Wie was Adonis? De geliefde van een liefdesgod

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

In de Griekse mythologie zijn er tal van prachtige verhalen over goden, godinnen, helden en de normale mens. Een van de figuren die een grote rol speelt in de Griekse mythologie is Adonis: een prachtige jongeman die de geliefde was van Aphrodite, de godin van de liefde.

Adonis is het voorbeeld van wat een man moet zijn: gespierd, slim, krachtig en sterk. Deze jongen had het geluk, of de pech, dat maar liefst twee godinnen veel aandacht voor hem hadden. Zowel Aphrodite als Persephone vochten als leeuwen om de liefde van Adonis.

Uiteindelijk werd er besloten dat Adonis een half jaar bij Aphrodite mocht blijven en daarna naar de onderwereld zou vertrekken, waar Persephone naast Hades leefde, de god van de onderwereld. Zo werd Adonis een jaarlijks stervende en herrijzende godheid. We vertellen je meer over deze god, de mythische verhalen die bij hem horen en Adonis in het moderne taalgebruik.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het begin van het verhaal van Adonis

Volgens de Griekse mythologie werd Adonis in het huidige Libanon geboren uit de incestueuze liefde van de prinses Myrrha en haar vader, Cinyras. Aphrodite had namelijk Myrrha vervloekt omdat ze zo mooi was en liet haar verliefd worden op haar eigen vader. Toen Cinyras erachter kwam dat hij met zijn dochter had geslapen, wilde hij haar eigenlijk doden, maar de goden staken hier een stokje voor door haar te veranderen in een boom.

Na 9 maanden baarde de boom een prachtig jongetje: Adonis. Hij werd opgevoed door de godinnen Persephone en Aphrodite, die verliefd op hem werden. Hij groeide op als een onverschrokken jager, die vaak roekeloos te werk ging. Hierdoor werd Aphrodite heel onrustig – bang dat hem iets zou overkomen.

Adonis: een roekeloze jager

Aphrodite smeekte Adonis keer om keer om het jagen te laten, maar Adonis bleef het gezelschap opzoeken van de jagende mannen. Hij wist haar lachend te ontvluchten en blijf zich wijden aan zijn favoriete tijdverdrijf: de jacht. Op een dag werd deze roekeloosheid hem echter fataal, nadat een achtervolging met een wild zwijn slecht voor hem eindigde.

Het achtervolgen van een wild zwijn verschafte Adonis normaliter veel plezier. Hij dacht dan ook het dier te overmeesteren, maar het zwijn doorboorde de dij van Adonis met zijn slagtanden, waarna hij niet meer kon vluchten. Adonis werd doodgetrapt, waarna Aphrodite direct naar de plaats kwam waar haar liefde tragisch aan zijn einde was gekomen.

Aphrodite haastte zich door het kreupelhout en de doornen, waardoor haar huid werd opengehaald en haar bloed de witte rozen rood kleurde. Toen ze aankwam bij haar geliefde Adonis was deze al dood en verstijfd. Haar liefkozingen werden niet meer beantwoord.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Aphrodite was kapot van verdriet en barstte in zo’n onstuitbare tranenvloed uit, dat nimfen, goden en mensen zich bij haar aansloten om samen met haar om de jongeman te rouwen.

De rol van Hades in het verhaal

Uiteindelijk kwam Hades aan bij de menigte om de ziel van Adonis naar de onderwereld te brengen, waar Adonis verwelkomd zou worden door Persephone, de godin van de onderwereld. Zij zou hem naar de plaats brengen waar deugdzame stervelingen voor eeuwig in gelukzaligheid verblijven: het Elysium.

Aphrodite, overigens ook de moeder van Cupido, was echter nog altijd ontroostbaar en op een gegeven moment kon ze het niet meer verdragen. Ze ging naar Zeus, de oppergod, om hem te smeken Adonis los te maken van de dood, of haar toe te staan zijn lot in de onderwereld te delen.

De discussie tussen Zeus en Hades

Zeus kon natuurlijk de godin van de schoonheid niet toestaan de aarde te verlaten, maar hij kon het ook niet aan haar zo te horen smeken. Daarom besloot hij dat Adonis teruggeroepen moest worden uit te onderwereld. Hades had echter het zeggenschap over Adonis in de onderwereld en weigerde hem te laten gaan.

Na een lange discussie tussen de twee goden werd een compromis gesloten; Adonis mocht de ene helft van het jaar op aarde doorbrengen en moest voor de andere helft terugkeren naar het Elysium.

The Awakening of Adonis

The Awakening of Adonis (1899-1900) door John William Waterhouse.

Adonis: de god van de seizoenen

Aan het begin van de lente verliet Adonis de onderwereld om weer terug te keren naar zijn geliefde Aphrodite. Overal waar hij op aarde stapte, ontwikkelden zich bloemen en begonnen vogels te fluiten. De hele natuur liet blijken hoe blij ze waren met de terugkomst van Adonis. Zo werd Adonis het symbool van de natuur en plantengroei. Elke lente zorgde hij ervoor dat de bomen prachtige bladeren kregen en de mooiste bloemen uit de bodem omhoog kwamen.

In de herfst keerde Adonis met tegenzin weer terug naar de onderwereld, waarna de natuur weer verdorde. Elk jaar in de herfst huilde de natuur om zijn vertrek. Zo werd Adonis niet alleen een zeldzame schoonheid, maar ook een jaarlijks herrijzende én stervende godheid.

De symboliek van Adonis

Het verhaal van Adonis behoort tot de traditie van zoenoffers; een ritueel waarbij mensen zich verzoenen met een bovennatuurlijke kracht. Tegenwoordig wordt echter met een Adonis vooral verwezen naar een knappe, gespierde, mooie jongen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan de Griekse standbeelden uit de tijd van de eerste Olympische spelen. Daarnaast wordt ieder jaar aan het begin van de lente het Adonisfeest gevierd.

Adonis in het moderne taalgebruik

Adonis had dus een zeldzame schoonheid en was (mede daardoor) de prachtige geliefde van Aphrodite. In de moderne talen heeft het woord Adonis niets meer met bovennatuurlijke krachten te maken en betekent het vooral een jongeling van buitengewone schoonheid. Daarnaast is het vooral een man die zich inbeeldt mooi te zijn en zijn best doet om zich zo voor te doen. Iemand die een Adonis wordt genoemd, is vaak een prachtige, sterke man.

ado·nis (de; m; meervoud: adonissen)

1 jongeman van zeldzame schoonheid.

Adonis in andere verhalen

Adonis is het meest bekend uit de Griekse mythologie, maar is ook een figuur in de Fenicische mythologie – een overblijfsel uit de IJzertijd. De naam komt van het Fenicische Adon, dat ‘heer’ betekent. Bij de Babyloniërs en in Fenicië werd Adonis ook wel Tammuz genoemd. Hij werd er ook vereerd en ook daar zijn er meerdere verhalen over hem bekend.

Hij werd onder andere vereerd als de god van het graan en het brood. Omwille van zijn jeugdige schoonheid stond hij ook symbool van de lente en de opbloeiende natuur, net als in de Griekse mythologie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie