunt hebben. Als je deze negatieve gedachten hebt, laat ze dan niet de overhand nemen. Richt je op het moment en blijf positief.

5. Voel je niet beschaamd

Het is niet jouw verantwoordelijkheid dat een ander te laat is, en het is geen afspiegeling van jouw waarde als persoon. Schaamte kan je zelfvertrouwen aantasten en een negatieve invloed hebben op de rest van de date. Herinner jezelf eraan dat vertragingen kunnen gebeuren en dat het geen reden is om jezelf te bekritiseren.

Lotte, 25

“Ik vind het prima om vijf of tien minuten te wachten, maar alles daarboven gaat toch echt te ver. Als hij echt geïnteresseerd zou zijn in mij, dan zou hij op tijd zijn.” – in onze inbox.

6. Geef het voordeel van de twijfel

Wees niet te snel met het trekken van een conclusies. Geef je date het voordeel van de twijfel. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Een lekke band, een auto die niet start of een gemiste bus. Of misschien is er sprake van langzaam rijdend verkeer of is het openbaar vervoer vertraagd.

7. Stuur een tweede berichtje

Als je even hebt gewacht en nog niets hebt gehoord, stuur dan een berichtje om te checken of alles goed gaat. Volg je eerste bericht bijvoorbeeld op met een bericht als: “Hoe laat ben jij er?” Daarmee vraag je aan de ander om te reageren en de situatie uit te leggen.

8. Geef jezelf een tijdslimiet

Als je date aanzienlijk te laat is, stel dan een redelijk tijdslimiet in voor hoelang je wilt wachten. Hoelang je wacht, is aan jou. Dat kan 10 minuten zijn, maar maximaal toch echt wel een half uur. Als de ander binnen die tijd niet verschijnt en geen bericht heeft gestuurd, mag je ervan uitgaan dat de date niet doorgaat.

Noah, 23

“Voor een eerste ontmoeting via een datingapp zou ik maximaal 15 minuten wachten. Als het een eerste date is met iemand die ik eerder heb gesproken, zou ik wat langer wachten.” – in onze inbox.

9. Overweeg een telefoontje

Als je na een tijdje nog steeds niets hebt gehoord, dan kun je ook even bellen. Soms is een telefoontje persoonlijker dan een appje, en het kan de situatie verduidelijken. Het kan namelijk zo zijn dat de ander in alle haast is vergeten een appje terug te sturen en zich nu haast om er te zijn.

10. Ga niet meteen weg

Als je date uiteindelijk aankomt en een verontschuldiging biedt, ga het gesprek dan aan. Geef de ander de kans om uit te leggen waarom hij of zij te laat is. Dit kan je veel zeggen over hoe je verder wilt gaan.

11. Maak het niet groter dan het is

Probeer de late aankomst niet te overdrijven. Hoewel iedereen het begrijpt dat je je wat teleurgesteld of gefrustreerd voelt, is dat geen reden om het groter te maken dan het is. Soms kunnen er onvoorziene omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat iemand te laat komt. Het is geen big deal als dit het geval is. Laat het niet de hele date of je stemming verpesten.

Rogier, 31

“Ik heb een hekel aan mensen die te laat komen. Voor mij is dat al meteen een dealbreaker. Ik wacht maximaal 15 minuten.” – in onze inbox.

12. Deel je gevoelens

Als je je ongemakkelijk voelde door de late aankomst, dan mag je dat zeggen. Vooral als je date geen goede reden geeft. Wachten is nooit leuk, maar wachten op een date die te laat is? Dat is nog minder leuk – en dat mag je best zeggen.

13. Geef een tweede kans

Als de rest van de date goed verloopt, til er dan niet te zwaar aan. Geef een tweede kans als je daar comfortabel mee bent. Mensen maken soms fouten, en als het te laat komen een eenmalige gebeurtenis is, kan het de moeite waard zijn om door te gaan alsof er niets is gebeurd.

14. Weet dat het iets over hen zegt, niet over jou

Onthoud dat het te laat komen van je date meer zegt over hun gedrag en planning dan over jou als persoon. Het betekent niet dat ze je niet waarderen of respecteren. Misschien heeft je date moeite met tijdmanagement of had je date simpelweg een dag waarop alles verkeerd ging.

Jan, 32

“Het hangt er vanaf waar ik aan het wachten ben. Als ik iets kan doen om mijzelf te vermaken, dan wil ik wel wat langer wachten.” – in onze inbox.

15. Leer ervan

Ongeacht het verloop van de date, probeer er iets van te leren. Misschien heb je ontdekt hoe je omgaat met onverwachte situaties, of misschien heb je gemerkt dat je waarde hecht aan iemand die je tijd waardeert. Neem die ervaring mee in je verdere datingavonturen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie