Home Dating apps Tinder spammers verbergen ‘handgeschreven’ links in profielfoto’s

Tinder spammers verbergen ‘handgeschreven’ links in profielfoto’s

1 minuten leestijd
0

Spammers op Tinder hebben een nieuwe manier gevonden om nietsvermoedende gebruikers te verleiden. Volgens BleepingComputer is er een trend ontstaan waarin deze spammers niet hun bio of berichten misbruiken om hun malafide website-adressen te delen, maar de afbeeldingen van het profiel. De spammers misbruiken profielfoto’s om spamdomeinen te promoten.

Hoe zijn ze te herkennen?

Meerdere van dergelijke Tinder-spamprofielen hebben gemeenschappelijke kenmerken. Bijna elk profiel heeft een afbeelding van een aantrekkelijk persoon als profielfoto, dat gevolgd door een tweede foto waarop een handgeschreven NSFW-domein wordt afgebeeld. Een verleidelijke bio-tekst moet je overhalen om de link te bezoeken. Althans, dat is het doel van de spammer. Uiteraard is het advies om dergelijke websites nooit te bezoeken.

In een recente toename die is waargenomen door BleepingComputer, waar wij in Nederland nog geen berichten van hebben ontvangen, wordt Tinder overspoeld met een opmerkelijk aantal nepprofielen. Het enige doel van deze nepprofielen is gebruikers te lokken naar een ander domein, in alle gevallen een NSFW-website van derden.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat detectie moeilijk maakt

Het gebruik van afbeeldingen om links in te verbergen maakt het voor datingapps lastiger om het geautomatiseerd te detecteren. Links die in DM’s en bio’s worden gedeeld bestaan immers uit tekst, wat makkelijker herkend kan worden door algoritmes. Door deze slimmere techniek toe te passen – die waarschijnlijk minder effectief is voor de spammer – lukt het wel om links te delen op het Tinder-platform.

Terwijl Tinder het slachtoffer is van deze nieuwe trend hebben alle populaire datingapps te maken met het probleem van spam en nepprofielen. Met behulp van automatische detectie en maatregelen proberen alle apps nepprofielen te weren van de platforms. Dat lukt echter niet altijd, omdat spammers manieren blijven vinden om de detectie te ontwijken. Behalve dat de profielen storend zijn, vormen ze ernstige risico’s voor de veiligheid en privacy van legitieme gebruikers.

Uit een recent rapport van online reputatieplatform RealMe blijkt dat gebruikersveiligheid en beveiliging op dit moment de hoogste prioriteit heeft voor datingapps. Van de 1.000 ondervraagde datingprofessionals zag 63% een verhoogd risico op oplichting en fraude voor online daters over de hele wereld. Van de ondervraagden had 42% ‘veel meer’ of ‘iets meer’ oplichtings- en catfishinggedrag in hun apps gezien sinds het begin van de coronapandemie.

profile spam
Bron: BleepingComputer

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…