Vragenlijst voor liefde: Arthur Aron’s 36 vragen om verliefd te worden

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Stel je voor, je hebt een paar minuten om met iemand te praten en in hun ogen te kijken. Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar geloof het of niet, het kan de vonk van liefde tussen twee vreemden doen overspringen. Je hoeft niet meteen smoorverliefd te worden, maar met deze simpele oefening kun je op zijn minst een intieme connectie tussen jou en een volslagen vreemde creëren.

Misschien heb je er al eens van gehoord, of misschien niet, maar meer dan twee decennia geleden voerde psycholoog Arthur Aaron van Stony Brook University een interessant experiment uit dat de liefdeswereld op zijn kop zette.

Het doel van dit experiment was om een sterke emotionele band te smeden tussen twee mensen die elkaar net hadden ontmoet. Het meest opvallende? Dit experiment vond plaats in een klinische laboratoriumomgeving, niet bepaald de meest romantische setting die je je kunt voorstellen. En toch werkte het. Het resultaat? Een methode die sindsdien wereldwijd bekend staat als de ‘vragenlijst voor liefde’.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Dé vragenlijst voor liefde

Wil je verliefd worden op iemand die je nog maar net ontmoet hebt? Doe dan dit. Je stelt elkaar 36 vragen, wat ongeveer 45 minuten in beslag zal nemen. De vragen worden steeds persoonlijker en diepgaander naarmate je verder komt. Nadat de vragen zijn beantwoord, kijk je elkaar gedurende vier minuten onafgebroken in de ogen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Volgens het experiment is dit de snelle route naar verliefdheid. Dit zijn de 36 vragen die jou en je gesprekspartner verliefd kunnen maken.

Set 1

 1. Wie zou je als gast willen hebben, als je iedereen ter wereld zou mogen kiezen?
 2. Zou je beroemd willen worden? Op welke manier?
 3. Oefen je soms op wat je gaat zeggen voordat je een telefoongesprek voert? Waarom?
 4. Wat is een “perfecte” dag voor jou?
 5. Wanneer zong je voor het laatst voor jezelf? Voor iemand anders?
 6. Als je 90 jaar zou kunnen worden en de geest of het lichaam van een 30-jarige behouden gedurende de laatste 60 jaar van je leven, wat zou je dan kiezen?
 7. Heb je een geheim voorgevoel over hoe je zult sterven?
 8. Noem drie dingen die jij en de ander gemeen lijken te hebben.
 9. Waar voel je je in je leven het meest dankbaar voor?
 10. Als je iets zou kunnen veranderen aan de manier waarop je bent grootgebracht, wat zou dat dan zijn?
 11. Neem vier minuten de tijd en vertel je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk aan je partner.
 12. Als je morgen zou opstaan ​​en opeens heb je een kwaliteit of vaardigheid gekregen, wat zou dat dan zijn?

Set 2

 1. Als een kristallen bol je de waarheid over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou kunnen vertellen, wat zou je dan willen weten?
 2. Is er iets waar je al heel lang van droomt? Waarom heb je het niet gedaan?
 3. Wat is de grootste prestatie van je leven?
 4. Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
 5. Wat is je meest dierbare herinnering?
 6. Wat is je meest vreselijke herinnering?
 7. Als je wist dat je in één jaar plotseling zou sterven, zou je dan iets veranderen aan de manier waarop je nu leeft? Waarom?
 8. Wat betekent vriendschap voor jou?
 9. Welke rollen spelen liefde en affectie in je leven?
 10. Vertel iets dat je positief vindt aan de persoon. Noem vijf positieve eigenschappen.
 11. Hoe close en warm is je familie? Heb je het gevoel dat je jeugd gelukkiger was dan die van de meeste andere mensen?
 12. Wat vind je van je relatie met je moeder?
novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Set 3

