Home Dating Slachtoffers datingfraude in 2019 voor gemiddeld 14.457 euro opgelicht

Slachtoffers datingfraude in 2019 voor gemiddeld 14.457 euro opgelicht

1 minuten leestijd
0
fraude oplichting

Datingfraude blijft een probleem. Hoewel er veel wordt gewaarschuwd voor deze vorm van oplichting, werden slachtoffers in 2019 voor 3.744.300 euro opgelicht. Dat blijkt uit recente cijfers van de Fraudehelpdesk, zo meldt Nu.nl.

Afgelopen jaar kwamen bij de de Fraudehelpdesk 639 meldingen binnen van datingfraude. Het jaar ervoor waren dat er “slechts” 412, oftewel een toename van 55% in 2019. Van de 639 meldingen zijn 259 personen daadwerkelijk slachtoffer geworden van datingfraude. Zij werden samen opgelicht voor een bedrag van 3.744.300 euro: gemiddeld 14.457 euro per persoon.

Verdubbeling totale schade

In vergelijking met twee jaar geleden is het schadebedrag meer dan verdubbeld. In 2017 stond de teller nog op een totale schade van 1.651.769 euro. Uit deze cijfers kan geconcludeerd worden dat datingfraude het afgelopen jaar aanzienlijk is toegenomen. Bovendien ligt het aantal daadwerkelijke slachtoffers waarschijnlijk nog hoger; niet iedereen die slachtoffer wordt van datingfraude doet daarvan een melding bij de Fraudehelpdesk.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

45-plussers lopen meer risico

Vooral ouderen moeten oppassen voor deze vorm van fraude. De slachtoffers van datingfraude zijn voornamelijk 45-plussers, volgens Tanya Wijngaarde, woordvoerder bij de Fraudehelpdesk. “De daders gaan vaak op zoek naar mensen die gescheiden, weduwe of weduwnaar zijn. Mensen die behoefte hebben aan contact.” Ze merkt ook op dat er vaker meldingen zijn van vrouwelijke slachtoffers dan mannelijke.

Volgens Wijngaarde ligt het bedrag per slachtoffer zo hoog omdat de slachtoffers gedurende een lange periode worden opgelicht. “De daders steken maanden, soms wel jaren in het contact met hun slachtoffers.” Wijngaarde waarschuwt mensen die online daten om alert te zijn op deze oplichtingstechniek.

“Ze doen zich voor als de ideale man of vrouw”, legt Wijngaarde uit. “Ze sturen elke dag lieve berichtjes en soms ook bloemen. Na een tijdje zeggen ze dat ze tijdelijk geld nodig hebben. De slachtoffers betalen dat in de veronderstelling dat ze het geld op een gegeven moment weer terugkrijgen, maar dat is niet het geval.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Tinder’s introduceert videobellen in Nederland

Tinder begint vandaag wereldwijd met de uitrol van de videobellenfunctie. Met de naam Face…