Home Datingapps Onderzoek: waarom mensen in een relatie Tinder gebruiken

Onderzoek: waarom mensen in een relatie Tinder gebruiken

2 minuten leestijd
0
tinder algoritme

Vraag je je wel eens af waarom mensen in een relatie Tinder gebruiken? Dan ben je niet de enige. Een stel wetenschappers vroeg zich dat ook af en deed er onderzoek naar. Het onderzoek met de titel “Waarom ga je vreemd op Tinder? Het onderzoek naar de motieven van gebruikers en (donkere) persoonlijkheidskenmerken” werd gepubliceerd in de journal Computers in Human Behavior.

Het team van wetenschappers ondervroeg bijna 1500 gebruikers van de dating app Tinder. De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze een relatie hadden en naar hun motieven om de app te gebruiken. Meer dan 300 deelnemers, 22.4 procent van het totale aantal ondervraagden, zeiden de app te gebruiken terwijl men zich al in een relatie begaf. Van deze groep heeft meer dan de helft de Tinder app gebruikt om iemand te ontmoeten.

Redenen om Tinder te gebruiken

De onderzoekers ontdekten dat niet-single en single Tinder gebruikers aanzienlijk verschillen in hun motivatie om de dating app te gebruiken. “Bijvoorbeeld, Tinder gebruikers die al een partner hebben gebruiken, in vergelijking met single gebruikers, de dating app vaker uit nieuwsgierigheid en omdat iedereen tegenwoordig een datingapp gebruikt,” vertelt auteur Timmermans tegen PsyPost.

“Gebruikers die al een partner hebben laten aanzienlijk lagere scores zien voor het gebruik van Tinder om een romantische partner te vinden (waarschijnlijk omdat ze al een relatie hebben), Tinder te gebruiken om nieuwe vrienden te maken of de sociale kring te verbreden, Tinder te gebruiken tijdens het reizen, Tinder te gebruiken om over de ex heen te komen, om hun sociale en flirtvaardigheden te verbeteren, en uit groepsdruk, vergeleken met single Tinder gebruikers.”

Het onderzoek laat geen verschillen zien in het gebruik van Tinder als een ego-boost, entertainment of om casual seks te vinden. Met andere woorden, niet-single als single Tinderaars gebruiken de dating app even vaak als manier om hun ego een boost te geven. De gebruikers die Tinder benutten om zichzelf beter te voelen scoren volgens het onderzoek bovendien hoger op het persoonlijkheidskenmerk narcisme.

The Big Five

Om dieper in te gaan op de motivatie waarom mensen met een relatie Tinder gebruiken onderzocht het onderzoeksteam ook of de niet-single en single gebruikers verschillen in persoonlijkheidskenmerken. Daarbij maakten zij gebruik van het Big Five persoonlijkheidsmodel.

“Tinder gebruikers die al een relatie hebben vertonen lagere scores op servicegerichtheid en zorgvuldigheid en hogere scores op emotionele instabiliteit en psychopathie in vergelijking met mensen in een relatie die geen dating app gebruiken,” zei Timmermans. “Interessant genoeg zijn het de Tinder gebruikers met een hogere score op psychopathie die Tinder ook vaker gebruiken voor casual seks en een hoger aantal one-night-stands hebben met andere dating app gebruikers.”

De bevindingen van het onderzoek geven inzicht in de redenen waarom mensen in een relatie zich op Tinder begeven. Het onderzoek heeft echter een aantal beperkingen. Meer onderzoek is nodig om een echte conclusie te trekken en dan met name over de rol van Tinder in het faciliteren van vreemdgaan. Als je iemand die al een relatie heeft op Tinder tegenkomt dan weet je dus nog steeds niet zeker wat deze op Tinder doet.

Onderzoek: waarom mensen in een relatie Tinder gebruiken

5 (100%) 2 stemmen

Wil je de tips op deze website in het echt uitproberen? Uit de statistieken blijkt dat 68% van onze bezoekers de traditionele datingsite Relatieplanet kiest. Jij ook?

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingapps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit zijn de top 10 ‘musthave’ en ‘dealbreaker’-kwaliteiten van een partner

Singles die een relatie zoeken hebben het niet makkelijk. Je bent op zoek naar de felbegee…