 1. Verzin elk drie echte “we” uitspraken. Bijvoorbeeld: “In deze kamer voelen we ons allebei _______.”
 2. Voltooi deze zin: “Ik wou dat ik iemand had met wie ik _______ kon delen.”
 3. Als je goede vrienden zou worden met de persoon, deel dan wat voor hem of haar belangrijk is om te weten.
 4. Vertel de persoon wat je leuk vindt aan hem of haar; wees deze keer heel eerlijk en zeg dingen die je misschien niet tegen iemand die je net hebt ontmoet zegt.
 5. Deel een gênant moment in je leven.
 6. Wanneer heb je voor het laatst gehuild voor iemand anders? Alleen?
 7. Vertel de persoon iets dat je al leuk vindt aan hem of haar.
 8. Wat is te serieus om grappen over te maken?
 9. Als je vanavond zou sterven zonder de gelegenheid om met iemand te communiceren, wat zou je dan het meest betreuren dat je het iemand niet hebt verteld? Waarom heb je het nog niet verteld?
 10. Je huis met alles wat je hebt erin vat vlam. Nadat je je geliefden en huisdieren in veiligheid hebt gebracht heb je de tijd om veilig nog een keer terug te gaan om één ding te pakken. Wat zou het zijn? Waarom?
 11. Van alle mensen in je familie, wiens dood zou je het meest betreuren? Waarom?
 12. Deel een persoonlijk probleem en vraag advies aan de ander over hoe hij of zij hiermee om zou gaan. Vraag ook de mening van de persoon over het probleem dat je hebt gekozen.

36 vragen voor liefde

Het liefdesexperiment van Arthur Aaron is een klassieker in de psychologie die bekend staat als ‘36 vragen voor meer intimiteit’. Dit onderzoek werd voor het eerst gepubliceerd in 1997 en heeft sindsdien veel aandacht getrokken vanwege zijn fascinerende bevindingen. over het creëren van intimiteit en zelfs liefde tussen twee vreemden.

In dit experiment probeerde Aaron een methode te ontwikkelen om een diepgaande emotionele verbinding tot stand te brengen tussen mensen die elkaar net hadden ontmoet. Wat dit onderzoek zo opvallend maakte, was dat het in een laboratoriumomgeving werd uitgevoerd, ver verwijderd van de typische romantische setting die we associëren met het ontstaan van liefde. De vragen verschenen in de bijlage, samen met de instructies die Aaron elk paar had gegeven. In de instructies stond:

‘Dit is een onderzoek naar interpersoonlijke nabijheid, en jouw taak, waarvan we denken dat die heel plezierig zal zijn, is simpelweg om dicht bij je gesprekspartner te komen.’

De deelnemers werd verteld dat ze de vragen in de juiste volgorde moesten doorlopen, waarbij elk van hen alle 36 vragen beantwoordde, gedurende een periode van ongeveer een uur.

De essentie van het experiment draaide dus om een reeks van 36 vragen die geleidelijk persoonlijker en diepgaander werden naarmate ze werden gesteld en beantwoord. Nadat beide deelnemers deze vragen hadden beantwoord, werden ze aangemoedigd om vier minuten lang onafgebroken oogcontact te maken. Het resultaat was opmerkelijk: sommige deelnemers rapporteerden dat ze gevoelens van liefde en intimiteit ontwikkelden voor hun gesprekspartner, zelfs als ze elkaar aan het begin van het experiment niet kenden. Zes maanden later trouwden twee van de deelnemers zelfs met elkaar.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat het stellen van diepgaande, persoonlijke vragen en het aangaan van intens oogcontact daadwerkelijk de basis kan leggen voor een romantische connectie. Het bewijst dat liefde soms niet meer nodig heeft dan een paar diepgaande vragen en een beetje oogcontact. Een echte reminder dat de liefde overal kan opbloeien, zelfs in een laboratoriumsetting.

999 vragen...

... aan je partner. Want wat is er nu leuker dan vragen over jezelf? Juist, vragen stellen aan iemand anders. Open vragen, ja/nee vragen en tweekeuzevragen in boekvorm: met 999 extra vragen voor de liefdesdetective om iemand het hemd van het lijf te vragen. Gegarandeerd stof tot nadenken met maar één échte regel. Wat die regel is?

Deel dit artikel
Geef je reactie