6 regels voor daten met een collega

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het is een drukke dag op het kantoor. Jij en je team zijn bezig met de laatste voorbereidingen van een grote presentatie die binnenkort plaatsvindt. Ineens wordt er op de deur geklopt en stapt er iemand naar binnen. Iedereen kijkt verbaasd op, want niemand had verwacht dat er iemand anders bij zou komen. De nieuwkomer stelt zichzelf voor als je nieuwe collega en dat zie jij wel zitten.

Vanaf het moment dat je nieuwe collega binnenkwam, is er een speciale connectie tussen jullie. Het lijkt alsof jullie elkaar al jaren kennen, maar in werkelijkheid hebben jullie elkaar nog maar drie minuten geleden ontmoet. Er is direct wat gaande en er ontstaat al snel een intieme band tussen jullie tweeën. De dagen erna praten jullie steeds vaker, ontdekken gemeenschappelijke interesses en trekken meer naar elkaar toe. Het is ook op dat moment dat iedereen in het team het opmerkt. Er is iets moois tussen jullie aan het ontstaan: verliefdheid.

Verliefd op je collega?

Liefde laat niet zich tegenhouden door de arbeidsvoorwaarden van een bedrijf. Daarom zijn relaties die op de werkvloer zijn ontstaan vrij gebruikelijk. Zonder dat je ernaar op zoek bent, kun je verliefd worden op je collega omdat je dagelijks met ze samenwerkt en praat.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Bovendien ontmoet je waarschijnlijk veel nieuwe mensen via je werk en zijn er vaak situaties waarin je comfortabel met elkaar omgaat, zoals tijdens het werk zelf of tijdens de lunchpauze. Door dit alles kan er naast een vriendschappelijke band ook een band ontstaan die kan leiden tot gevoelens van liefde en aantrekkingskracht.

Maak je je zorgen over of het wel mag? Volgens de Nederlandse wet is het toegestaan om een collega te daten en een relatie te beginnen. Of in andere woorden: het is niet verboden. Afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden bij een bedrijf kan het evenwel verboden zijn, omdat de relatie ook bestaat als jullie samen aan het werk zijn. Het is dus verstandig om vooraf met je werkgever te overleggen of het toegestaan is om een collega te daten.

6 regels voor een collega daten

Hoewel relaties met collega’s in sommige bedrijven aan bepaalde regels onderhevig zijn, is het vaak toegestaan om een liefdesrelatie te hebben. Welke regels er zijn voor het daten met een collega? Die verschillen per bedrijf. Of ze staan al in een gedragscode die door het bedrijf is opgesteld of je spreekt de regels samen met je werkgever af. Dit kunnen die regels zijn.

1. Overleg met je werkgever

Voordat je een relatie begint met een collega, is het verstandig om eerst met je leidinggevende te overleggen. Dit geeft je leidinggevende de kans om eventuele problemen te identificeren en te bespreken welke invloed de relatie op de werkomgeving kan hebben. Samen kun je ook afspraken maken over hoe de relatie op de werkvloer eruit zal zien.

2. Houd je aan de gedragscode

Als je bedrijf een gedragscode heeft, houd je daar dan aan. In je cao, contract of in de huisregels kunnen regels staan voor hoe je op het werk moet omgaan met een relatie met een collega. Er kan bijvoorbeeld een meldingsplicht zijn, of je mag niet hand in hand lopen of samen aan hetzelfde project werken. Als je je niet aan deze regels houdt, kunnen er gevolgen zijn, vooral als één van jullie een leidinggevende rol heeft.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Gedraag je professioneel

Werkgever willen weten dat je een relatie hebt met een collega, maar ze willen er liever helemaal niets van zien op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om professioneel te blijven in je gedrag op de werkvloer, ongeacht de staat van je relatie.

Gaat het niet lekker tussen jullie? Laat de emoties thuis en gedraag je emotieloos tegen je collega – die dus ook je partner is. Voor een werkgever is het zaak dat jullie je werk blijven doen en dat de relatie geen invloed heeft op je productiviteit of de sfeer op de werkvloer.

4. Vermijd conflicten

Een relatie op de werkvloer kan leiden tot conflicten met andere collega’s. Wat betreft de aanleiding gaat het dan vooral om dingen als de taakverdeling of promoties. Behandel je je partner daarin niet op dezelfde manier als alle andere collega’s? Houd er dan rekening mee dat er conflicten kunnen ontstaan. Wanneer je je partner voortrekt, krijg je al snel scheve gezichten.

Dergelijke conflicten kun je voorkomen door open en eerlijk te zijn met je collega’s. Behandel je partner hetzelfde als je andere collega’s. Geef je partner in ieder geval geen voorkeursbehandeling.

5. Respecteer de grenzen van anderen

Andere collega’s vinden het misschien leuk om te zien hoe verliefd jullie zijn, maar ze willen niet betrokken raken bij de relatie. Dit betekent dat je geen intieme details deelt met collega’s of verwacht dat je collega’s het over je relatieproblemen willen hebben. Je collega’s hoeven ook niet te zien dat jullie flirten, elkaar kussen of innig omhelzen.

6. Houd rekening met de gevolgen

Een collega daten kan mogelijk gevolgen hebben voor je carrière. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je leidinggevende besluit om één van jullie naar een andere afdeling te verplaatsen. Of als een andere collega jaloers op je wordt, omdat het jou wel is gelukt om die knappe collega te veroveren.

Het daten van een collega kan een spannende ervaring zijn, maar het kan ook gevolgen hebben voor je werkomgeving en carrière. De relatie kan je professionele relatie en de dynamiek op het werk beïnvloeden. Als jouw relatie niet goed gaat, kan dit leiden tot een ongemakkelijke situatie in het bedrijf waar je werkt. Ook als jouw relatie wel goed gaat, kunnen er spanningen ontstaan als collega’s denken dat je je ‘collega’ voordeel heeft vanwege de relatie.

Al met al kunnen we stellen dat een collega daten alleen mogelijk is als jij je aan regels houdt. Soms zijn die regels ongeschreven en mondeling afgesproken, andere keren staan ze in de werkvoorwaarden van het bedrijf. En die regels zijn er niet voor niets.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie