13 tips voor het gesprek over exclusiviteit

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Je bent al een tijdje aan het daten met iemand en je voelt dat de relatie zich langzaam ontwikkelt. Het gaat goed. Maar ondanks dat het goed gaat, wil je graag duidelijkheid krijgen over waar jullie staan en of jullie exclusief zijn. Je wilt daarom het gesprek daarover voeren en beginnen over exclusiviteit. En ja, dat kan best spannend zijn.

1. Het juiste moment kiezen

Allereerst is het belangrijk om hét gesprek op het juiste moment te voeren. De timing bepaalt hoe makkelijk of moeilijk het is. Dit betekent dat je beiden comfortabel bent met elkaar en dat je al een tijdje aan het daten bent.

2. Persoonlijke verwachtingen verduidelijken

Voordat je het gesprek begint, is het belangrijk dat je je persoonlijke verwachtingen duidelijk hebt. Denk na over wat exclusiviteit voor jou betekent en wat voor soort relatie je zoekt. Praat hier openlijk over met je partner en luister goed naar zijn of haar verwachtingen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

  • Stel vragen om erachter te komen wat zijn of haar verwachtingen zijn.
  • Wees bereid om ook je eigen verwachtingen duidelijk te maken.

3. Voorbereiden op het gesprek

Om het gesprek over exclusiviteit goed te laten verlopen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Denk na over wat je wilt zeggen en welke vragen je wilt stellen. Het kan ook helpen om na te denken over mogelijke reacties van je partner en hoe je daarop zou kunnen reageren. Het doel is om open en eerlijk te communiceren, dus wees voorbereid om je gevoelens te uiten en ook naar die van je liefje te luisteren.

4. Een ontspannen setting creëren

Een ontspannen setting is essentieel tijdens het gesprek over exclusiviteit. Kies een moment waarop jullie beiden rustig en ontspannen zijn. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het park zijn of tijdens een gezellig diner. Het belangrijkste is dat jullie je beide op je gemak voelen en open kunnen praten.

5. Open communicatie en eerlijkheid

Open communicatie en eerlijkheid zijn de sleutelwoorden tijdens het gesprek over exclusiviteit. Wees eerlijk over je gevoelens en verwachtingen. Luister ook goed naar wat je partner te zeggen heeft en neem zijn of haar gevoelens serieus. Het doel is om te begrijpen waar jullie beiden staan in jullie relatie.

6. Luisteren naar de ander

Een belangrijk onderdeel van elk gesprek is luisteren. Maar als het over exclusiviteit gaat, is het nog net iets belangrijker. Geef de ander de ruimte om gedachten en gevoelens te delen, zonder onderbrekingen of oordelen. Val niet in de reden en probeer te begrijpen wat de ander zegt.

7. Respect voor elkaars grenzen

Bespreek samen wat jullie verwachtingen zijn en wat jullie comfortabel vinden binnen de relatie. Respecteer elkaars grenzen en maak afspraken die voor beide partijen acceptabel zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

  • Laat de ander weten dat je zijn of haar grenzen respecteert.
  • Wees open en eerlijk over je eigen grenzen.

8. Omgaan met verschillende standpunten

Het kan voorkomen dat jij en je partner verschillende standpunten hebben over exclusiviteit. Jij denkt er anders over dan je nieuwe liefde. Dat kan een probleem worden. Desondanks is het verstandig om er op een respectvolle en volwassen manier mee om te gaan. Probeer elkaars perspectief te begrijpen en open te staan voor compromissen. Respecteer elkaars mening, zelfs als je het er niet mee eens bent.

9. Toekomstplannen en commitment

Het gesprek over exclusiviteit biedt ook de mogelijkheid om over toekomstplannen en commitment te bespreken. Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst? En hebben jullie dezelfde doelen? Misschien wil jij wel heel graag kinderen, terwijl de ander dat absoluut niet.

10. Reacties en emoties bespreekbaar maken

Tijdens het gesprek over exclusiviteit kunnen verschillende emoties naar boven komen. Van verdriet en angst tot odoratie en opwinding. Het is belangrijk om deze reacties en emoties bespreekbaar te maken. Geef elkaar de ruimte om gevoelens te uiten en probeer deze te begrijpen en accepteren. Open communicatie helpt om misverstanden te voorkomen.

11. Een vervolggesprek plannen

Als je hebt besloten om het gesprek over exclusiviteit te voeren en je merkt dat het niet meteen tot een definitief antwoord leidt, is het slim om een vervolggesprek te plannen. Ga niet de hele tijd door terwijl duidelijk is dat er geen duidelijkheid komt. Een tweede gesprek stelt jullie in staat om verder te praten en eventuele twijfels, zorgen of vragen die nog niet zijn beantwoord, te bespreken.

12. Ruimte geven na het gesprek

Na het gesprek over exclusiviteit is het belangrijk om de ander wat ruimte te geven om na te denken over hetgeen jullie hebben besproken. Het kan zijn dat de ander tijd nodig heeft. Is exclusiviteit wel iets waar ze op dit moment klaar voor zijn? Soms is gewoon wat meer tijd en nadenken nodig om tot een conclusie te komen. Geef die ruimte en zet de ander niet onder druk.

13. Volgende stappen als exclusiviteit is overeengekomen

Als jullie beiden tot de overeenkomst zijn gekomen om exclusief te zijn, kun je het gaan hebben over de volgende stappen in de relatie. Dit kan inhouden dat jullie officieel een stel worden, dat jullie jullie vrienden en familie op de hoogte brengen of dat jullie plannen maken voor de toekomst.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie