Home Dating Weet wie je date: hoe je voorkomt dat je een datingslachtoffer wordt

Weet wie je date: hoe je voorkomt dat je een datingslachtoffer wordt

4 minuten leestijd
0
geheim veilig

Terwijl het internetdaten veel goeds met zich meegebracht heeft is het nog altijd belangrijk om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Je ontmoet veel mensen die je nog niet kent; online kunnen ze zich lief, aardig en zacht voordoen terwijl het in de werkelijkheid compleet anders kan zijn. Wie weet word je wel gecatfisht zoals je dat iedere week ziet in het MTV programma Catfish. Nu is je voordoen als iemand anders al niet iets wat je verwacht maar sommigen gaan nog verder en proberen je identiteit te stelen of geld afhandig te maken. Kom erachter met wie je date en voorkom dat er misbruik van je wordt gemaakt.

Deel geen persoonlijke informatie

Het is geen probleem om te vertellen in welke stad je woont maar veel meer hoeft de ander niet te weten. Als iemand om meer persoonlijke informatie vraagt, zoals je volledige adres, dan is het verstandig om het niet te delen. Houdt alle persoonlijke gegevens voor jezelf totdat je iemand beter hebt leren kennen. Het gaat niet alleen om je woonadres maar ook om je telefoonnummer en email adres. Als iemand je wil leren kennen dan moet het geen probleem zijn als je deze informatie nog even voor je houdt.

Date binnen Nederland

Een oplichtingstechniek die gebruikt wordt door talrijke oplichters in het buitenland speelt zich af op datingsites waar mensen over de gehele wereld met elkaar contact hebben. Op e-Matching, Lexa en Parship kom je deze oplichters (bijna) niet tegen. De oplichters verkiezen de globale datingwebsites boven lokale websites omdat de langere afstand het moeilijker maakt om de persoon achter het nepprofiel te ontmaskeren. Door gebruik te maken van de datingsites voor alleen Nederlanders voorkom je dat in contact komt met mogelijke oplichters uit het buitenland.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Controleer de foto

Het internet heeft niet stilgestaan en nieuwe technieken zorgen ervoor dat je er snel achter kunt komen of een profielfoto echt bij de persoon hoort. Een website zoals TinEye kan je hierbij helpen. Sla de profielfoto van de persoon op en upload deze vervolgens naar de website van TinEye. Je ziet vervolgens alle plekken op het internet waar de foto te vinden is. Als de foto opduikt bij het Facebook profiel van iemand anders dan weet je dat er iets niet klopt. Of het Facebook profiel is nep of de persoon met wie je chat doet zich voor als deze persoon.

Slechte Nederlandse taal

Wat je vaak ziet bij oplichterij op het internet is dat de persoon zich vaak in een land bevindt waar de Nederlandse taal niet gesproken wordt. Let op de zinsopbouw van de berichten: mogelijk is het vertaald met Google translate. Als je merkt dat de opbouw van zinnen wat apart is dan is het verstandig om voorzichtig te zijn. Je hoeft niet te verwachten dat alle berichten aan de strengste eisen voldoen maar als de persoon met wie je spreekt de Nederlandse taal niet beheerst dan is dit een waarschuwingsteken. Misschien weet je niet met wie je date en doet de persoon zich als iemand anders voor.

Zoek ze op (online)

Er zijn maar weinig personen die nergens een online profiel hebben. Of het nu een Facebook profiel is, een inactieve Instagram account, Pinterest of andere social media website; bijna iedereen is ergens te vinden. Dit maakt het voor jou makkelijker om te verifiëren of de persoon echt bestaat. Je hoeft niet urenlang te zoeken naar allerlei informatie over de persoon. Alleen de aanwezigheid van sociale media profielen met een acceptabel aantal vrienden is vaak al een stap in de goede richting.

Volg je intuïtie

Mensen hebben een soort van zesde zintuig die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen: intuïtie. Als iets om de één of andere manier verkeerd aanvoelt of je hebt twijfels over de echtheid van een datingprofiel dan is dit niet zonder reden. Je voorgevoel is iets wat je niet mag negeren. Vertrouw je het niet helemaal? Ga op onderzoek uit en mocht je dan nog twijfels hebben; verwijder de persoon uit je contactenlijst.

Ontmoet op een veilige plek

Hoe goed je de persoon ook lijkt te kennen, in het echt is het toch anders. Iemand kan zich online anders voordoen in het echt. In de werkelijkheid weet je nog niet helemaal met wie je te maken hebt en daarom is het belangrijk om elkaar op een neutrale en veilige plek te ontmoeten. Mannen zullen zich niet snel zorgen hoeven te maken maar vrouwen wel. Kom op eigen vervoer zodat je alles zelf in de hand hebt en je niet gedwongen bent om een lift te accepteren van je date. De persoon weet dan immers meteen precies waar je woont; als het geen potentiële partner is dan hoeft deze niet te weten waar je woont.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Date overdag

In de praktijk worden de meeste dates in de avond gepland maar dat is geen vaste regel. Probeer eens een date overdag. Misschien niet het beste moment om uit eten te gaan maar wat denk je van een laat ontbijtbuffet, een lunch in de middag of gewoon een koffie. Overdag afspreken is veiliger. Er zijn meer mensen in de omgeving, de persoon is beter zichtbaar in het licht, er is meer politie op de been en je kunt makkelijker een excuus verzinnen om de date af te kappen indien het niets wordt.

Vertel anderen over je date

Je hoeft niet aan de grote klok te hangen dat je aan het daten bent maar het wel zo veilig om een paar mensen die je goed kent op de hoogte te houden. Vertel deze met wie je een date hebt, wat korte informatie over wie de persoon is en wanneer de date gepland staat. Mocht je het fijn vinden dan kun je zelfs nog iemand een appje sturen tijdens de date dat alles goed met je gaat.

Het lijkt er misschien op dat online daten vol gevaren zit maar dat is niet het geval. Het is echter nooit verkeerd om voorzichtig te zijn als vrouw, vooral niet tijdens internetdaten. Je weet van tevoren niet met wie je te maken hebt. Waarschijnlijk zal je nooit iets overkomen tijdens een date maar door deze maatregelen te treffen en de tips te benutten voorkom je dat je in een vreemde of gevaarlijke situatie terechtkomt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe je de vonk laat overslaan tijdens je dates

Een klein beetje passie van beide kanten kan het verschil maken tussen een leuke en een le…