Home Veiligheid

Veiligheid

Berichten versturen is het meest belangrijke onderdeel van online daten en ook het leukst. De smileys, lieve en leuke berichten van andere singles is waar je het voor doet. De ene keer verloopt het gesprek moeizaam en weet je niet goed wat te zeggen terwijl het andere gesprek alles moeiteloos verloopt. Het gesprek kan van de dagelijkse koetjes en kalfjes uitlopen tot een diepgaand gesprek over gevoelens en emoties. Dit is het leuke van online daten; je weet nooit wie je tegenkomt. Terwijl het goed is om persoonlijk te worden met de andere persoon is het altijd belangrijk om te denken aan je eigen veiligheid.

Datingsites

Als je gaat daten via het internet dan kan het riskant zijn, waar je ook afspreekt. Daten online is voor miljoenen mensen ter wereld de favoriete manier om nieuwe mensen te leren kennen. Het grootste deel van hen zijn erg gelukkig met de resultaten. Vele relaties zijn begonnen door een ontmoeting op het internet. Maar is online daten ook veilig? Dat is niet altijd zo. Hetzelfde is echter ook het geval voor normaal daten. Je weet immers nooit zeker of je date wel is zoals deze zich voordoet. De datingsites die als veilig worden beschouwd zijn de volgende. Deze datingsites voldoen aan alle eisen zoals het Thuiswinkel certificaat, lid van het keurmerk veilig daten en controleren handmatig alle profielen die aangemeld worden.

Thuiswinkel waarborg

Om aan te geven dat een webshop veilig is om aankopen te doen is er het Thuiswinkel waarborg. Dit waarborg is in het leven geroepen om oplichting door webshops tegen te gaan. Pas als de webshop aan een lange reeks eisen voldoet ontvangt het een certificatie van de Thuiswinkel organisatie. Hierdoor kan iedereen ervan uitgaan dat aankopen op de website veilig zijn en vertrouwd. Een aantal betrouwbare datingsites hebben een Thuiswinkel certificaat ontvangen waardoor deze veilige betalingen ondersteunen. Of een datingsite een Thuiswinkel waarborg draagt kun je zien op de website van Thuiswinkel.org maar meestal wordt het Thuiswinkel logo op de datingsite vermeld.

Branchevereniging Singles Keurmerk

Een iets andere tak van sport dan de normale datingsites zijn de websites voor relatiebemiddeling. Ook hier is een keurmerk voor met een branchevereniging. De bemiddelingsbureaus die die keurmerk mogen dragen kunnen gezien wordt als betrouwbaar en leveren een goede service. Verschillende bemiddelingsbureaus mogen het keurmerk dragen en vermeld dit meestal op de website met het logo van het keurmerk.

Wat kun je vertellen?

Het is belangrijk dat je je identiteit en persoonsgegevens nooit bekendmaakt. Vooral als je in een klein dorp woont ben je snel te vinden. Geef over het algemeen alleen de woonplaats door en je voornaam. Dat is voldoende voor de persoon om te weten. Het is niet nodig om te zeggen in welke straat je woont en wat je adres is. Als je elkaar nog maar net gesproken hebt dan is dat niet belangrijk. Houdt alle gegevens over je exacte adres, werkgever, telefoonnummer en andere persoonsgegevens geheim voor de ander. Geef hiernaast nooit financiële gegevens aan de ander. Als de ander je allerlei persoonlijke gegevens vertelt dan is het niet nodig om hetzelfde te doen. Houdt je eigen gegevens geheim.

Geef niet te snel persoonlijke details vrij

Als je op zoek bent naar een geschikte date dan ontmoet je veel mensen op het internet die geïnteresseerd zullen zijn. Laat niet aan iedereen meteen weten waar je precies woont of waar je werkt. Dat soort persoonlijke zaken zijn voor later van toepassing. Geef je telefoonnummer alleen aan de persoon waar je ook daadwerkelijk mee wilt afspreken. Geef over het algemeen niet te snel persoonlijke gegevens aan personen voordat je ze wat vaker hebt gesproken.

Wat kun je niet bespreken?

Als je met personen spreekt die in een andere plaats wonen of een andere religie hebben dan is het verstandig om voorzichtig te zijn met wat je zegt. Houdt rekening met onderwerpen die gevoelig kunnen liggen bij de persoon. Bepaalde vooroordelen over de plaats waar de ander woont kunnen gevoelig liggen. Wees ervan bewust dat iedereen anders is en niet iedereen hetzelfde denkt.

Tips voor veilig berichten versturen

 • Bescherm je identiteit
 • Vraag om meerdere foto’s
 • Laat je niet onder druk zetten
 • Verstuur nooit geld naar de ander
 • Rapporteer alle ongewenste berichten
 • Let op tegenstrijdige verhalen van de ander
 • Verstuur nooit bank gegevens of creditcard informatie

Hoe krijg je een beter beeld?

Er zijn veel singles op online datingsites die maar één foto gebruiken. Het is dan erg moeilijk om een goed beeld van de ander te krijgen. Als de foto alleen het gezicht toont weet je bijvoorbeeld niet hoe het lichaam eruit ziet. Dit is belangrijk om te weten als je alleen op slank valt terwijl de persoon een paar kilo’s teveel heeft. Hetzelfde geldt voor professionele foto’s. Deze geven vaak een vertekend beeld over hoe de persoon er in het echt uitziet. Vraag om meer foto’s van verjaardagen, feestjes en andere activiteiten zodat je een beter beeld krijgt van hoe de andere persoon eruit ziet. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld meer foto’s op Facebook staan.

Waar op letten?

Als de persoon eerst zegt een broertje te hebben maar een paar dagen later alleen een zusje dan klopt er iets niet. Let op onvolkomenheden in het verhaal van de ander. Het komt jammer genoeg geregeld voor dat er personen actief zijn op online datingsites die een nieuwe en niet bestaande identiteit aannemen. Als je merkt dat de ander liegt over bepaalde zaken wees dan uiterst voorzichtig. Hetzelfde geldt als de persoon je al snel de liefde verklaart. Deze tactiek wordt vaak gebruikt door scammers en personen die kwade zin hebben.

Neem ruim de tijd

Laat je niet pushen of opjagen door iemand anders. Geef jezelf de tijd om de andere persoon te leren kennen. Het is geen race. Als de persoon het waard is dan begrijpt deze dat je er serieus over wilt nadenken. Het is goed om jezelf niet tekort te doen door te snel beslissingen te nemen waar je later spijt van krijgt. Hoe langer en vaker je iemand spreekt, hoe beter je de persoon leert kennen.

Rapporteer ongewenst gedrag

Het is op bijna iedere datingsite mogelijk om een andere lid te rapporteren voor ongewenst gedrag. Dit is er niet voor bedoeld om andere personen die weinig verkeerd doen mee te belasten. Als je één of meerdere van de volgende punten tegenkomt dan kun je de persoon rapporteren aan de datingsite:

 • Racistische opmerkingen
 • Ongewenste seksuele opmerkingen
 • Vragen om geld
 • Versturen van spamberichten
 • Nepprofiel of foto
 • Minderjarig