Tinder spammers verbergen ‘handgeschreven’ links in profielfoto’s

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Spammers op Tinder hebben een nieuwe manier gevonden om nietsvermoedende gebruikers te verleiden. Volgens BleepingComputer is er een trend ontstaan waarin deze spammers niet hun bio of berichten misbruiken om hun malafide website-adressen te delen, maar de afbeeldingen van het profiel. De spammers misbruiken profielfoto’s om spamdomeinen te promoten.

Hoe zijn ze te herkennen?

Meerdere van dergelijke Tinder-spamprofielen hebben gemeenschappelijke kenmerken. Bijna elk profiel heeft een afbeelding van een aantrekkelijk persoon als profielfoto, dat gevolgd door een tweede foto waarop een handgeschreven NSFW-domein wordt afgebeeld. Een verleidelijke bio-tekst moet je overhalen om de link te bezoeken. Althans, dat is het doel van de spammer. Uiteraard is het advies om dergelijke websites nooit te bezoeken.

In een recente toename die is waargenomen door BleepingComputer, waar wij in Nederland nog geen berichten van hebben ontvangen, wordt Tinder overspoeld met een opmerkelijk aantal nepprofielen. Het enige doel van deze nepprofielen is gebruikers te lokken naar een ander domein, in alle gevallen een NSFW-website van derden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat detectie moeilijk maakt

Het gebruik van afbeeldingen om links in te verbergen maakt het voor datingapps lastiger om het geautomatiseerd te detecteren. Links die in DM’s en bio’s worden gedeeld bestaan immers uit tekst, wat makkelijker herkend kan worden door algoritmes. Door deze slimmere techniek toe te passen – die waarschijnlijk minder effectief is voor de spammer – lukt het wel om links te delen op het Tinder-platform.

Terwijl Tinder het slachtoffer is van deze nieuwe trend hebben alle populaire datingapps te maken met het probleem van spam en nepprofielen. Met behulp van automatische detectie en maatregelen proberen alle apps nepprofielen te weren van de platforms. Dat lukt echter niet altijd, omdat spammers manieren blijven vinden om de detectie te ontwijken. Behalve dat de profielen storend zijn, vormen ze ernstige risico’s voor de veiligheid en privacy van legitieme gebruikers.

Uit een recent rapport van online reputatieplatform RealMe blijkt dat gebruikersveiligheid en beveiliging op dit moment de hoogste prioriteit heeft voor datingapps. Van de 1.000 ondervraagde datingprofessionals zag 63% een verhoogd risico op oplichting en fraude voor online daters over de hele wereld. Van de ondervraagden had 42% ‘veel meer’ of ‘iets meer’ oplichtings- en catfishinggedrag in hun apps gezien sinds het begin van de coronapandemie.

profile spam
Bron: BleepingComputer

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie